Press "Enter" to skip to content

Strijd

Paulus schrijft als hij weet dat zijn einde nabij is dat hij ‘de goede strijd gestreden heeft’ en dat hij ‘het geloof behouden’ heeft. Het leven van een christen kan er zo mooi uitzien. Alleen maar met God zijn en in een liefdevolle omgeving. Het leven is sowieso prachtig, met haar goede en slechte kanten. Maar geloof me. Het leven als christen is ook vaak een uitdaging. Jezus vraagt van ons om God boven alles lief te hebben en je naaste als jezelf. Het lijkt zo makkelijk, maar er is tegenstand. Er is altijd strijd. God is een God van liefde en heeft engelen naast zich. Dit je proberen te helpen op het goede pad te blijven. Terwijl de duivel haat is en demonen heeft. Die proberen je op het slechte pad te brengen en proberen om ervoor te zorgen dat je  niet doet wat God wil.

Ikzelf merkte altijd heel veel strijd als ik iets goeds wilde doen. Ik ben in mijn kerk al negen jaar vrijwilliger in het jongerenwerk en heb daarbuiten ook veel vrijwilligerswerk gedaan. Ten behoeve van Gods Koninkrijk. Ik heb bijvoorbeeld leiding gegeven aan een jongensclub. Iedere keer als ik naar die jongensclub toe fietste kreeg ik te maken met strijd. Alles in mijn gedachten zei tegen mij dat ik niet moest gaan. Ik kreeg vaak ruzie met mensen die me lief waren wat dan de hele fietstocht aan mij knaagde. Het liefste was ik regelrecht de kroeg in gedoken en dacht stik er maar lekker in! Maar ik ging wel. Ondanks de strijd en tegenstand. Waarna ik merkte na zo’n avond dat het echt een geslaagde avond was en dat het goed was dat ik er was.

Jezus leven

In de bijbel staat het leven van Jezus beschreven. De evangeliën, dat zijn de eerste vier boeken van het nieuwe testament, die beschrijven een aantal korte gebeurtenissen die elkaar kort achter elkaar opvolgen. Binnen 24 uur. Het bijzondere is dat in al deze gebeurtenissen is dat Jezus hierin ook te maken krijgt met strijd. In heel veel verhalen van Jezus probeert de tegenstander het te verzieken. Ik ga er nu kort twee uitlichten. De ontdekking die ik heb gevonden zal ik in eigen woorden uitleggen en is geïnspireerd door het boek Jezus Leven van Henk Stoorvogel.

Het verhaal begint in Marcus 4 met dat Jezus op een boot gaat staan en de menigte toespreekt. Hij spreekt meerdere gelijkenissen. Gelijkenissen zijn verhalen waarin Jezus een praktisch voorbeeld geeft die toepasbaar is in het Koninkrijk van God. Zo geeft hij een voorbeeld van een zaaier, vertelt een verhaal over het geloof hebben ter grote van een mosterdzaadje en nog een paar.

Dan vertrekt Jezus met zijn discipelen naar de overkant van het meer. Jezus had in zijn crew vijf ervaren vissers, maar mensen durfden dit water niet zo ver op te gaan. Omdat ze bang waren dat er demonen zouden zitten in het meer. Het vervolg van dit verhaal staat meerdere keren in de bijbel en het zal je wellicht bekent voorkomen. Want terwijl Jezus slaapt begint het te stormen. In de originele vertaling van de bijbel wordt het woord Seismos gebruikt. Zo omschrijft Mattheus het in ieder geval en hij was een van de ooggetuigen. Seismos betekent zoiets als een zeebeving. Dus het was nogal een storm! Maar Jezus heeft aan weinig woorden al genoeg. Jezus bestrafte de storm en liet zo zien dat Hij de baas is over iedere storm.

Vervolgens komen ze aan op het vaste land. En ik weet niet of je zeeziek bent. Maar het is echt een opluchting als je na zo’n storm op het land komt. Ik heb dat wel eens gehad toen ik ging zeilen. Ik was echt misselijk door de golven en was blij toen we op het eiland aankwamen. Maar veel tijd om bij te komen krijgen Jezus en Zijn discipelen niet.

