Press "Enter" to skip to content

Wat gebeurt er als we dood gaan?

Wat gebeurt er als we komen te overlijden en waar gaan we heen als Jezus terugkomt? Is er überhaupt een plek die als een soort wachtkamer fungeert waar we terecht komen in de tussentijd? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden zijn er eerst een aantal vragen en woorden die we moeten ontleden om bij het antwoord te komen.

Een vraag die ik in ieder geval vaak krijg als ik het over mijn geloof heb is de vraag ‘ga ik omdat ik niet geloof naar de hel?’. Je wordt dan gelijk in een positie gezet die niet prettig is. Want indirect vraagt hij om over mij om hem te oordelen en dan niet eens namens mij, maar namens God. Eigenlijk is hier geen goed of eerlijk antwoord op te geven. Ik weet zelf niet eens wat de hel is of wat er gebeurd als ik doodga. Ik ben namelijk nog nooit doodgegaan of in een hemel of hel gekomen. Dus ja euhm weet ik veel!

Wat is de hel? Is er een hel? Wie gaan er naar de hel? Allemaal vragen die we onszelf kunnen afvragen en de bijbel voor bij pakken om tot een goed beargumenteert antwoord te komen. Voor diegene die de Nieuwe Bijbel Vertaling gebruiken zoek eens naar het woord hel in de bijbel. Het woord ‘hel’ wordt namelijk niet gebruikt in deze vertaling. Nou weet ik niet hoe het met andere vertalingen is, maar ik vind dit een opvallend gegeven. Aangezien het woord hel zo vaak en makkelijk gebruikt wordt. Daarom is het goed om aan jezelf te vragen of de hel een bijbels woord is of dat het een persoonlijke interpretatie is van wat wij zien als een plek waar dood en verderf is en iedereen die een slecht, onchristelijk leven hebben geleid naar toe gaan.

In de bijbel wordt wel gesproken over een dodenrijk. Dit is een wat “veiliger” woord. Want dodenrijk als je die woorden loskoppelt en afgaat op de vrije betekenis ervan dan kom ik tot de conclusie dat dodenrijk een plek zou kunnen zijn waar iedereen, christen, jood, moslim en alle andere mensen heen gaan als ze doodgaan.

De bijbel geeft ook niet een eenduidig antwoord op de vraag of we naar de hemel, hel of dodenrijk gaan. Na het lezen van een aantal artikelen met Bijbelse onderbouwing wordt het voor mij ook niet duidelijker. Mattheus 25:41 spreekt over een eeuwig brandend vuur dat bedoeld is voor de duivel en zijn engelen. Dit zegt Jezus tegen de mensen die slecht geleefd hebben. Paulus spreekt verder over redding voor iedereen en dat komt door de genade van Jezus (1 Korintiërs 15:1-4). Openbaringen 20:14 zegt dan weer dat de dood en het dodenrijk vernietigt zullen worden en dat er een tweede dood is. Terwijl Jesaja 66:24 het heeft over dat er een vuur is dat oneindig bandt en niet zal sterven. Over de ‘wachtkamer’ verzekerde Jezus zijn medegekruisigde in Lucas 23:43 ‘nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn’.

Ik spreek namens mezelf als ik zeg dat er veel gezegd is tegen mij in mijn opvoeding en in de kerk over hemel en hel. Over sterven, genade, eindtijd en redding. Dit alles heeft er bij mij voor gezorgd dat ik op dit moment niet het overzicht heb om tot antwoorden te komen. Sterker nog! Ik heb er veel meer vragen aan over gehouden. Ik geloof in de bijbel en dat wat daarin staat waar is (ik kies bewust voor het woord ‘waar’, omdat het de bijbel weer zo lekker interpreteerbaar maak). Daarom is het goed om wat vaker de bijbel te lezen en te onderzoeken naar wat er echt staat. Of je dan tot antwoorden komt is een tweede.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692