Press "Enter" to skip to content

Wat We Kunnen Leren Van Zacharias

Ken je dat gevoel dat je ergens heel erg lang naar uitkijkt. Dat je uitkijkt naar kerst of je verjaardag. Omdat je weet dat je dan weer wat familie ziet of cadeaus krijgt. Dat je lekker gaat eten samen. Je hebt van die mensen die in de zomer al aftellen naar kerst. Dit voorjaar keek ik zelf heel erg uit naar mooi weer, dat je lekker de zon kunt chillen. Lekker in de tuin liggen met een koud drankje en een goed boek. Daar verlangde ik naar na die zonnige periode in 2020. Maar het was dit jaar nou niet echt een goede lente of een goede zomer. Ja het was twee weken erg warm weer, maar die weken heb ik alleen maar achter mijn laptop gezeten en was ik met school bezig, ja bummer. Op een gegeven moment dacht ik dat er dit jaar geen zon voor mij zou zijn.

Je kunt ook uitkijken naar iets ongrijpbaars. Dat je ergens naar uitkijkt, maar niet helemaal weet wat het is. Als tiener dacht ik dat als ik een twintiger zou zijn dat mijn leven dan echt geweldig zou zijn. Ik had dan een idee van hoe de komende jaren eruit zouden zien. Telkens een te groot idee, dat ik eigenlijk heel vaak teleurgesteld raakte. Totdat ik besloot om jongerenwerker in de kerk te willen worden. Toen maakte ik alleen maar keuzes om dichter bij die droom te komen. Iedere stap die ik zette moest passen binnen mijn missie om niet alleen de functie te krijgen, maar ook om de persoon te worden waarvan ik dacht dat ik die moest zijn.

Dat was een lange en zware weg. Met heel veel ups en ook met een aantal downs. Soms had ik wel eens het gevoel dat God niet wilde dat ik in de kerk ging werken. Maar het was mijn droombaan dus ik bleef standvastig en gaf niet op. Het leven bestaat uit elke dag keuzes maken, discipline en volharding. Ook door heel vaak nee te zeggen tegen dingen in je leven die niet passen bij de lange termijn visie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een feest in het weekend. Maar ook kiezen voor het lezen van een goed boek. Of kiezen voor Netflixen en series kijken voor je gaat slapen of dat je een gaat investeren in jezelf en in je toekomst.

Nu ben ik jongerenwerker en het is niet altijd zoals ik had verwacht of gehoopt. Maar heel veel dingen in mijn werk maken mijn leven echt leuker. Het persoonlijke contact en zien dat er iets groeit is echt de moeite waard om mee te maken. Maar zoals ik zei ik kwam niet zomaar bij deze functie terecht. Het was heel lang en heel veel twijfelen en niet meer geloven in een goed einde.

Iemand die ook veel twijfelde en op een gegeven moment niet meer geloofde was Zacharias. Hij is één van de personen die centraal staat in het 1e hoofdstuk van het Bijbelboek Lucas. Dit jaar met kerst en advent lezen we het verhaal van Lucas. Ik zal Zacharias even kort introduceren. Zacharias was een oude priester. Die maar geen kinderen kon krijgen met zijn vrouw Elisabeth. Ze waren oud en hadden de moed en de hoop opgegeven dat ze ooit nog kinderen zouden krijgen. Terwijl ze het echt heel graag wilden. Joden geloven namelijk dat er een messias of een verlosser zou komen en het zou een hele eer zijn als jij de vader of moeder mag zijn van dat kind. Joden zijn ook echt heel erg eergevoelig. Wij christenen geloven trouwens dat die Messias en Verlosser al gekomen is. Dat is precies de reden dat we Kerst vieren. Want met Kerst vieren we de geboorte van Jezus. 

Zacharias en Elisabeth leefden erg goed en waren goede joden. Ze leefden voor God en deden elke dag wat het beste was om te doen. Maar ze kregen maar niet wat ze het allerliefste wilden. Ze zullen vast heel veel gebeden hebben, veel gehoopt en gesmeekt hebben, want ze verlangden zo erg naar het mogen ontvangen van een kind. Hun leven was waarschijnlijk enorm frustrerend. Doordat ze maar niet kwamen waar ze wilden zijn en dat juist hun lichaam ze daarin tegenhield. Dat zal waarschijnlijk niet te verwerken zijn.