In Marcus 5 staat dat op het moment dat Jezus voet aan wal zette er uit de grafspelonken een man tegemoet kwam rennen die bezeten was door demonen. Dus terwijl de discipelen met hun armen op hun knieën aan het kokhalzen zijn en nog moeten bijkomen van de reis, worden ze al geconfronteerd met het deze man. Deze man woonde tussen de graven. Hij sloeg zichzelf met stenen en was meerdere keren vastgeketend om tegen zichzelf in bescherming genomen te worden. Maar die man liet zich niet boeien en terroriseerde de omgeving.

Jezus twijfelt geen seconde en stuur de demonen gelijk uit die man. Hij vraagt hoe ze heten en de demonen reageren met Legioen, want ze zijn met velen. Een legioen staat voor 6.000. Oftewel. Jezus wordt gelijk aangevallen door 6.000 demonen. Maar Jezus is niet bang voor demonen. Jezus staat daar boven.

Maar waarom moest Jezus naar die plek aan de andere kant van het water? De plek waar Jezus heen ging woonden ongelovigen. Jezus ging erheen om hen het goede nieuws te vertellen. Maar! Jezus deed dat niet zelf. Jezus had aan een man genoeg. De man vroeg aan Jezus of hij met hem mee mocht gaan. Jezus zei dat hij hier moest blijven. Jezus zei ‘Ga naar huis, naar uw eigen mensen, en verte hun wat de Heer allemaal voor u heeft gedaan en hoe hij zich over u heeft ontfermd. De man ging weg en maakte Dekapolis (in die plaats) bekend wat Jezus voor hem had gedaan, en iedereen stond verbaasd.

Je zou denken dat dit het einde van het verhaal was. Maar in een aantal hoofdstukken later namelijk in Marcus 8, staat het volgende. Jezus ging terug naar die plek en gaf daar drie dagen onafgebroken les. Niet aan een klein klasje, maar aan 4000 mensen. Wat een college is dat zeg! Die man had aan iedereen vertelt wat Jezus voor hem had gedaan en dus wilde iedereen zien wat Jezus deed. Jezus gaf toen les en maakte de zieken beter. Die mensen waren daar drie dagen en kwamen overal vandaan. Jezus kon daar zijn macht laten zien door al die 4000 mensen aan eten te voorzien door met maar zeven broden. Jezus had zelfs teveel gemaakt, want er waren nog zeven manden met brood over.

Maar wat kunnen wij met deze verhalen? Allereerst mag het een bemoediging zijn. wees niet bang! Houdt er rekening mee dat waar je de naam van Jezus wil laten horen of laten zien. Als je je geloof in praktijk wilt brengen door het goede te doen. Dan zal er de tegenstander klaar staan om die goede intenties van jou de grond in te helpen. Hij probeert het te verzieken. En ja. De duivel is sterk en niet mals. Maar als je de naam van Jezus aanroept dan vluchten zijn demonen en dan zal de storm om je heen stil worden.

Want geloof me. Op de plek waar God je wil hebben en waar jij Zijn goede nieuws mag vertellen kunnen wonderen gebeuren. Doordat jij vertrouwt op Jezus. Wees daarom niet bang om over Jezus te spreken. Hoe moeilijk het ook is. Het is het waard om aan anderen te delen. Doe dat dus ook. Wees niet bang. Want de strijd is er en iedere strijd die jij overwint zal je nog sterker uit komen.

Aan het begin van deze podcast vertelde ik over de strijd die ik heb ervaren toen ik leiding gaf aan een jongensgroep. Omdat ik er heel veel last van had, heb ik met een vriendengroep de afspraak gemaakt. Dat ik alleen maar Psalm 91 hoef te zeggen dan weet ik dat zij zouden bidden voor mijn strijd.

Ik wil je dan ook graag bemoedigen in jouw strijd met de woorden uit Psalm 91.

God zegt dit tegen je

‘Ik zal je bevrijden wie mij liefheeft
En beschermen wie met mijn naam toevertrouwd is.
Roep je mij aan, ik geef antwoord,
In de nood zal ik bij je zijn,
Je bevrijden en met roem overladen,
Je overvloed geven van dagen.
Ik zal je redding zijn.

Heb jij te maken met strijd en tegenstand? Als je er last van hebt, dan mag je me een bericht sturen. Zonder eventuele verdere uitleg als je dat niet wil. Ik zal dan voor je bidden.

Ben jij al klaar voor de goede strijd?

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692