Press "Enter" to skip to content

Hoe Zet Jij Je Talenten In?

Iedereen heeft een aantal kwaliteiten in zich, maar ook eigenschappen. Deze kunnen elkaar versterken, maar ook afzwakken. Zo kan ik me goed voorstellen dat als een karaktereigenschap van je is dat je moedig bent in onzekere situaties, dat je gelijk je handen uit de mouwen hebt gestoken toen Mark Rutte vertelde dat we in een intelligente lockdown moesten. Maar als je bang ben voor de onwetendheid en niet weet waar je aan toe bent, dan kan ik me goed voorstellen dat je niet zo moedig en sterk voelt, maar juist in een depressie kunt belanden.

Ik had beide dit jaar en ken mensen die zijn blijven hangen in de depressie waardoor ze maanden niet functioneerden of hun verantwoordelijkheden links lieten liggen. Ook ken ik mensen die uit de situatie van onzekerheid het bijltje er niet bij neerlegden en de situatie in hun voordeel omzetten. Zo is een vriend van mij sportschooleigenaar en heeft een grote garage onder zijn gym. Daar mocht je tijdens de eerste lockdown wel sporten, want het was in principe in de buitenlucht. Zolang het maar op afstand was. Dat deed hij tijdens de eerste lockdown in het voorjaar. De lockdown van drie maanden. Hij deelde ook op zijn social media een afbeelding met een tekst. Die tekst kwam er op neer dat als je tijdens deze drie maanden van lockdown geen nieuwe kennis opdoet, geen nieuwe kwaliteiten aanleert of een extra bron van inkomsten creëert. Je de lockdown eigenlijk verwaarloosd hebt.

Jezus vertelt een gelijkenis. Een man ging op reis en riep drie van zijn onderdanen bij zich. Ze kregen de 1e kreeg vijf talenten, de 2e twee en de 3e kreeg er 1. Een talent is geen gangbare munt, zoals de euro nu is. Maar ze hebben omgerekend wat de waarde van een talent was en dat 1 talent de waarde heeft van ongeveer 480.000 euro. De man zei niet wat ze ermee moesten doen. Hij gaf het gewoon, om het later in het verhaal weer op te komen halen. De 1e die vijf talenten kreeg heeft het geld geïnvesteerd en verdubbelde het met een extra van vijf talenten. Dus tien talenten. De tweede deed dat ook en had van zijn twee talenten vier gemaakt. De man is blij en beloond ze naar wat ze hem gegeven hebben. De derde heeft uit angst de man het geld in de grond gestopt en er niets mee gedaan. Hij was bang dat hij het anders kwijt zou raken. De man noemt hem een slechte en luie man en hij wordt gestraft. Dit verhaal staat in Mattheus 25:14-30 en een variant staat in Lucas: 19:11-27.

Waar het om gaat is hoe ga je om met de mogelijkheden die je hebt? Na de persconferentie van Mark Rutte moest ik drie dagen bijkomen van het nieuws. Ik had een aantal drukke maanden achter de rug die best intens waren en was totaal overprikkeld. Ik had ook de regie op mijn leven gegrepen en een planning gemaakt voor de komende maanden waarin ik precies wist wat ik wanneer ging doen. Voor school, werk, mijn studentenvereniging, Bijbelstudie en vrije tijd. Toen zag ik die afbeelding van die vriend van mij en heb de grip op mijn leven teruggepakt.

Waar het in dit verhaal om gaat is wat doe je met de mogelijkheden die je hebt? Ik zag mensen die tijdens hun lockdown alleen maar drankjes in hun tuin gingen doen, of alle series op Netflix hebben gekeken. Maar hoe ben jij gegroeid het afgelopen jaar? In je eigenschappen, kwaliteiten? In spiritueel opzicht? Heb je meer rust in je leven of meer zekerheid? Ken je jezelf beter en heb je je waarden, principes en wie je bent meer onder controle? Of ben je iets gestart waarmee je jezelf profileert of extra geld mee verdiend? En hoe doe je dat komend jaar? Want corona is nog niet voorbij en wie zegt dat met inenten alle problemen opgelost zijn wereldwijd. Er moeten nog heel onderzocht worden en testen gedaan worden.