Jij kunt dat gevoel misschien ook wel herkennen. Dat je iets zo graag wil, maar het lukt je maar niet om het te krijgen. Dat het je mentaal of fysiek niet lukt. Dat je denkt niet sterk of slim genoeg te zijn. Dat je denkt dat je je doelen veel kleiner moet maken, zodat je niet teleurgesteld wordt om niet te krijgen wat je eigenlijk wil. Dat je hoopt, bidt, of in gedachten smeekt aan God of wie dan ook maar luisteren wil om datgene waar je zo om verlangt.

Ik geloof dat als je iets heel graag wil dat je dan bewuste keuzes maakt om elke dag een stapje dichter bij je doel te komen. Ook geloof ik dat het leven ervoor zorgt dat de keuzes en de mogelijkheden veel meer voor de hand liggen als je ergens heel erg in geloofd. Je mind is een magneet en wat je wil krijg je ook. Als je de focus legt op bepaalde problemen dan zul je die problemen ook aantrekken. Als jij zegt dat je iets niet kunt dan gaat het je niet lukken. Als je droomt van een bepaalde functie, zoals ik deed, dan komen de mogelijkheden om die persoon te worden die je moet zijn steeds vaker terug.

In mijn geval kwamen er bestuursfuncties, vrijwilligerswerk en bijbanen op mijn pad die ervoor zorgden dat ik kwaliteiten of eigenschappen aanleerde die ik moest ontwikkelen om de persoon te worden die ik nu ben. In de kerk waar ik opgroeide merkten we dat er heel veel jongeren bij de kerk van de radar verdwenen. Daarom organiseerden we activiteiten, bijeenkomsten en bijbelstudie om te voldoen aan de behoeften van die van de radar verdwijnende jongeren. Alles wat ik daar geleerd heb kan ik nu inzetten als jongerenwerker.

Laat ik een ander voorbeeld geven. Stel je wil heel graag, ik noem maar wat, brandweerman worden. Maar je zit nog op de middelbare school. Dan kan je officieel nog niet van zo’n paal naar beneden glijden en op zo’n wagen rijden naar een brandend huis. Wat je wel kan doen is stappen zetten in de richting van wat je hoopt of waar je van droomt. Boeken lezen, films kijken of je inschrijven bij de jeugdbrandweer.

Het komt je allemaal niet aanwaaien, dus je moet keuzes maken als je een stapje dichter bij je doel wil komen. In het geval van Zacharias en Elisabeth hoef ik je vast niet uit te leggen wat ze fysiek moesten doen om kinderen te krijgen. Waar ze waarschijnlijk al wel mee bezig waren was om bezig te zijn om een goede vader of moeder te zijn. Zo kan je je ook voorbereiden op het worden van vader of moeder. Maar helaas voor Zacharias en Elisabeth lukte het hun niet om zwanger te raken en op een gegeven moment hadden ze het maar opgegeven.

Zacharias was dus een priester en hij mocht het reukoffer brengen. Dat is een offer ter verzoening met God. Dat offer bracht de dienstdoende priester namens het volk en dat deed hij op een plek waarvan ze toen dachten dat het, het dichtst bij God was. Die plek waar Zacharias dat offer deed was een plek waar je niet zomaar komt. Er moest geloot worden onder de priesters om te kijken wie er naar die plek mocht. In dit geval “won” Zacharias. Maar toen hij daar was en dat offer deed. Vlak bij God, toen verscheen er een engel. Die engel vertelde Zacharias dat zijn gebeden verhoord werden, want hij zou vader worden van een zoon. Die zoon zou weer heel belangrijk worden voor Jezus, die ook nog geboren moest worden. Zacharias zou namelijk vader worden van niemand minder dan Johannes de Doper. Dat was nogal iets, maar Zacharias geloofde niet meer, in ieder geval niet meer dat hij vader zou worden. Dus dat vertelde hij ook tegen die engel. Sorry meneer de engel, maar ik geloof er helemaal geen snars van. Dus bewijs het maar.

