Press "Enter" to skip to content

Dit Wonder Is Voor Jou

Een bruiloft is de mooiste dag van je leven. Dat is wat ik vaak mensen hoor zeggen. Ik weet het niet, want ik ben nog niet getrouwd. Nog niet. Wat ik wel weet is dat een bruiloft een groots feest is. Iedereen is prachtig gekleed. Er is heerlijk eten en er is heel veel drank. Mooie omgeving, prachtige inrichting. Bloemen en kaarsen. Een paradijselijke dag!

Voor joden is het een bruiloft een enorme eer. Joden zijn sowieso een eergevoelig volk. Het gaat vaak om aanzien. Tijdens deze bruiloft zijn heel erg veel gasten aanwezig. Het is gezellig. Iedereen is blij en heeft het naar z’n zin. Maar huh, er is ineens onrust bij de bediening.

De wijn is op! Dat was echt een schande in die tijd. Je bent gewoon te armoedig om een fatsoenlijke bruiloft te organiseren. Niet alleen de bruid of de bruidegom, maar voor hun hele familie is het een schande. In die tijd nodigde je niet alleen je directe familie en wat vrienden uit. Maar het hele dorp is uitgenodigd. Jezus was er met al zijn discipelen, de moeder van Jezus, Maria, was er ook. Er wordt niet gezegd wie de bruid of de bruidegom is. Die worden niet genoemd. Maar wat er gebeurd in dit verhaal is dat hun bruiloft wordt gered door Jezus. Zonder dat ze het door hebben. Bruiloften waren niet zomaar feesten toen. Dit was een meerdaags feest.

Jezus zorgde ervoor dat de bruiloft een groot succes was zonder dat de bruid en bruidegom het door hadden. Er was geen wijn meer. Dat is echt flink balen. Want ja euh ik ga niet naar een bruiloft om de hele dag aan het water te zitten. Ik zou dan ook wel een goed glas wijn en een Spaatje goud met een lekkere maaltijd willen. Dus hoe balen is het als er geen wijn meer is. Als jij gasten over de vloer hebt dan wil je je gasten toch ook iets te drinken aan kunnen bieden. Zo vervelend is het dan als je gasten met lege handen staan op de mooiste dag van jouw leven? Je wil niet dat ze zeggen. ‘Hé, weet je die bruiloft van Tim nog. Waar we niks te zuipen hadden. SAAAHAAAI!’.

Jezus redde de bruiloft. Dit door 600 liter water in wijn te veranderen. Dit wonder ken je misschien wel. Maar wist je ook dat het om zoveel liter ging? Nu kan je dit wonder wel zien als een reden om ordinair te gaan zitten zuipen. Veel mensen vragen aan mij of ik als christen wel alcohol mag drinken. Ja tuurlijk mag dat, soms zei ik dan wel eens dat Jezus’ eerste wonder was dat Hij water in wijn veranderde. Maar het gaat er niet om wat je drinkt of hoeveel je drinkt. Het gaat erom wat je doet, denkt en voelt als je gedronken hebt. Dronken zijn is geen excuus om te zeggen wat je wil of om grenzen van de ander over te gaan.

Dus dat is niet het doel van dit verhaal. 600 is ook niet een heilig getal voor zowel ik weet. Wat ik wel weet is dat als God iets doet hij het niet een beetje doet, niet goed doet, maar meer geeft dan waar wij om vragen of van dromen. Jezus doet geen half werk. Hij redde niet hun bruiloft. Hij zorgde ervoor dat ze meer eer kregen dan ze hiervoor hadden.

Want toen de ceremoniemeester een slokje van deze wijn nam was hij helemaal flabbergasted want dit was de lekkerste wijn die hij ooit had gedronken. Hij had ook zoiets van. Meestal schenken mensen hun gasten eerste de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede wijn. Maar ja. Jezus doet geen half werk. Als Hij je wijn geeft dan geeft Hij je de lekkerste wijn die je je maar kunt voorstellen.

Dit verhaal is een verhaal wat je op vele manieren kunt interpreteren en deze podcast doet ook geen eer aan waar dit verhaal over gaat. Ik wil met deze podcast een klein stukje uitlichten die ik belangrijk vind voor mijn en jouw geloofsleven. Want dit wonder was niet perse bedoelt voor de gasten. Die waren al bijna dronken en die boeide het niet wat voor wijn ze kregen. Het was niet voor de ceremoniemeester, maar voor de bruid en bruidegom. Maar die worden niet genoemd. Hadden zij wel door dat hun bruiloft gered werd door God? Ik denk het niet. Ze waren veel te druk met hun liefde te vieren en met hun gasten.

Wat ik met deze podcast aan je wil meegeven is het volgende. Je kunt op een groot wonder van God wachten. Dat je ziet dat de zee voor je snufferd opensplijt en je droog over de bodem kunt lopen. Of dat er vuur voor je uit de hemel komt, of bergen voor je van plaats veranderen. Soms gebeurd er een wonder zonder dat je het door hebt. Een oude vriendin van mij moest ooit een voor een groepje tieners staan bij een vakantie bijbel club. Ze had haar verhaal nog niet af en ging in de ochtend voordat ze haar verhaal moest houden het verhaal afschrijven. Het leek alsof ze haar verhaal in een uur had geschreven. Maar in werkelijkheid waren er maar vijf minuten verstreken. Het was een wonder, zonder dat ze het door had. Soms word je de goede richting ingeduwd. Lijkt iets toeval. Je hebt het niet door, maar het kan een knipoog van God zijn. Dat je ineens precies weet wat je moet zeggen of dat je intuïtie ervoor zorgt dat je ineens goed kunt improviseren terwijl je in een situatie bent gekomen waar je nog nooit eerder in bent gekomen. Ik heb weleens dat ik in een situatie kom waarin ik iets voor een ander doe, maar zonder dat ik het door heb. Dan denk ik van ‘hé hier had ik ook heel lomp of bot op kunnen reageren’. Maar dan werkt God door mij heen en zorgt ervoor dat ik liefdevol en vriendelijk ben.

Ik hoop dat je dit soort situaties herkent in jouw leven en dat je ze nog veel mag meemaken. Ik hoop dat je een leven mag leiden waarin veel wonderen gebeurden. Dat je het ook door mag hebben, maar dat je ook beseft dat een wonder in je leven kan gebeurden zonder dat je het op dat moment door hebt. Op welk moment heb kijk je terug en waarvan je nu denkt ‘volgens mij was dat een knipoog van God’?

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692