Press "Enter" to skip to content

Waarom Heeft Een Almachtige God Gebed Nodig?

De vraag of een almachtige God gebed nodig heeft komt eigenlijk van de vraag of gebed werkt. Maar eigenlijk zorgt deze vraag voor nog veel meer vragen. Want God is toch almachtig? Hij wil toch voor ons zorgen en Hij weet toch wat er in ons omgaat? Waarom moeten we dan bidden? Waarom moeten we vragen of God voor ons wil zorgen, als Hij toch al weet ziet waar we pijn hebben. Waarom moet ik bidden voor hulp? Als God al weet wat ik nodig heb. En waarom moet ik God van alles over mijn leven vertellen als Hij toch al weet wat ik gedaan heb? En kan ik God wel verleiden om iets te doen als ik tegen Hem bidt?

Dat zijn vragen waar ik het over wil hebben. Om te beginnen wil ik het hebben over de Almachtige God. Wat betekent dat? Daarna wil ik het hebben over gebed. Wat gebeurt er als je bid en ik geef Bijbelse voorbeelden van mensen die bidden en de gevolgen hiervan. Daarna wil ik het hebben over of gebed werkt en waarom God wilt dat we bidden.

Wat is almachtig?

Ik heb het over waarom een almachtige God gebeden nodig heeft. Met almachtig bedoel ik dat God alles weet. Hij weet wat er is gebeurd en nog gaat gebeuren. God is tot alles in staat. Nou moet ik daarbij nog wel een kanttekening maken. Want Gods wil is natuurlijk wel beperkt door de perfectie van God. Wat ik bedoel met almachtig is dat God alles weet en alles kan zolang het maar in overeenstemming is met Gods perfecte eigenschappen.

Wat is gebed?

Gebed is een uiting van de liefdesrelatie die je hebt met God. Tijdens het bidden kan je bijvoorbeeld je hart luchten, maar je kan God ook vertellen over situaties, gedachten, wensen, zorgen en vragen die je bezig houden. De manier waarop je bidt en wat je vertelt staat helemaal vrij. Je mag praten met God en in je gebed weten dat God je begrijpt. Gebed is een liefdesrelatie die je hebt met God. Voor mij persoonlijk zie ik gebed als een cadeau van God. In welke situatie ik ook zit altijd kan ik bidden. Ook is gebed een van de weinige dingen die mensen niet van me kunnen afpakken. Ik heb zo veel verhalen gehoord van mensen die onterecht opgesloten zaten en dat het enige wat hun moed en kracht gaf was het feit dat ze nog konden bidden.

Wat is gebed niet?

Gebed is niet dat je een verlanglijstje opnoemt en God vraagt je leven zo ideaal mogelijk in te richten in jouw voordeel. Veel mensen zien God als een grote man met een enorme baart. Maar God is geen Sinterklaas of Kerstman. Daarmee zou je God veel te kort doen. Gebed is daarom niet dat je iets aan God vraagt en dat Hij dan geeft waar je om vraagt. Uiteraard mag je God wel van alles vragen natuurlijk. Maar gebed is veel meer dan dat.

Laat ik een voorbeeld geven.

Ik heb een relatie met mijn vriendin. Maar als onze relatie alleen maar zou bestaan uit het vragen en verzoeken naar elkaar. Dan hebben we ook geen liefdesrelatie met elkaar. Volgens mij kan je dat dan nauwelijks überhaupt een relatie noemen. Zo is het ook met bidden. De functie van het gebed is eigenlijk om gewoon samen te zijn met Iemand van wie je houdt en wetende dat die Iemand ook van jou houdt. Door met Hem te praten en naar Hem te luisteren, of om alleen maar de relatie met elkaar te onderhouden.

Wat ook belangrijk is om te vermelden is dat gebed heel erg persoonlijk is. God is zo groot en veelzijdig dat ik God anders zie dan jij. Het doel van God is om met ons beide een liefdesrelatie te hebben.

Bidden is ook geen garantie dat je krijgt waar je om vraagt. Het zou fantastisch zijn als al mijn gebeden verhoort zouden worden. Het zou zo veel pijn, verdriet en twijfel wegnemen. Helaas heb ik niet altijd in de gaten of mijn gebeden verhoort worden en van sommige gebeden weet ik niet of ze al verhoort zijn of ze ooit verhoort zullen worden. Gebed is daarom geen zekerheid dat je gebeden verhoort worden, maar het is je leven in handen leggen van God. Het is daarom ook goed om te beginnen met het eren van God en te vertellen waar je dankbaar voor bent. Zo geef je aan dat je volledig gericht bent op God en niet op je eigen verlanglijstje die je wilt afstrepen. Dat hoort ook bij een relatie. Vertellen waar je dankbaar voor bent.

Bidden is ook niet iets wat je op een bepaalde manier moet doen. Bidden kan overal en in elke situatie. Zo kan je bidden met je handen gevouwen en je ogen dicht in de kerk. Maar ook als je het op je werk of op school niet meer ziet zitten en je tijdens een plaspauze even een momentje met God wil.

Wat gebeurt er als je bidt?

We kunnen helaas niet het effect van gebed meten. We weten niet altijd of een gebed verhoort wordt. Mijn ervaring is dat gebeden verhoort worden op manier die ik van te voren niet zag aankomen. Ik was ooit teamleider bij een supermarkt en bad tot God dat ik een betere teamleider wilde worden en vroeg of Hij mij daarbij wilde helpen. Dan denk je dat God een soort update in mijn hersenen doet zodat ik een betere teamleider ben. Wat Hij deed was iets anders. Hij gaf me een heleboel problemen om op te lossen. Zo waren er problemen met de vracht, het personeel en van alles en nog wat. Hij maakte me geen betere teamleider. Hij gaf me de mogelijkheden om me te ontwikkelen tot een betere teamleider.

