Press "Enter" to skip to content

Top 10 boeken 2020

10.Praktijkboek Presentie Beurskens, van der Linde en Baart

Dit boek moest ik voor school lezen en kreeg er een tentamen over. Het boek heeft me heel veel gegeven met betrekking tot omzien naar de ander en hoe je er voor de ander kunt zijn. De presentietheorie wordt door heel veel mensen binnen het theologisch werkveld gebruikt en is door Andries Baart bedacht. Dit boek geeft heel veel handvatten in hoe je het kunt inzetten als je een verantwoordelijkheid naar anderen hebt. Het gaat er om hoe je er voor mensen kan zijn die lijden door bijvoorbeeld eenzaamheid en hoe je troost, hoop en perspectief kunt bieden. Voor iemand die moeite heeft met het aangaan en onderhouden van relaties heeft dit boek me heel erg geholpen daar handvatten in te vinden. Dit komt ook doordat ik al wat langer met dit onderwerp bezig ben. Mijn stagebegeleider in Amsterdam Noord heeft met daar ook enorm goed bij geholpen.

9. Paulo Coelho – De Alchemist

Wat nou als je de tekens van het leven volgt en je niet laat beperken door eventuele belemmeringen? Daar gaat dit boek over. “Je legende leven”. Het boek gaat over een schaapsherder die eerst zijn hele leven omgooit om herder te zijn en daarna probeert hij daarvan los te komen, want hij wilt nu iets anders doen. Dit door een aantal dromen die hij krijgt en de mensen die hij ontmoet. Dit verhaal gaat over je droom leven en meegaan met wat de wereld je op dat moment te bieden heeft. Het is een kort boekje dus je hebt het zo uit en er staan enorm veel wijsheden in.

8 Raynor Winn – Het Zoutpad

Je hebt een gelukkig huwelijk van 30 jaar en alles wat je hartje begeert. Maar dan ineens ben je alles kwijt en wordt je man erg ziek. Wat moet je dan doen? Raynor en Moth gaan wandelen over het zoutpad, het pad dat langs de zuidwest kust van Groot Brittannië ligt. Hoe langer ze wandelen hoe meer levensvragen er naar bovenkomen en het grappige is dat je steeds meer een verschuiving ziet in hoe ze zich voelen en hoe ze over de situatie nadenken. Het is een heerlijk geschreven boek die je lekker ’s avonds op de bank kunt lezen.

7. Nels Fahner – Eenzaam

Eenzaam: een zoektocht naar betekenis, oorzaken en oplossingen by Nels  Fahner

Tijdens dit jaar heb ik een onderzoek gedaan naar eenzaamheid en heb daarvoor iets van vijf boeken voor gelezen van verschillende perspectieven. Dit boek geeft de meeste inhoud en helpt je door de tekst ook stil te staan bij je eigen eenzaamheid. Door dit boek, het onderzoek en mijn diagnose autisme heb ik heel veel perspectieven gekregen in hoe eenzaamheid is en hoe ik om kan gaan met mijn eigen eenzaamheid. Dit boek is een zoektocht naar betekenis, oorzaken en oplossingen naar eenzaamheid.

6. Judith Visser – Zondagskind

Voor iemand die op 26 jarige leeftijd een diagnose autisme heeft gekregen is dit een enorm confronterend boek. Het boek bestaat uit hoofdstukken van een handje vol pagina’s en meer dan een hoofdstuk per keer lezen lukte me niet. Dit omdat het zo confronterend is. Het boek is autobiografisch geschreven en heel herkenbaar voor mij. Want zowel de schrijver, als het hoofdpersonage als ik zijn op latere leeftijd gediagnostiseerd met Autisme Spectrum Stoornis. Daardoor leef ik heel veel dingen die ik zelf ook heb meegemaakt. Het moeite hebben met contact maken, vinden van aansluiting, rekening houden met de grenzen van anderen en weten wat “normaal” is.

bol.com | Jezus leven, Henk Stoorvogel | 9789029723794 | Boeken

5. Jezus Leven – Henk Stoorvogel

Wil je op een makkelijke manier, zonder moeilijke woorden en zinnen het verhaal van Jezus van begin tot eind lezen? Dan is dit het juiste boek voor jou. Dit boek geeft een inkijkje in het leven van Jezus. Dit boek gaf mij heel veel nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven op het verhaal van Jezus gegeven en zorgde ervoor dat ik een aantal nieuwe podcasts kon maken en dit boek zal ik nog zeker vaker gebruiken.

4. Altijd Scherp – Jim Loehr & Tony Schwartz

Voor iemand die heel veel last heeft van prikkels is dit boek echt heel chill. Ik heb zelf altijd een volle agenda en dit boek geeft heel veel handvatten voor energie krijgen. Op gebied van fysiek, sociaal, mentaal en spiritueel kan je heel veel energie geven en krijgen en dit boek geeft tips en trucs over hoe je energie kunt krijgen en een gezond leven kunt leiden. Het gaat over oude paradigma’s en gewoontes omzetten in nieuwe en gezonde rituelen.

bol.com | Altijd scherp, Jim Loehr | 9789492493057 | Boeken

3. De Monnik Die Zijn Ferrari Verkocht – Robin Sharma

Dit boek had ik al heel lang op mijn ‘to read’ lijst staan en wat was het, het waard om dit boek te lezen. Heel veel dingen die ik dit jaar heb geleerd en toegepast stonden in dit boek en daardoor merkte ik dat ik op de goede weg ben. Het is een heel spiritueel boek, maar hangt niet persé een geloof aan. Ik bleef ook maar strepen, want het boek heeft heel veel wijze en inspirerende quotes. Het boek gaat onder andere over discipline, je gedachten onder controle hebben en heeft tien rituelen voor een stralend leven.

2. Denk Groot en Wordt Rijk – Napoleon Hill

Dit is echt zo’n boek waarvan ik baal dat ik die niet al tijdens mijn tienerjaren gelezen heb. Want dit is echt een geweldig boek. Deze is ook heel veel aanbevolen geweest en heb er veel video’s over bekeken tijdens en na het lezen. Napoleon Hill heeft 20 jaar lang succesvolle mensen gevolgd en gekeken wat zij deden om succesvol te zijn in hun leven. Het grappige is dat heel veel van je succes gewoon begint bij je overtuigingen, gedachten en je principes en dit boek leert je om alles wat je je kunt voorstellen ook uit te voeren. Om de baan en het leven te krijgen wat je altijd wilde hebben.  Dit boek zou iedereen gelezen moeten hebben.

1. De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap – Stephen Covey

Dit boek zou ook iedereen op de middelbare school moeten lezen en het zou zeker verplichte literatuur moeten zijn op middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Want dit boek is, op de bijbel na (wink wink), verreweg het beste boek wat ik ooit heb gelezen. Het gaat over persoonlijk leiderschap en begint heel simpel met hoe je reageert op situaties. Dit kun je voor zijn door een aantal positieve waarden, overtuigingen en principes te hebben. Het boek gaat verder met hoe wil je dat mensen op je begrafenis over je praten, naar prioriteiten  stellen. En prioriteiten stellen kun je dus weer doen door belangrijke en niet dringende zaken eerst te doen. Ook heeft het boek over relaties met anderen, want alleen kun je niet onafhankelijk zijn. Dit is zo’n boek die ik nog regelmatig en bij bijna iedere podcast open sla als naslagwerk. Een echte aanbeveler.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692