Press "Enter" to skip to content

Wat Betekent Hemelvaart?

Wat vieren we met Hemelvaart. Laten we eerst even een stapje terug in de tijd gaan. Jezus stierf aan het kruis met Goede Vrijdag en kwam weer tot leven met Pasen. Veertig dagen later ging Jezus naar de hemel en dat vieren we met Hemelvaart. Jezus was dus ook na zijn dood nog 40 dagen op Aarde. Waarom zo kort, wat deed Hij in de tussentijd en waarom ging Hij weer weg? Laat ik allereerst beginnen met het beantwoorden van de vraag ‘Waarom is Hemelvaart een vrije dag?’ Nou heel simpel. In de Middeleeuwen was bijna heel Europa Christen en werden er op die dag veel festiviteiten en kerkdiensten georganiseerd en ook al wordt Hemelvaart niet meer zo veel gevierd als toen. Het afschaffen van deze vrije dag zal een heel moeilijk besluit worden.

Hemelvaart wordt in de bijbel maar een aantal keer beschreven. Lucas wijdt er in zijn evangelie vier regels aan, maar in Handelingen wel elf regels, Marcus schrijft er één regel over. Met Hemelvaart gaat Jezus naar de hemel. Hij verdween niet op een wolk, maar werd opgenomen in de hemel. Ik dacht altijd dat Jezus op een wolk werd meegenomen, maar Handelingen heeft het erover dat Hij werd opgenomen in de hemel en dat Hij in een wolk verdween. In de bijbel wordt een wolk vaker benoemd dat daar Gods aanwezigheid bij is. Toen het volk Israël uit Egypte werd geleid door Mozes was God bij hen in een wolk. Toen Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper kwam er uit de wolk de stem van God die zei ‘Dit is Mijn geliefde zoon’. En de regenboog die het verbond met Noach symboliseert kwam uit, je raadt het al, uit de wolken. Er zijn nog meer voorbeelden, maar ik laat het hier even bij.

Waarom was Jezus maar 40 dagen op aarde na Zijn opstanding? Het getal 40 is een symbolisch getal. De zondvloed bij Noach duurde 40 dagen. De periode tussen dat Mozes vluchtte uit Egypte en het volk Israël uit Egypte bevrijdde duurde 40 jaar. Het volk Israël zwierf vervolgens 40 jaar in de woestijn. Goliath daagde Israël 40 dagen uit. Jezus zat 40 dagen in de woestijn. Jongens ik kan zo nog heel lang doorgaan. Het getal 40 staat voor bekering. Er is namelijk een wereld van verschil tussen voor die 40 dagen/ jaren en na die 40 dagen/jaren.

Jezus bleef bij Zijn discipelen en had blijkbaar 40 dagen nodig om ze al het belangrijke te vertellen. Want Jezus bereidde ze in die 40 dagen voor op de komst van de Heilige Geest. Jezus verscheen trouwens voornamelijk aan groepen. Dus het was geen hallucinatie. Een keer verscheen Hij aan een groep van 500 man, aldus Paulus in 1 Korinthe 15:6.

Maar wat deed Jezus in die 40 dagen? Jezus verschijnt volgens de bijbel nog 14 keer aan mensen. Waarom 14? Geen idee, het heeft in ieder geval niets met Johan Cruijff te maken of zijn keuze voor rugnummer 14. Het heeft geen symbolische betekenis. Wat Jezus voornamelijk doet in die 40 dagen is getuigen van zichzelf en vertellen dat Hij weer leeft en dat de bijbel daar altijd al over gesproken heeft. Maar ook vertelt Hij aan Petrus hoe belangrijk hij is en het werk wat hij zal doen en dat hij zal sterven voor het evangelie. Jezus vertelde hen ook dat de Heilige Geest kwam.

Waarom bleef Jezus niet op aarde? Nou eigenlijk kan ik die vraag heel simpel beantwoorden. God is een drie-eenheid. Met God de Vader, Jezus als God de Zoon en God de Heilige Geest. De Heilige Geest kon pas komen wanneer Jezus verheerlijkt wordt in de hemel. Jezus moest sterven aan het kruis, opstaan uit de dood en weer aan de rechterhand van God de Vader zitten. Jezus vertelde ook dat de Heilige Geest een vervanger is van Hem. Maar Jezus was een mens en voor maar een beperkte groep per keer tegelijk toegankelijk. De Heilige Geest is voor iedereen op elk moment van de dag beschikbaar. Jezus maakte dus eigenlijk ruimte voor de Heilige Geest en dat vieren we dan weer met Pinksteren. Maar daarover later wellicht meer.

Jezus ging dus naar de hemel. Maar christenen leven eigenlijk al een beetje in de hemel. Hoe kan dat vraag je je af? De hemel is de plek waar God is en doordat Jezus ruimte maakte voor de Heilige Geest kunnen wij een beetje hemel op aarde laten zien. Want Gods Koninkrijk is hier op aarde en daar mogen wij in leven. Gods Koninkrijk is niet een plek op Aarde, maar is de manier waarop christenen leven. Dat is de plek waar liefde is, vriendschap, eenheid en verbondenheid met elkaar. Het is wellicht wat lastig om te begrijpen en ik zal er vast wel eens meer over vertellen, maar laat ik nog even een stapje verder gaan.

Want het verhaal van Hemelvaart houdt niet op met dat Jezus naar de hemel ging. Er is meer. Want toen de 11 overgebleven discipelen met stomheid geslagen op die berg stonden te koekeloeren waar Jezus nou heen was gegaan, stonden er ineens twee engelen naast hen. Die engelen zeiden tegen hen ‘Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie Hem naar de hemel hebben zien gaan’. De reden dat we ieder jaar Hemelvaart vieren is dat we mogen uitkijken naar de terugkomst van Jezus. Jezus is nu een plek voor jou aan het klaarmaken in de hemel. Het enige wat je hoeft te doen is het cadeau dat Jezus jou heeft gegeven aan te nemen. Het cadeau dat Jezus jou gegeven heeft is een leven zonder zonde. Jezus is namelijk met Goede Vrijdag gestorven voor al jouw zonden, voor al jouw pijn en al jouw verdriet. Jezus liet het alleen niet daarbij. Want Jezus overwon de dood door weer levend te worden. Daarmee liet Jezus Zijn liefde voor jou zien. En geloof me als je beseft wat dit allemaal voor jou betekent dan verandert dat jouw hele leven. Dan word jij dat stukje hemel op Aarde en mag jij leven in het koninkrijk van God.

Ik hoop dat ik je nu wat meer duidelijkheid heb gegeven over wat Hemelvaart betekent en waarom het voor christenen zo’n belangrijk feest is. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat ik je met nog meer vragen heb opgezadeld. Wil je hier nog meer over weten, dan mag je altijd benaderen voor je vragen. Ga ook vooral zelf op onderzoek uit, want er zijn een heleboel plekken waar je antwoorden kunt vinden op je levensvragen. Trek vooral de bijbel een keer open of zoek God in gebed.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692