Press "Enter" to skip to content

Is De Bijbel Waar Gebeurd

Is de bijbel waar gebeurd? Ja dat is een goede vraag. Heel veel mensen spelen met die vraag. Geloof me, als ik voor iedere keer dat er iemand tegen mij zei dat de bijbel een verzonnen boek is of een sprookjesboek dan had ik nu een nieuwe loungeset in mijn tuin gehad. Grapje natuurlijk. Maar het is wel waar. Ook heel veel christenen zitten erg met die vraag. Want mij is vroeger als kind altijd verteld dat alles wat in de bijbel staat waar is. Maar is dan ook alles letterlijk gebeurd en alles wat niet historisch verteld is, klopt dat dan ook? Het zijn lastige vragen. Zeker omdat de bijbel zo’n dik boek is. Is de bijbel persoonlijk voor mij geschreven? Want de bijbel wordt ook wel eens een liefdebrief van God aan de mensen genoemd. Ik ga proberen zo veel mogelijk antwoorden te geven op de vraag of de bijbel waar is.

Maar laat ik nog een heel belangrijk ding vertellen. De bijbel is niet zomaar een boek. Het is het meest veelzijdige boek dat er is. Om alles over de bijbel uit te leggen heb ik 100 blogs en podcasts nodig en zelfs dan heb ik nog niet alles vertelt. Deze blog geeft daarom niet een antwoord op alle vragen die je hebt over de bijbel. Ik kan er maar een paar kort beantwoorden. Daarom wil ik je ook aanbevelen om zelf op onderzoek uit te gaan. Door bijvoorbeeld op YouTube ‘The Bible Project’ te zoeken en hun serie over de bijbel te kijken. Zij geven ook een aantal antwoorden op je vragen en met animatie. Wat wil je nou nog meer?

Allereerst wat is de bijbel? De bijbel is een bibliotheek aan boeken. Het is een veelzijdige collectie. Het woord Bijbel komt van het Griekse woord ‘biblia’ wat ‘een verzameling van verschillende boeken’ betekent. Het is het meest controversiële boek dat er is. Het is aan de ene kant het meest geprezen, best verkochte en meest gelezen boek dat er is. Maar aan de andere kant ook het meest onbegrepen, verkeerd geïnterpreteerde, verbrandde, verscheurde en jawel het meest gestolen boek dat er is. Meest gestolen boek? Ja zeker. In heel veel hotels liggen bijbels in het nachtkastje en die worden dus heel veel gestolen.

Wat staat er allemaal in de bijbel? Er staan historische verhalen in zoals het verhaal van Abraham, Mozes, Jozua en het volk Israël. Maar ook staan er liederen in. Er is een Bijbelboek dat heet Psalmen waarin 150 liederen in staan die we vandaag de dag nog steeds in de kerk zingen. Er zijn liederen die gaat over vreugdevolle momenten, maar ook is er een Bijbelboek dat ‘Klaagliederen’ heet en dat gaat dan weer over het lot van Israël, waarin ook wordt gezongen over hoop en verlossing.

Ik krijg weleens de vraag. ‘Tim, geloof jij alles wat er in de bijbel staat?’. Dat is een moeilijke vraag omdat het niet zo 1,2,3 te beantwoorden is. Want allereerst, wat is het verschil tussen ‘waar’ en ‘de waarheid’? Waarheid gaat over of iets echt gebeurd is. Of het eerlijk en betrouwbaar is. Is het iets waar je van op aan kunt. Is het feitelijk correct? Er staan verhalen in de bijbel die in haar historische context waar gebeurd is. Er staan verhalen in de bijbel die worden vertelt vanuit iemands perspectief en dat aangeeft je te laten denken over de situatie. Jezus deed dit door heel veel verhalen te vertellen om zo zijn punt duidelijk te maken. Dat Jezus het verhaal vertelt is feitelijk dus waar. Maar het verhaal dat Jezus vertelt is de waarheid, want je kan er van op aan en het zet je aan tot nadenken en zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten krijgt over hoe je goed kunt leven. Zo’n verhaal dat Jezus vertelt dat noemen we een gelijkenis en is in historische context niet waar. Want het is een voorbeeld en naar alle waarschijnlijkheid niet waar gebeurd. Niet alles draait om feiten, het gaat vaak over denkbeelden en gezichtspunten waarbij je persoonlijke mening of opvatting waar is. Begrijp je het nog? Laat ik nog een voorbeeld geven?

In de bijbel staan ook heel veel spreuken. Nee geen toverspreuken, maar dingen die gezegd worden om je te laten nadenken. Sommige van die spreuken gebruiken we nog steeds. Zoals de uitspraak ‘Hoogmoed komt voor de val’. De uitspraak ‘wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’. Wist je dat die uit de bijbel komt? Zoek maar eens op in Spreuken 26:27. Het is niet de waarheid, want niet iedereen die een kuil graaft valt er zelf in. Tenzij je Donald Duck bent, maar dat komt meer door zijn onhandigheid. Het betekent dat als je een ander iets wil aandoen, je eigenlijk jezelf pijn doet. Dat is dan weer waar.