Er zijn vaak onderzoeken gedaan of gebed bij bijvoorbeeld genezing werkt. Daar zijn geen vaste cijfers in te bepalen. Ik vraag me ook af als er cijfers zouden zijn, of ze overtuigend genoeg zijn en of ze ook zullen helpen in het geloof van mensen. Gebed is namelijk geen kansberekening. Want het ene gebed voor genezing kan hebben geholpen, maar iemand kan ook spontaan weer beter zijn geworden. Ook kan een dokter iemand hebben genezen, doordat er voor die dokter is gebeden of omdat de dokter onophoudelijk tijdens zijn studie is ween bidden. Zo zijn er veel manieren om voor mensen te bidden en niet alles te verklaren door Gods zeggenschap, maar Gods bijdrage erin valt ook zeker niet te ontkennen. Oftewel, we weten niet of gebed altijd werkt. Wat ik wel kan zeggen met mijn eigen ervaringen is dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn en dat Hij vaak werkt op manieren die ik niet voor mogelijk heb gehouden. Hoe werkt gebed voor jou? Heb jij ervaringen met verhoorde gebeden en wat voor indruk maakte dat op jou?

Gebed in de bijbel

Er staan ontzettend veel gebeden in de bijbel. Het bekendste is het ‘onze Vader’. Daar wil ik het nu niet over hebben. Wat mij opvalt in de verhalen in de bijbel waarin gebeden wordt. Is dat bij gebeden waarin de aandacht op God gericht is en niet de aandacht op de eigen angst, de situatie altijd beter wordt.

Een paar voorbeelden. God gaf antwoord aan het gebed van Ismael en zijn moeder toen ze zonder water in de woestijn zaten. Ook verhoorde God de gebeden van bijvoorbeeld Rachel en Hanna toen ze vroegen om een kind. Toen Hizkia bad voor zijn ziekte gaf God hem nog 15 jaar te leven. Zo zijn er nog meer voorbeelden van gebeden in de bijbel waarin God antwoord. Vaak ook op manieren die niemand zag aankomen. Ismael kwam bijna om van de dorst en kreeg op het laatste moment hulp van God. Rachel was eigenlijk onvruchtbaar en Hanna wachtte al erg lang. Hizkia had een ziekte waarvan gedacht werd dat deze ongeneeslijk was.

Waarom heeft God gebed nodig?

Gebed is dus een persoonlijke liefdesrelatie tussen jou en God. Het is niet zo dat God onze gebeden nodig heeft om geïnformeerd te worden of om God te verleiden om iets te doen. God is al zo goed, zo zorgzaam en op de hoogte als maar kan. Bij God staat een liefdevolle relatie met jou bovenaan Zijn agenda. Daarom heeft God gebed zo ingesteld dat sommige dingen alleen maar gedaan kunnen worden in de weg van het gebed.

Liefde is voor God het hoogste doel en God heeft ons beslissingsbevoegdheid gegeven. Ook heeft God ons keuzevrijheid en zelfstandigheid gegeven. Dat betekent dat wij macht hebben in het bepalen van de uitkomst van dingen. God is namelijk geen God die een monopolie heeft op ons leven. God geeft ons de vrijheid gegeven om een liefdevolle relatie met God aan te gaan en in die relatie mogen we God alles vragen en zal God ons ook geven waar we om vragen.

Conclusie

Waarom wil God dat we bidden?

God wil een persoonlijke relatie met ons. Hij vindt het fijn om te horen dat je ook aandacht voor Hem hebt en zegt dat je van Hem houdt. God heeft ons gemaakt als mensen die kunnen leven in vrijheid en verantwoordelijkheid. En God wil graag dat we dit beantwoorden in liefde en leven met Hem.

Zoals ik in het begin al aangaf zit ik op dit moment al 1,5 maand uit voorzorg in quarantaine. Mijn school gaat gestaag door en ik kan thuis werken. Ik hoef niet meer elke dag 2,5 tot 3 uur in de trein te zitten. Dit zorgt ervoor dat ik meer tijd heb en meer tijd voor mezelf heb. Zoals ik zei zie ik gebed als een cadeau van God. Daarom probeer ik tijdens de extra tijd die ik heb meer tijd met God door te brengen. Dit kan door veel meer dan alleen in gebed. Ik lees boeken en de bijbel tijdens mijn extra tijd en probeer elke dag meer tijd aan gebed te besteden. Misschien is dat wel de zegen die ik ontvang ondanks alle narigheid in deze periode. Dat ik meer tijd krijg om met God te delen. Het kan zijn dat je nu denkt van ja Tim lekker makkelijk allemaal, maar gebed voelt voor mij niet als relatie met God. Ik heb voor mijn gevoel geen relatie met God, want al mijn gebeden zijn eenzijdig en ik krijg geen gehoor. Mijn gebeden zijn van koper en als ik in mijn kamer aan het bidden ben dan kaatsen mijn gebeden terug via het plafond.  Dat zijn geen vragen waar ik zo 123 antwoord op kan geven en die wil ik dan ook graag persoonlijk met je bespreken. Dus voor dit soort vragen en alle andere mag je me natuurlijk een persoonlijk bericht sturen. Dat kan via mijn Instagram @timwildeman92 of @Omarmpodcast.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692