Press "Enter" to skip to content

#068 Wat Moeten We Met Vergeven?

Ik vind het echt een moeilijk onderwerp, maar ik ben zo geniaal geweest om het thema te kiezen als onderwerp om met tieners te bespreken. Dus hierbij mijn voorbereidend werk!

Petrus vraagt aan Jezus “Hoevaak moet ik vergeven? Keertje of zeven is wel voldoende toch?” en dan zie ik de visserman in ruste trots om zich heen kijken en denken van. Ja ja! Zie je dit, dat is een wit voetje dat ik gehaald heb. Jezus kijkt weer terug naar Petrus en begint weer eens te grinniken. Ja Petrus, jij denkt dat je en revolutionair idee hebt bedacht. Zeven keer vergeven, dat zou voldoende zijn. Zeven is het getal van de volheid. Dus dan ben je vast goed bezig. Jezus verhoogt het voorstel van Petrus door te zeggen. Als je iemand vergeeft doe het dan zeven maal zeventig. Petrus valt nog net niet op de grond van verbazing. Zijn mind is blown. Maar dat is en hij telt op z’n vingers. Dat is 490 keer! Dat is onmogelijk.

Ik heb een programmaatje voorbereid voor de tieners. We gaan een aantal foto’s bekijken van mensen en situaties en dan is de vraag: vergeef je ‘m of vergeef je ‘m niet. Allereerst een wat ludiek voorbeeld. Eentje voor de wat oudere luisteraars. 11 juli 2010. Finale van het FIFA Wereld Kampioenschap. Spanje – Nederland. Vergeef je Arjen Robben die in een één op één situatie de bal niet langs de keeper kreeg. Waardoor we geen wereldkampioen zijn geworden?

Ik ben sowieso een vervend voetballiefhebber. En heb ontzettend veel voorbeelden gezien van situaties waar in mijn ogen, mijn club of mijn land, onrecht aangedaan werd. Ja zelfs met de VAR! Dan kan je heel veel moeite hebben om de scheidsrechter of de tegenstander te vergeven. Ken je dat? Dat je team achter staat en dat de tegenstander dan gaat tijdrekken, fopduiken maakt en hun best doen om jouw team uit hun spel te krijgen? Kun je hun vergeven?

Wat gebeurt er als je in je boosheid blijft hangen? Je wilt dat diegene veroordeeld wordt en dat er gerechtigheid wordt gegeven. Wat doe je dan? Je gaat dan op de plek van God zitten. Want God is toch een God van genade en vergeving. Waarom zouden wij dan boos blijven? Dat is een manier om er naar te kijken.

Maar dat kan er dan weer voor zorgen dat je je boosheid opkropt die er dan weer voor zorgt dat je op een andere manier de bom laat barsten. Dat is ook niet goed.

Wat er gebeurt als je iemand niet vergeeft, dan blijf je in boosheid hangen. Dan sluit je diegene op in je gevangenis. Ken je die aflevering van How I Met Your Mother? Let op: spoilers!! In seizoen vier wordt de hoofdpersonage verlaten door z’n verloofde op de dag dat ze zouden trouwen. Hij probeert zich te verstoppen voor z’n ex wanneer hij haar tegenkomt in een restaurant. Hij en zijn vrienden liggen onder de tafel. Dan vertellen ze elkaar verhalen over onder andere iemand op wie ze boos zijn en niet kunnen vergeven.

Dat laten ze zien door diegene in een gevangenis in de vorm van een diepe kelder te stoppen. Oooh! Dat is dus wat er gebeurd als je iemand niet vergeeft. Diegene zit in de gevangenis! Ja jouw gevangenis en de herinneringen naar diegene komen weer terug. Die houden je uit je slaap. Die zorgen ervoor dat je dat vervelende boze, onrechtvaardige gevoel weer krijgt.

En dan zegt Jezus dat ik diegene ongelooflijk veel moet vergeven. Zevenmaal zeventigmaal. Onmogelijk!

Ik lees graag boeken en in sommige boeken komt het thema vergeving voor. Zo ook in het boek van Edith Eger genaamd Het Geschenk (zie link in bio). Dat is iemand die Auschwitz heeft overleefd en moest dansen voor de meest verschrikkelijke mensen uit die tijd.