Het is dus niet heel makkelijk om onderscheid te maken tussen wat waar en niet waar is. Laat ik nu een bijbels verhaal noemen wat historisch waar gebeurd is. Een van de oudste verhalen in de bijbel is die van Jozef en het volk Israël. Jozef was de zoon van Jacob, die weer de kleinzoon is van Abraham. Deze Jozef is weer een andere Jozef dan de aardse vader van Jezus. Volgens de bijbel zal deze Jozef onderkoning worden van Egypte. Wat toen het grootste rijk op aarde was. De plek waar hij begraven lag is uiteindelijk gevonden. Hij lag in een kleine Pyramide, die speciaal gemaakt was voor iemand van zijn status. Om die Pyramide lagen weer 11 andere graven, die van zijn broers. Een paar honderd jaar later zal het volk Israël als slaaf leven in Egypte. God bevrijdt ze door middel van Mozes, door tien plagen. Het resultaat van deze tien plagen zijn gevonden door een archeologisch onderzoek. Hetzelfde geldt voor Jericho. Dat compleet verwoest werd onder leiding van Jozua. Wil je zelf onderzoeken of dit klopt wat ik zeg? Er is een wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en dit is uitgebracht in de documentaire. Deze stond op Netflix, maar sinds vorige week staat deze nu op YouTube. Deze documentaire heet Patterns of Evidence – Exodus. Wat betekent patronen van bewijzen.

https://www.youtube.com/watch?v=oDRKchyrlBk

Het verhaal uit de bijbel wat door meeste mensen niet geloofd wordt en wat door andere mensen het meeste hoop biedt. Het verhaal dat de fundering is van het christelijk geloof is de opstanding van Jezus uit de dood. Het verhaal wat we met Pasen vieren. In een eerdere podcast gaf Jurjen ten Brinke al aan hoe je kunt reageren op mensen die het verhaal van Pasen niet geloven. De bijbel zegt dat Jezus na zijn opstanding nog met ruim 500 mensen gesproken heeft (1 Korintiërs 15:6). Dit is daarna nog door vele Joodse mensen opgeschreven. Wat heel raar is, want de Joden hadden Jezus aan het kruis gehangen. Waarom zouden ze dan van zijn opstanding getuigen.

Ik heb nu een aantal voorbeelden gegeven over of de bijbel waar is. Maar laat ik dit er nog bijzeggen. Hoe belangrijk is het voor je geloof of een verhaal uit de bijbel waar is of niet. Wat is voor jouw belangrijk in je geloof. Vergeet ook niet dat de bijbel vol staat met persoonlijke interpretatie. Houd in ieder geval in gedachten als je de bijbel leest dat alles wat er in de bijbel staat door God geïnspireerd is (2 Timotheüs 3:16). God is liefde, dus lees de bijbel dan ook met liefde. Want zoals ik al zei is de bijbel het meest verkeerd geïnterpreteerde boek dat er is.

Mensen willen nog wel eens een passage of een vers gebruiken en daarmee laten zien dat de bijbel een deel van de mensheid uitsluit. Ik vind het verachtelijk dat we vroeger en helaas nu nog steeds met de hand op de bijbel en met droge ogen mensen en groeperingen hebben afgewezen. Dat we neerbuigend zijn geweest naar vrouwen, dat we zwarte mensen als minder hebben gezien en ze als slaaf hebben gebruikt en dat we mensen uit de LHBTQ+ community afwijzen en verstoten.

Dat is volgens mij niet de bedoeling van de bijbel. In het kort gezegd is de bijbel voor mij een boek dat je in 1 woord kunt samenvatten, namelijk met liefde. Liefde is het overkoepelende thema van de bijbel en het doel van de bijbel is dat je liefde wordt. Volgens mij is namelijk een van de doelen dat je net als Jezus wordt. Dat je iedere dag steeds meer op Jezus zal gaan lijken. Ik denk dat niemand in alle eerlijkheid kan zeggen dat Jezus niet liefde is. Jezus is het toppunt van liefde. Buiten het feit dat Jezus minderheden opzocht zoals vrouwen, dieven, gevangenen en zieken. Maakte hij ze beter, gaf hij ze aandacht en liefde. Jezus is daarin het beste voorbeeld van hoe je als mens moet leven en het toppunt van liefde. Maar Jezus deed nog veel meer. Hij gaf zijn leven voor jou. Jezus houdt namelijk zo veel van jou, dat Hij zijn leven gaf voor jou. Jezus hing aan het kruis voor al jouw zonden, pijn, eenzaamheid, afwijzingen, teleurstellingen, verslavingen en voor alles waar jij je voor schaamt. Daarom is het goed om te zijn voorbeeld te volgen en in liefde te leven. Om in liefde met elkaar om te gaan en met liefdevolle ogen naar elkaar te kijken. Want hoe je de bijbel ook leest, de boodschap van de bijbel is liefde.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692