Press "Enter" to skip to content

Waarom ik de term reli-ondernemer een stomme term vind

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in de afrondende fase van mijn minor levensbeschouwelijk ondernemen, in het kort reli-ondernemer. Een term die religie en ondernemen met elkaar verbindt. Het is een term die mij nogal beperkt in wat ik wil doen en wie ik wil zijn. Het zijn twee woorden die ik sowieso niet vind passen bij mijzelf. Dit woord wordt steeds meer en vaker gebruikt. Kerken schijnen leeg te lopen en geestelijk verzorgers, dominees, jeugdwerkers etc. moeten ondernemender worden. Daarom heb ik tijdens mijn studie tot dusver tweemaal een vak gekregen over reli-ondernemen en meerdere vrijblijvende gastcolleges over dit onderwerp.

Laat ik beginnen met te vertellen wat ik zou willen doen nu als na mijn studie als wat ik tot dusver heb gedaan. Er is voor mijn gevoel een verschil tussen ondernemer zijn en ondernemend zijn. Ik zou mijzelf scharen onder ondernemend zijn. Iemand die altijd in de weer is en druk bezig met zoeken naar kansen en mogelijkheden om steeds dichter bij mijn uiteindelijke doel of missie te komen. Zo merkte ik dat er in mijn kerk een leegloop gaande was onder jongeren tussen de 17 en 25 jaar. Met een handje vol vrienden ben ik jarenlang jongerenavonden gaan organiseren om die leegloop aan te pakken, jongeren een plek te geven en te zorgen voor meer saamhorigheid en verbinding onderling. We vatten het doel samen als dat ze elkaar en God beter leerden kennen.

Hiermee ben ik gestopt, mede omdat ik een nieuwe kans kreeg namelijk om het bestuur van mijn studentenvereniging in te gaan. Tijdens dit jaar heb ik bijna iedere kans tot zelfontwikkeling en – ontplooiing voor mij en de vereniging met beide handen aangepakt. Zo heb ik meerdere stunts uitgevoerd op pr-gebied, meerdere keren het nieuws gehaald met de vereniging en meerdere politieke debatten georganiseerd en geleid.

Ik zie mijzelf niet als een ondernemer, want daarin voel ik mij heel erg beperkt. Zoals in de twee voorbeelden hierboven, waar ik nog meerdere voorbeelden van kan geven, zie je dat ik ondernemend bezig ben. Een ondernemer is gericht op het maken van financiële winst en daar was ik dus totaal niet mee bezig. Daarom zie ik mijzelf meer als een entrepreneur en niet als een ondernemer. Een entrepreneur is iemand die veel activiteiten onderneemt en iemand die met name initiatiefrijk reageert op kansen en mogelijkheden om te ondernemen. Zonder het doel om winst te behalen.

Ook vind ik het reli nogal beperkend, want ik zie mijzelf niet altijd werken voor een kerk of een kerkelijke instantie. Wat ik mezelf wel zie doen is een leven lang leven met de bijbel als mijn bron. Een bron waar ik mijn hele leven mee wil delen. Zowel als entrepreneur, als christen, als mens en in de toekomst hopelijk als vader en echtgenoot. Waar dan ook.

Hoe ik mezelf zou willen noemen weet ik nog niet. Een christelijke entrepreneur, een reli-entrepreneur of als een ondernemend typje. Ik heb geen idee. Wel weet ik dat ik een christelijke identiteit heb en dat ik waar dan ook wil genieten, groeien en bloeien. Iemand die elke dag op zoek is naar het opdoen van kennis en het najagen nieuwe ervaringen. Wat volgens mij ook een essentieel is voor iemand die een ondernemend typje is.

*Wat mijn mening over het dilemma geld is met betrekking tot ondernemen als christen kom ik misschien in een andere blog op terug.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692