In haar boek heeft ze heeft ze over verschillende gevangenissen waar je in kunt terugkomen. De gevangenis van de slachtofferrol, gevangenis van vermijding, gevangenis van verwaarlozing, van geheimen, schuld en schaamte, onverwerkt verdriet en nog een aantal. Dit omdat gebrek aan vergeving ervoor zorgt dat je op een ongezonde manier reageert.

De welbekende reactie van vechten, vluchten of verstoppen. Maar wacht even, kun je dan denken, waarom moet ik mij gedragen op een ongezonde manier waar ik niets aan kan doen? Die ander heeft mij toch gekwetst, vernederd of pijn gedaan! Dat is toch niet eerlijk!

Je hebt gelijk het is niet eerlijk, maar we hebben het wel zelf in de hand. Hoe moeilijk het ook is. Om het op een wat christelijke manier uit te leggen. Daarvoor doe ik een quote uit het boek “de kracht van vergeving” van Gerard de Groot.

Hij zegt dat “Onze relatie met God een soort bloedsomloop is die van de ene relatie naar de andere stroomt”. Dus wat onze relatie is met God laten we zien hoe we met anderen omgaan. Dus, zegt de Groot: “Als jij ervoor kiest iemand niet te vergeven plaats je een blokkade in de stroom van genade. (…) Hierdoor stagneert jouw relatie met God. De genade van God kan jou dan niet meer bereiken, waardoor die genade vervolgens ook niet meer vanuit jou naar anderen kan stromen”.

Als je met wrok in je loopt van wat een ander jou heeft aangedaan, kun je dus heel moeilijk nog liefdevol zijn naar anderen.

Dit zorgt er dus voor dat je niet alleen anderen in een gevangenis plaatst, maar dus ook jezelf!

Dat laat die aflevering ook zien van How I Met Your Mother. Wat moet je dus doen in plaats van vechten, vluchten of verstoppen? Je raadt het al. Vergeven, want daarmee omarm je zowel jezelf als de ander.

In een ander boek genaamd “Het boek van vreugde” gaan de Dalai Lama en Desmond Tutu met elkaar in gesprek over onder andere vergeving. Dit boek is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Echt prachtig! De Dalai Lama is door de Chinezen zijn land uit gejaagd en Desmond Tutu heeft de apartheid meegemaakt. Het is ontzettend inspirerend om te lezen hoe deze twee spitituele leiders liefdevol naar anderen kunnen zijn. Om een quote te doen van Desmond Tutu over vergeving:

“Vergeving betekent niet dat je vergeet wat iemand heeft gedaan, in tegenstelling tot de uitdrukken ‘vergeven en vergeten’. Dat je niet negatief reageert of toegeeft aan negatieve emoties, betekent niet dat je de daden passief over je heen laat komen of jezelf opnieuw laat beschadigen. Vergeving betekent niet dat je geen gerechtigheid zoekt of de overtreder niet gestraft wordt.”

Wat beide proberen te doen is liefdevol en met compassie naar de nader te kijken. Wetende dat de ander niet altijd iets kan doen aan z’n daden of dat ze niet beter weten. Maar dat je wel tot zegen voor de ander kunt zijn.

Ik vind dit zo ontzettend inspirerend. Het begint dus allemaal bij jezelf en bij de houding van je hart. Als ik kijk naar mezelf. Ik zocht lange tijd vergeving van iemand. Diegene zocht recentelijk contact met mij op. Maar diegene vroeg geen vergeving, maar wilde een onduidelijke vorm van contact. Ik kreeg niet wat ik wilde, maar merkte bij mijzelf dat ik gegroeid ben in de situatie. Ik heb de vergeving of bevestiging van diegene niet nodig. Dat was geen makkelijke weg, maar het heeft er wel voor gezorgd dat er een stukje heelheid is ontstaan in mijzelf.

Ik weet dat deze podcast soms wat kort door de bocht is. Dat komt, omdat ik korte podcasts wil maken. Over dit onderwerp kan ik uren over vertellen en daarom zou ik als je er behoefte aan hebt er graag met je over in gesprek gaan. Je kan mij vinden via mijn contactgegevens in de beschrijving.

Ik hoop dat je de kracht vindt om te vergeven en jezelf te omarmen.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692