Press "Enter" to skip to content

Hoe Kan Je Je Profileren Tijdens Je Studie?

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Een leven vol met feestjes, katers, partners, vrije tijd, gratis geld en het aller belangrijkste weinig verantwoordelijkheden. Heerlijk! “Tim, vergeet je niet iets?”. Wat? “Er moet ook gewoon gewerkt worden”.

Ja oké je hebt gelijk. “Ja dat dacht ik”. Toen ik in de eerste klas van mijn opleiding zat hadden we het klassikaal over het thema netwerken. Waarop iemand zei ‘Ja met een netwerk opbouwen en werk zoeken begin ik mee als ik mijn diploma heb’. Ja euh no offence lady. Maar dan ga je dus vier jaar (minimaal) verliezen aan mogelijkheden om te groeien en een netwerk op te bouwen.

Je studententijd is de tijd om een netwerk op te bouwen, je te ontwikkelen, te ontplooien en vooral om van te genieten. Dit alles komt samen in dat ene thema ‘profileren’. Laten zien wie je bent, wat je doet en wat je dromen zijn. En weet je wanneer het beste moment is om daarmee te beginnen? Nu! In deze podcast geef ik een aantal tips over hoe je je kunt profileren.

Tip 1

Verplaats je in deze situatie. Stel je zou over vijf jaar tien miljoen op je bankrekening hebben staan. Wie wil je dan zijn, wat wil je dan doen en wat wil je hebben? Met deze opdracht wil ik je laten zien dat de mogelijkheden die je hebt eindeloos zijn. Dit heb ik overigens niet zelf bedacht, maar komt uit het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferriss. Waar het om gaat is dat je een droombeeld van jezelf kunt neerzetten van wie je bent, wat je wil doen en wat je wil hebben.

Ik wil jongerenwerker worden in een kerk en daar de hele week mee bezig zijn. Ik wil jeugdavonden organiseren, jongeren begeleiden met hun geloofs- en levensvragen en ouders, vrijwilligers en andere leden van die kerk inspireren hetzelfde te doen. Om te komen tot die persoon die ik dan wil zijn ben ik nu al bezig met me te ontwikkelen op ieder mogelijk gebied. Zo doe ik al vanaf mijn 18e jongerenwerk in mijn kerk en geef ik leiding aan groepjes, maak ik podcasts en schrijf ik blogs om mij intellectueel en creatief te ontwikkelen. Ook heb ik een aantal jaar jongerenavonden georganiseerd waarbij ik voor groepen heb gesproken, achter de bar heb gestaan, vrijwilligers heb gecoacht en nog veel meer. Als laatste heb ik ook een bestuursjaar bij mijn studentenvereniging gedaan, daar was ik de Manager PR. Dit om mij op zoveel mogelijk vlakken te ontwikkelen om later die jongerenwerker te zijn in die kerk.

Het voordeel hiervan is dat je ook een aantal waarden voor jezelf ontwikkeld die voor jou belangrijk zijn en daar komt uiteindelijk ook een missie uit voort. Mijn missie is bijvoorbeeld dat jongeren in de kerk niet eenzaam mogen zijn. Positief verwoord  jongeren hebben in de kerk altijd iemand om naar toe te gaan. Waarden en principes die ik voor mezelf heb ontwikkelt is dat ik integer wil zijn, hartstocht moet hebben waar ik me voor wil inzetten en altijd discipline heb om het beste uit mezelf, de ander en de situatie te halen.

Tip 2 Doe zoveel mogelijk naast je studie

Zoals ik net al heb verteld heb ik erg veel naast mijn studie gedaan. Hierdoor heb ik een best lang CV gecreëerd en heb ik aardig wat ervaring. Ik ben aan het solliciteren als jongerenwerker in de kerk. Wat mijn droom is. Stel ik had al die vrijwilligerswerk niet gedaan. Zou jij me dan uitnodigen? Een 28 jarige student, dus zonder diploma en zonder enige werkervaring buiten zijn stages? ‘ Ik denk het niet.

Dus welke opleiding je ook doet, zorg ervoor dat je je buiten je opleiding ontwikkelt. Want alles wat je doet, leert en waarin je groeit neem je weer mee in waar je uiteindelijk wilt zijn. Mijn broertje doet de opleiding Hoger hotelonderwijs. Mijn broertje kan dan wel in een supermarkt gaan werken, maar het is beter dat hij al ervaring opdoet in de horeca en dan specifiek in hotels zelf. Hij is nu dan ook Supervisor bij Sofitel Legend The The Grand in Amsterdam.

Een vriend van mij studeerde bouwkunde. Binnen de studentenvereniging waar ik in zit is hij diegene die alles fixt binnen de sociëteit als het gaat om reparatie. Weer iemand anders studeert ICT en beheert de website. Mensen die marketing en communicatie studeren beheren de social media en andere creatieve mensen zitten in de Activiteiten Commissie en mensen die willen netwerken zitten in de PR Commissie. Dus zo zie je maar, je kan je overal, waar je ook bent, altijd ontwikkelen.