Zo zie je maar dat zelfs de rechtvaardigste priester die heel dicht bij God staat nog kan twijfelen. Je zou het bijna niet geloven. Wat alleen wel vervelend voor Zacharias was dat hij daarna pas weer kon praten toen het kindje geboren was. Dat was de straf die hij kreeg. Negen maanden niets kunnen zeggen. Hij kreeg een krijtbord met krijtjes waar hij op kon schrijven als hij iets wilde zeggen. Want gebarentaal was nog niet aan de orde.

Wat ik leer uit dit verhaal is het volgende.

1. Houd hoop

Want een leven zonder hoop, is een hopeloos leven. Je droom kan nog steeds uitkomen. Hoe oud je ook bent. Hoe vaak je ook bent afgewezen. Hoe vaak je ook bent teleurgesteld. Je overtuigingen kunnen je op de been houden en er is niets sterkers dan hoop. Houd daarom hoop, want als je hoop houdt dan zorgt dat voor actieve houding in je lichaam. Wat weer zorgt voor volharding en discipline. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die op latere leeftijd pas kregen waar ze van droomden. De lijst is eindeloos. Ken je J.K. Rowling? De schrijfster van de Harry Potter boeken. Zij was ook enorm vaak afgewezen. Uitgeverijen vonden haar boeken niet goed genoeg. Nu is ze een van de best verkopende schrijfsters aller tijden.

2. Hoe dichter je bij God bent hoe dichter je bij je droom komt.

Zacharias kreeg pas waar hij van droomde toen hij vlak bij God was. Ik geloof dat geloof je verder helpt en verder brengt in het leven. Daarom is het goed om niet alleen in je kwaliteiten en eigenschappen, maar ook in je geloofsleven te investeren. Door een relatie met God aan te gaan, door met God in gesprek te gaan. Door gebed en door het lezen van de bijbel. De bijbel helpt je namelijk om op Jezus te lijken en ik geloof dat je wordt wat je leest. Daarom kan ik echt aanbevelen om de bijbel of Bijbelse boeken te lezen. Dit zodat je wordt zoals Jezus.

3. Ongeloof verstomd

Niet alleen ongeloof in God, maar ook in jezelf. Het kan je een gevoel van verslagenheid geven. Geloof zorgt namelijk voor houvast, perspectief. Zonder geloof en zonder vertrouwen is het heel moeilijk om te groeien en om hoop te hebben in een betere toekomst. Daarom is het goed om voor je te houden wat je geloof voor je betekent in tijden van voorspoed, maar ook in tijden van tegenstand, teleurstelling en afwijzing. Of zoals ik het noem in tijden van leegtes.

Er komt een moment in je leven dat je zoekt naar wat het leven voor jou betekent. Of dat je niet weet waar je aan toe bent, wat je wil of juist het tegenovergestelde. Dat het leven ineens heel duidelijk voor je wordt. Er zijn een aantal dingen belangrijk om te onthouden. Allereerst het is nooit te laat om te starten met het najagen van je dromen en het beste moment om te starten is nu. Ook heb jij kwaliteiten en eigenschappen die je kunnen helpen om dichter bij het behalen van je dromen en doelen te komen. Het leven zal je geven waar je naar zoekt, zolang jij maar de focus op het juiste houdt gericht. Het juiste kan zijn je dromen en doelen, maar ook op waar je plezier uit haalt. Dit noemen we de wet van de aantrekkingskracht. Dat is ook de reden dat je heel vaak de auto ziet rijden die je zelf net gekocht hebt en dat er heel veel wespen zijn in de zomer als je bang bent om geprikt te worden.

Ik hoop dat het verhaal van Zacharias je hoop en perspectief biedt en je troost. Dat je weet dat je dromen realiteit kunnen worden. Ook als je er zelf niet meer in geloofd. Voor nu wens ik je heel veel succes met het behalen van je dromen en doelen. Dat je er plezier mag beleven aan de weg die je gaat om daar te komen. En nieuwe dromen mag hebben, wanneer je vorige is gehaald.

Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen en tot de volgende keer bij de #Omarm podcast  

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692