Press "Enter" to skip to content

Wat Zegt de Bijbel over Duurzaamheid?

Veel mensen zien het christendom als een geloof waarin heel veel regels zijn en heel veel niet mag. Het is een vooroordeel die niet helemaal juist. Is maar het klopt dat God een aantal dingen heeft opgedragen aan de mensen. Nadat God de Aarde had geschapen in zes dagen zegende God de mens met de volgende woorden ‘Wees vruchtbaar, wordt talrijk, bevolk de Aarde en breng haar onder je gezag’ (Genesis 1:28), waarna God zegt dat zeer goed was (vers31).

God heeft dus aan de mens de opdracht gegeven om te zorgen voor de Aarde en alles wat er in de wereld leeft. Dus ook voor de dieren, de planten, de zee, alles! In theologische termen noemen we dat de mens ‘rentmeesterschap’ kreeg over de Aarde. Wat wil zeggen dat we niet de baas zijn over de Aarde, maar wel het beheer over de aarde hebben gekregen. We moeten er dus goed voor zorgen.

Even verder in de bijbel staat dat God de mens naar de tuin van Eden, de plek van de schepping bracht om het land daar te bewerken en er over te waken. Er stond zelfs een boom des levens waar ze van konden en mochten eten. Het grappige ook is dat een van de eerste dingen die de eerste mens, Adam, deed was het geven van namen aan alle dieren. Ik vind dat altijd best grappig, maar laat aan de andere kant ook zien dat God ons vertrouwen geeft om de aarde en alles wat er in de aarde is.

Er zijn meerdere christelijke instanties die dit heel serieus nemen en proberen zorg te dragen over de wereld en daarin een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld. Dit zijn bijvoorbeeld Micha Nederland, Vegan Church en TEAR.

Micha Nederland ontleed haar naam van een tekst uit de bijbel van de profeet Micha.

‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.‘ Micha 6:8.

Dat betekent dat milieubederf en vervuiling, uitbuiting van Gods schepping en een zwak rentmeesterschap ingaan tegen wat God van de mensheid vraagt. De opdracht die de mens van God gekregen heeft is ook om goed te zorgen voor de mensen. Want ja mensen zijn ook onderdeel van Gods schepping. Dat betekent dus ook dat het niet de bedoeling is om de Aarde uit te buiten. Om zo veel mogelijk eten, drinken, gas, olie en andere aardse producten te winnen voor zoveel mogelijk winst. Wat betreft eten en drinken staat er ook in de bijbel dat je een deel aan de armen moet geven.

Jezus gaat er nog een stapje verder in. In Mattheus 25:40 zegt Jezus dat alles wat jullie (wij dus) voor de meest onaanzienlijksten van mijn broeders hebben gedaan, dat hebben jullie voor mij gedaan. Milieuvervuiling en slecht omgaan met de wereld treft arme mensen. Als de meest onaanzienlijksten kan je dan ook de mensen aan de andere kant van de planeet zien die heel goedkoop in een veel te kleine leefomgeving onze kleding maken. Of de mensen die voor een hongerloontje onze cacao, rijst en katoen plukken of onze kasten in elkaar zetten. Bestaat goedkoop? Vervuiling schiet raak bij mensen die onze naasten zijn. Daarom is het goed om op te komen tegen onrecht en tegen milieuvervuiling. Als je kiest voor fairtrade producten en ethisch goede kleding dan kies je eigenlijk voor Jezus en doe je het voor Jezus. In hoeverre je portemonnee het toelaat kan jij kiezen om op te komen voor de verdrukten, de zwakken en zij die niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Hetzelfde geldt voor de situatie in Groningen, waar we zo veel mogelijk gas proberen te winnen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat we moeten bekopen met een onveilige situatie voor veel van onze landgenoten die daarmee de kans lopen hun hebben en houden te verliezen.

Daarom is het goed om duurzaam met de wereld om te gaan. De bijbel spreekt daar al duizenden jaren over. Het is de eerste opdracht die de mensen kregen en de opdracht die doorgaat tot de laatste dag. Christenen geloven dat er dan een nieuwe hemel en een nieuwe Aarde komen en dat er dan vrede zal zijn. Ik kijk ook uit naar die dag en zal tot die tijd mijn best doen om zo duurzaam mogelijk met de wereld om te gaan. Zodat het milieu zo min mogelijk vervuilt wordt en probeer daarom zoveel mogelijk fairtrade, ecologisch en biologische producten te kopen.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692