Press "Enter" to skip to content

Jona en de God van tweede kansen

Ik wil het nog een keer hebben over Jona. Recentelijk heb ik zijn boek nog eens gelezen. Was niet heel veel moeite, want het is maar vier hoofdstukken. Het verhaal bevat veel onderwerpen en ondanks het feit dat het zo’n kort boek is zou ik er vele blogs over kunnen schrijven. Vandaag wil ik het hebben over de tweede kansen die God geeft in dit boek.

Jona is een profeet. Allereerst. Wat is een profeet? Een profeet is iemand die de woorden van God spreekt. Eigenlijk is een profeet de verbinding tussen God en de mens. God wil een specifieke boodschap overdragen aan de mensen en gebruikt daarvoor een profeet. Terug naar het verhaal van Jona. Het verhaal van Jona begint eigenlijk al een heel stuk eerder in de bijbel. Namelijk in 2 Koningen 14:23-25 waarin Jona een onjuiste profetie uitspreekt. Deze uitspraak wordt namelijk ontkracht door Amos in Amos 6:13-15. Even in het kort over deze twee Bijbelteksten: Jona doet een uitspraak, welke niet waar is. Amos doet namelijk een uitspraak over dezelfde situatie die wel klopt. Jona was dus al niet zo’n hele betrouwbare profeet.

God besluit Jona een tweede kans te geven. Jona krijgt een opdracht van Jona. Waarom Jona deze opdracht krijgt is niet bekend. Waarschijnlijk wilde God iets aan Jona leren door zijn verhaal heen. Wat de boodschap is kom ik later nog wel op terug in een andere blog. Zoals ik al zei. Dit Bijbelboek verdient meerdere blogs. Jona krijgt een tweede kans en mag nu een echte profetie van God uitspreken. Dit mag hij doen door naar een van de meest gewelddadige volken aller tijden te gaan en ze te vertellen dat wat ze doen niet goed is. Jona wordt opgedragen naar Nineve te gaan.

In tegenstelling tot luisteren naar wat God van hem vraagt doet Jona het tegenovergestelde. Hij koopt een ticket voor een boot de hele andere kant op en moet het daar ontgelden. Hij belandt in een verschrikkelijke storm, wordt op eigen verzoek het water in gejonast en wordt uiteindelijk uitgekotst door een enorme vis. Eenmaal weer op het droge krijgt Jona opnieuw de opdracht om naar Nineve te gaan.

Jona krijgt dus opnieuw een tweede kans. Die hij beantwoordt met een drie dagen durende loopreis. Blijkbaar heeft Jona geen geld meer over om zich te laten vervoeren zoals hij in het begin van het verhaal had. Maar goed! Hij is niet de enige die een tweede kans verdiend. Jona doet ontzettend veel moeite, kuch kuch, om de boodschap van God over te brengen. ‘Nog veertig dagen en Nineve wordt ondersteboven gekeerd!’ (Jona 3:4b HSV) is de boodschap. In de taal die hij sprak waren dat vijf woorden. Geen extra informatie, geen uitleg waarom en God wordt niet genoemd.

‘Nog veertig dagen en Nineve wordt ondersteboven gekeerd!’

(Jona 3:4B HSV)

Wat er gebeurd is precies het tegenovergestelde van wat Jona verwacht. Nineve bekeert zich en leeft voortaan zoals God het wil. De stad wordt niet vernietigt zoals Jona aannam, maar wel ondersteboven gekeerd. Het volk is namelijk compleet tegenovergesteld gaan leven. Het volk kreeg dus net als Jona een tweede kans.

Nu is een van de dingen die we kunnen leren uit dit Bijbelboek dat God meerdere tweede kansen geeft. Soms gaat er bekering vooraf en soms is de tweede kans een mogelijkheid tot bekering. God is genadig naar zowel Jona als het Nineve. Ik geloof dat God ook zo genadig is voor de rest van de mensheid.

‘De Heer zij met je. Genade zij met jullie.’

(2 Timoteüs 4:22 NBV)
Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692