Press "Enter" to skip to content

Wat Is Mijn Gave?

Oké, gave dus. Ik heb gezocht naar wat een goede definitie is van een gave. Een gave is dat je ergens aanleg voor hebt. Het is een cadeau. Een talent. Iets waar je uitzonderlijk goed in bent. Je kunt het noemen als iets waar je zo goed in bent dat het je geen moeite kost en iets wat je zo leuk vindt dat je er juist energie van krijgt.

Ik worstel al jaren met de vraag waar ik goed in ben en waar ik goed voor ben. Op de middelbare school merkte ik al bij mezelf dat er niets was waar ik uitzonderlijk goed in ben, maar ook niet dat ik ergens heel erg slecht in ben. Voor ieder vak en iedere toets haalde ik tussen de 6 en een 7 voor. Soms een uitschieter naar een 8 of als ik een mindere dag had een 5. Maar nooit echt dikke onvoldoendes of dat ik structureel achten of negens haalde. Dus waar ben ik nou echt heel erg goed in? Ik weet niet hoe het voor jou is. Maar ik heb geleerd dat je iets moet hebben dat je speciaal maakt, maar ik weet eigenlijk niet wat mij speciaal maakt.

De jaren erna ben ik echt gaan zoeken naar waar ik goed in ben, wat ik leuk vind en wat mijn doel eigenlijk op Aarde is. Zo ben ik erg veel boeken gaan kopen die gaan over een rijk en gelukkig leven en luister ik veel podcasts over succes en inspiratie. Ook ben ik op volg ik op Instagram en YouTube veel motivational speakers. Dat zijn mensen die op het podium staan en hun best doen om er voor te zorgen dat jij gemotiveerd en geïnspireerd raakt om alles uit je leven te halen. Ook heb ik veel lijstjes gemaakt met wat ik leuk vind en waar ik goed in zou kunnen zijn. Maar nooit echt overtuigend ofzo. Ik weet niet of je jezelf hierin herkent, maar het is af en toe best frustrerend als je zo veel dingen wilt doen en leuk vindt, maar dat niet kunt verkleinen tot 1 ding of tot een paar gaven.

Ik denk ook dat als je je gave weet dat je ook wel je doel in je leven weet. Of een van de doelen in je leven. Ik geloof niet in een doel in je leven. Want er zijn ook doelen die je op jonge leeftijd kan halen, of doelen die zo onmogelijk zijn dat je je leven onterecht als een mislukking zal gaan zien.

Zo nu dat gezegd is, is het tijd voor het volgende. Ik zal een paar voorbeelden geven van wat ik van hen geleerd heb en uiteindelijk geef ik mijn visie erop.

Laatst een filmpje van een Amerikaanse presentator genaamd Steve Harvey. Hij zei dat je achter je gave kon komen door het geen te doen waar je het allerbeste in bent. Doe datgeen waar jij het allerbeste in bent en vraag er tien euro voor. Ben jij geduldig en kan je goed op kinderen passen, doe dat en vraag er tien euro voor. Ben jij heel goed in het bakken van appeltaarten? Doe dat en vraag er tien euro voor. Ben jij goed in het uitleggen van de stelling van Pythagoras? Doe dat en vraag er tien euro voor. Hij had het erover dat alles waarvoor je een tientje kunt vragen je uiteindelijk zo kunt doen dat je er een vast inkomen mee kunt verdienen en dan ben je er achter wat je gave is.

Dan het volgende voorbeeld. Ik hoor wel eens mensen het heel ongemakkelijk vinden om dingen te zeggen waar ze goed in zijn en dat mensen beter zijn in een opsomming maken van waar ze dus niet goed in zijn. Of dat je arrogant bent als je zegt waar je goed in bent. Al deze gedachten mag je in de prullenbak gooien. Je mag namelijk best zeggen dat je goed bent in bijvoorbeeld koken of in volle overtuiging zeggen dat je een goede luisteraar bent. Alleen maar goed dat je dat kunt vertellen!

Ik snap dat je die ideeën niet gelijk in de prullenbak kan gooien, maar laat ik je een tip geven over hoe je er achter komt wat je gaven zijn. Allereerst, vraag het aan je ouders, broers, zussen, en vooral je opa of je oma, als je die nog hebt en vraag aan je vrienden wat zijn goed aan je vinden. Die dichte kring om je heen zijn over het algemeen het meest eerlijke tegen jou. Ze willen dat jij je goed voelt en dat je blij, vrolijk en gelukkig bent. Daarom zullen ze over het algemeen een eerlijk antwoord op geven. Dat is toch ook waar vrienden en familie voor zijn? Om eerlijk tegen je te zijn.

Een andere tip. Vaak zie je op jonge leeftijd al dat iemand ergens heel goed in is of dat iemand ergens interesse voor heeft. Kijk daarom in je oude school rapporten, want mijn ervaring is dat juffen en meesters nog wel eens iets daarover in je rapport schrijven. Ook is het leuk om oude videobanden van jezelf terug te kijken, want dan kan je aan jezelf zien dat je ergens een bepaalde interesse voor had.

Laat ik verder gaan. Een gave is niet perse iets wat mensen aan je zullen herinneren. Ook hoeft het niet zo te zijn dat je je gave in het grote mensen werkleven zult gebruiken. Laat ik een voorbeeld hiervan geven. Als ik het heb over koning David uit de bijbel. Dan denk ik meestal aan het feit dat hij een koning was, een man naar Gods hart. Een sterke leider die veel gevochten heeft en die man die de reus Goliath verslagen heeft. Maar wat was hierin nou zijn gave? Hij heeft namelijk geen natuurlijke aanleg om met zwaarden te vechten. Dat kunnen we leven in het verhaal met Goliath waarin hij een slinger en een steentje nodig had en niet met zwaarden kon omgaan. Hij was ook naar alle waarschijnlijkheid geen grote man met een charismatische uitstraling van een sterke en strenge leider. Nee hij was een zachte, vriendelijke man. Weet je wat Davids gave was? Troost en hoop bieden door het schrijven van liederen en gedichten. In de bijbel staan er tientallen liederen die door David geschreven zijn.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips en voorbeelden hebt gehad. Ik zal het nog even kort samenvatten. Schrijf op waar je goed in bent, vraag het aan je vrienden en familie en bedenk dat je het waard bent om ergens goed in te zijn. Het is ook belangrijk dat je voor de spiegel kunt staan en kunt zeggen dat je een goed en geliefd mens bent. Ook al weet je je gave nog niet. Je mag er zijn. Ook al zie je het nog even niet. Als laatste wil ik je nog een tip geven. Als je echt wil weten wat je gave is en wil weten waar je goed in bent of wat je roeping is. Dan mag je het altijd bij God neerleggen. God zal op Zijn manier aan je antwoorden en hopelijk kom je dan ook steeds dichter bij je antwoord.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692