Press "Enter" to skip to content

De verleiding van Izebel

Jezebel don’t even stand a change. Dat is de laatste regel van het nummer ‘Closed on Sunday’ van Kanye Wests laatste album ‘Jesus is King’. Een gospelalbum waar veel mensen binnen de christelijk en hiphop wereld het een en ander over te zeggen hebben. Het enige wat ik over het album te zeggen heb is dat ik het geweldig vind dat er artiesten met zo’n staat van dienst een gospelalbum uitbrengen en de naam van God proberen groot te maken met waar ze goed in zijn. Maar even terug naar die regel. Die zin gebruikt Kanye in de context dat hij zo erg in de Here is dat niemand hem op een andere weg kan leiden. Wie is Jezebel? Toen ik ging Googelen kwam ik erachter dat ze een Bijbels personage is en in het Nederlands Izebel heet.

Izebel dus. Zij trouwde met koning Achab van Israël. Hij was volgens de bijbel een slechte koning en mede dankzij Izebel ging Achab Baäl een afgod vereren (1 Koningen 16:30-31). Baäl was de god van de vruchtbaarheid en regen. Als je je tegen God afzet dan creëer je ruimte de tegenstander. Dit ervoer Achab ook, want er kwam geen regen en vruchtbaarheid meer in Israël (1 Koningen 17:1-6). Uiteindelijk zorgde de profeet Elia weer voor regen na het bekende ‘vuur uit de hemel’ verhaal (1 Koningen 18:37-40). Hierbij werden ook de valse profeten van Baäl gedood. Als dank voor de regen die na jaren weer terugkwam dreigde Izebel om Elia te vermoorden, waardoor Elia moest vluchtend (1 Koningen 19:1-3).

Verder was Izebel niet alleen een volgeling van afgoden, ook deed ze aan losbandige praktijken en gebruikte ze hekserij (2 Koningen 9:22). Izebel zorgde ervoor dat ze macht kreeg over Israël en deed er alles aan om, samen met Achab, nog meer macht en bezit te krijgen. Hiervoor vermoorde ze Nabot (1 Koningen 21:9-16).

Ze was dus erg manipulatief en in de bijbel staat nergens dat ze ergens berouw van heeft gehad. Toen haar het slechte nieuws over haar ondergang verteld werd door Elia leefde ze nog erg lang. Haar zoon was al koning van Israël. Izebel had nog jaren de kans om zich te bekeren van haar slechte daden, maar bleef manipuleren, afgoden aanbidden en hekserij gebruiken. Dit zegt veel over ‘de geest van Izebel’. Hoe mooi is het dan om uit te schreeuwen dat zij geen kans op je heeft om je van het pad dat God voor je heeft uitgestippeld af te leiden. Zorg ervoor dat je niet door mensen zoals haar laat beïnvloeden, maar blijf kijken naar Jezus. Want Jezus is de weg, de waarheid en het leven (Johannes 14:6).

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692