Toen ik weer grip om mijn leven kreeg, ben ik steeds meer bezig met elke dag mezelf te ontwikkelen, daarin heb ik mezelf discipline aangeleerd. Dat ging niet van de ene op de andere dag, maar was een lange weg. En dit jaar heeft me heel veel nieuwe inzichten gegeven. Ik doe bijvoorbeeld al erg lang over mijn opleiding. Dit is mijn zesde jaar, terwijl mijn opleiding vier jaar duurt. Ik studeer HBO Theologie. Dat gaat over Godsdienst en hiermee leren we in het kort om antwoorden te geven op geloofs- en levensvragen en om mensen te begeleiden in tijden van kwetsbaarheid. Met ieder vak, tijdens ieder college en elk gesprek die je hebt met studiegenoten zit een diepere laag. We kunnen met elkaar niet heel lang een casual gesprek voeren over de wedstrijd van afgelopen week, over een televisieprogramma of wat dan ook. Je wordt telkens geconfronteerd met wie je bent, waarom je doet wat je doet en hoe dat op een andere overkomt. Je bent de hele tijd bezig met je zelfbeeld, je mensbeeld en je godsbeeld. Er wordt de hele tijd aan je geschud, aan je idealen, je waarden en je geloof. Dit is confronterend en kan ook heel zwaar en vermoeiend zijn. Heel veel studiegenoten, waaronder ik ook, hebben meerdere trajecten bij een psycholoog doorlopen omdat het zo zwaar is. In mijn geval heeft het vorig jaar geresulteerd in een diagnose autisme. Als ik deze opleiding niet had gedaan was ik er waarschijnlijk niet achter gekomen dat ik autisme heb.

Doordat ik dus zolang over de opleiding doe heb ik veelal mijn school los gelaten en ben andere dingen gaan doen. Hierdoor verloor ik de greep op mijn leven, mijn studie, mijn prioriteiten en werd ik dus laks met school en had geen discipline. Ik had alleen discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen als ik ergens bij betrokken was wat ik echt heel erg tof vond. Dit had ik toen ik jongerenavonden organiseerde in mijn kerk en tijdens mijn bestuursjaar voor mijn studentenvereniging. Daar ben ik met de volle 100% voor gegaan, terwijl daar eigenlijk niet mijn prioriteiten hadden moeten liggen. Dit jaar heb ik echt geleerd om mijn prioriteiten te richten op het juiste door middel van planning en organisatie. Zo maakte ik een maandplanning, weekplanning en een dagplanning. Om er voor te zorgen dat ik efficiënt met mijn tijd omging, maar ook rust kon pakken. Dit zorgde ervoor dat ik al mijn opgelopen achterstand die ik in bijna vijf jaar had opgebouwd in 3 maanden had ingehaald en nu een halfjaar geen verantwoordelijkheden met betrekking tot school heb.

Verder ben ik dit jaar gestart met een podcast serie en heb er nu iets van 35 afleveringen online staan en krijg louter positieve reacties. De meeste podcasts stoppen na iets van 13 afleveringen en ik heb gelukkig de discipline gehad om door te gaan. Ook heb ik een aantal verbindende evenementen georganiseerd ten behoeve van de onderlinge saamhorigheid. En heb ik iets van 30 boeken gelezen. Nu geef ik een top vijf boeken die ik je echt zou aanbevelen om volgend jaar te lezen. Voor meer grip op je leven en zodat je meer gaat leven naar de waarden die je hebt. Deze boeken heb ik allemaal al eens genoemd in mijn podcasts, dus misschien heb je ze al in je boekenkast staan.

5. Jezus Leven – Henk Stoorvogel

4. Altijd Scherp – Jim Loehr & Tony Schwartz

3. De Monnik Die Zijn Ferrari Verkocht – Robin Sharma

2. Denk Groot en Wordt Rijk – Napoleon Hill

1. De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap

Op mijn website staat een top10. Ga dus naar www.timwildeman.nl, want er staat ook een uitleg bij met waarom het zo’n goed boek is en ik het je zou aanbevelen.

Dan nog even mijn doelen voor 2021. Om te beginnen heb ik het doel om het komende jaar weer minimaal 20 boeken te lezen. Ik wil gaan afstuderen en daarnaast nog dertig podcasts te maken en twee podcastseries. De eerste serie start al volgende week en gaat over het Bijbelboek Rechters en wat we daarvan kunnen leren. Verder wil ik na de zomer aan een nieuwe opleiding beginnen om steeds dichter bij de roeping te komen die God voor mij heeft. Als laatste heb ik ook als doel voor het nieuwe jaar om meer om te zien naar de mensen in mijn omgeving.

Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar? Wat ga jij doen met je waarden, principes, kwaliteiten, eigenschappen en je tijd. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je je talenten verdubbeld net als die twee onderdanen? Hoe maak jij van 2021 je beste jaar tot dusver?

Ik hoop dat je hebt genoten van het jaar 2020 en dat je meer hebt gedaan en bereikt dan je vooraf had gehoopt. Ook al konden we de eerste 2 maanden niet naar buiten door de stormen Chiara, Dennis, Ellen en Francis, om een paar weken te genieten van het normale leven, om vervolgens de rest van het jaar afstand te houden. Ik weet niet wat het komende jaar voor ons in petto heeft, maar ik wens je toe dat je veel kunt lachen met je vrienden, stil kunt zijn om bij de mooie momenten stil te staan, het gezellig hebt met je omgeving, saamhorigheid kent met mensen die je niet kent, proactief om kunt gaan met situaties waarin je nog niet eerder in beland bent en dat je elke dag een beetje meer van God mag ervaren en mag lijken op Jezus.

Alvast een gelukkig nieuw jaar!

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692