Tip 3 Deel al je hoogtepunten.

In mijn eerste jaar van mijn opleiding had ik een gesprek met twee medestudenten. We hadden het over hoe we ons konden profileren in het werkveld waarin we zitten. Hoe we ons konden laten zien nu, maar ook hoe we voor later alvast een openbaar dossier hebben. Want zoals ik al zei als je geen ervaring hebt is het heel moeilijk om een baan te krijgen. Daarom profileer je al tijdens je studententijd als professional. Schrijf blogs, maak video’s, deel foto’s van hoogtepunten op je sociale media en houdt dit alles bij op je social media.

Ik zal een aantal voorbeelden geven. Ik wil dus jongerenwerker worden in een kerk. Daarin wil ik mensen inspireren met het geloof, maar ik word niet echt uitgenodigd om een spreekbeurt te geven in een jongerendienst in een kerk. Hoe kan ik dan mijn kennis en spreekervaring opdoen? Dus ik besloot om een podcast te maken. Inmiddels staan er ruim 30 online. Ooh ja trouwens. Wist je dat 62 procent van de studenten en 62 procent van de jongeren onder 34 jaar wel eens naar podcasts luistert? Dus dan heb je al een grote doelgroep!

Verder wil ik laten zien op mijn social media dat ik een coole gast ben die toegankelijk is voor jongeren. Dus als ik tijdens de introductieweek met een microfoon in me hand sta en met een bandana op mijn kop een feestje aan het rocken ben en Freddie Mercury probeer na te doen en daar wordt een foto van gemaakt. Ja dan deel ik die!!

Als ik een workshop mag geven vanuit mijn woonkamer voor mijn opleiding, dan vraag ik natuurlijk aan mijn vriendin om daar een foto van te maken. Als ik op het podium ergens sta, dan wil ik daar een foto van. Het is allemaal content van wie ik wil zijn en van waar ik wil komen. Maar ik wil ook laten zien dat ik geniet van de grootsheid die de Heer mij biedt. Dus als ik de Veluwe bezoek dan deel ik daar een foto van, maar ook als ik een lekker speciaalbiertje drink als ik in Maastricht ben, dan deel ik daar ook een foto van! Waarom ook niet? Ik wil toch laten zien wie ik wil zijn. Dus waarom deel ik daar dan geen foto’s van.?

Lees ook boeken in je vrije tijd, kijk films die je inspireren en series die je verder helpen om te komen waar je wil zijn.

Tip 4 Heb de moed om kwetsbaar te zijn

Misschien ken je Brené Brown. Zij heeft het in haar boek genaamd ‘De Kracht Van Kwetsbaarheid’ en haar film op Netflix over dat alles waar je de moed voor hebt om dat te doen kwetsbaar is. Dus als je iets deelt van jezelf, dan ben je kwetsbaar. Als je je mening geeft, dan ben je kwetsbaar. Als je een foto deelt van jezelf of een podcast, vlog of blog dan ben je kwetsbaar. Maar je bent ook sterk. Je durft het tenminste! Je hebt de moed om je bloot te geven en maakt je daarmee ook vatbaar voor reacties. Mensen hebben een mening over je. Lachen je uit, lachen je toe. Praten achter je rug, nemen het voor je op. Dit alles omdat jij de moed hebt om je kwetsbaar op te stellen.

Het leven is vol met leegtes. Leegtes zijn dingen als afwijzingen, teleurstellingen, pijn, verdriet en nog veel meer. Die leegtes moeten we #Omarmen. Door kwetsbaar te zijn stel je je open voor die leegtes, maar door die moed te hebben en je groei met beide handen aan te pakken zorg je er wel voor dat je jezelf de mogelijkheid geeft om jezelf meer en meer te omarmen.

Ik merk ook dat door mezelf te profileren als wie ik ben en wil zijn ik ook steeds zelfverzekerder wordt. Comfortabeler met mezelf. Ik heb inmiddels al 30 geloofs- en levensvragen besproken. Me kwetsbaar opgesteld, onderzoek gedaan en boeken gelezen om te groeien. Als je mij een paar jaar niet hebt gezien dan zie je gewoon een hele grote verandering. Want ik ben elke dag bezig met die groei om te komen waar ik wil zijn.

Door deze podcast wil ik jou uitdagen om die groei en die ontwikkeling met beide handen aan te pakken. Heb er plezier aan. Want je bent in je studententijd en je studententijd is de tijd om brutaal te zijn. Je komt nu nog met heel veel dingen weg. Dus profileer jezelf, ontwikkel jezelf. Deel van jezelf. Want je hebt er, zeker op latere leeftijd veel meer aan dan je je nu kunt beseffen.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692