Press "Enter" to skip to content

Vroeg Opstaan

Vroeg opstaan? Ik houd ervan! Het liefst zet ik elke dag de wekker om vijf uur ’s ochtends en ga ik aan het werk. Het is nog donker buiten en ik zit al met een kop vers gemalen koffie met opgeklopte melk aan de tafel te lezen of te werken. Ik word chagrijnig wakker als ik het 9 uur ’s ochtends is. Dan heb ik al een paar uur gemist van mijn dag. Moet je na gaan hoe boos ik op mezelf word als ik tegen elfen wakker word. Ik zeg ook regelmatig dat ik (bijna) geen alcohol meer drink, want ik heb geen tijd meer voor katers. Ik wil vroeg opstaan en aan de slag en als ik alcohol in mijn bloed heb, dan ben ik ongeconcentreerd en kan ik niet meer aan de slag.

Ik ben iemand die graag vroeg op staat. Deze blog had ik geschreven voordat de corona uitbraak onze levens veranderde. Daarom is de situatie nu wat ander geworden. Doordat ik door corona niet meer naar mijn werk of naar school hoef heb ik op een dag ruim drie uur aan tijd extra gekregen. Dit doordat mijn reistijd wegvalt. Ik heb heel erg last van prikkels en door reizen met het openbaar vervoer krijg ik extra prikkels. Hierdoor heb ik niet alleen de reistijd erbij gekregen, maar ook de tijd om al mijn prikkels te verwerken. Misschien dat ik op een dag wel zes uur erbij gekregen heb.

Normaal gesproken zag mijn dag er als volgt uit. Ik zette mijn wekker op zes uur. In de ochtend is mijn lichaam en hoofd het meest prikkelvrij. Vaak heb ik moeite met uit bed komen, dus het uit bed zijn is echt een overwinning en het maakt een verschil of ik de dag met een 1-0 voorsprong of een 3-0 achterstand begin. Als ik uit bed kom pak ik eerst mijn telefoon erbij. Niet om appjes te lezen of Facebook te checken. Al die meldingen heb ik sowieso uitstaan, want ik word helemaal gek van al die piepjes en geluidjes van mijn telefoon. Nee. Ik open de bijbelapp, om mijn dag met God te beginnen. Dan lees ik de Bijbeltekst van de dag met vaak het bijbehorende hoofdstuk en een dag van een leesplan. Daarna ga ik bidden of mediteren, zodat ik mijn meest prikkelvrije moment met mijn Vader en Schepper kan delen. Dit doe ik, omdat ik vind dat Hij die tijd ook echt van mij verdiend. Dan kan ik Hem danken voor deze dag, vertellen waar ik mee zit en Hem vragen met mij te zijn op momenten waar ik tegenop zie.

Dan ga ik sporten, gewoon een wandeling of een aantal push-ups of squads. Dit is vooral afhankelijk van of ik die dag nog een ander moment de ruimte heb om te sporten. Heb ik een studiedag, dan ga ik meestal rond een uur of 10 sporten. Ik zal je uitleggen waarom. Ik deed sowieso elke zaterdag rond 10 uur een groepsles. Dan zei die trainer iets van ‘Ja kom op jongens. Ik weet dat het vroeg is, maar…’ en dat ik er dan bij zit van. Ja ja! Ik heb er al vier uur opzitten en heb al een blog geschreven, hoofdstuk uit mijn boek gelezen of een deel van een schoolopdracht gemaakt. Nu jij weer!

Verder neem ik de tijd om dingen die ik lees op te schrijven, zodat ik ze onthoud. Ik heb er speciaal een A5 formaat, gifgroene bloknote voor gekocht.

Hoe kom ik aan de tips? Dit komt door meerdere manieren. Toen ik bij de klantenservice van een krant werkte moest ik vaak om 7 uur ’s ochtends beginnen. Waardoor ik om zes uur in de trein moest zitten en om vijf uur eruit moest. Nou geloof me, tussen zeven en negen uur bellen bijna geen mensen. Dus dan nam ik een schoolboek mee, om ervoor te zorgen dat ik mijn tijd in ieder geval nuttig gebruikte. En aangezien ik nog prikkelvrij was, was het ook ideaal voor mij. Het was rustig op de werkvloer, bijna geen mensen en kon dus rustig mezelf ontwikkelen en kreeg nog betaald ook.

Later ging ik werken bij een ander bedrijf. Daarvoor deed ik echt zielloos werk waarbij ik niet hoefde na te denken. Maar ik mocht op zaterdagen thuis werken. Het maakte hun niet uit wanneer ik werkte zolang ik maar een achturige werkdag maakte. Dus ik ging er om vijf uur uit. Ging achter mijn laptop zitten en aan de slag. En aangezien ik niet hoefde na te denken bij wat ik deed ging ik inspirerende podcast en boeken luisteren. Dan was het een uur of 1 ’s middags en dan had ik er al een werkdag opzitten. Kon ik lekker met mijn vriendin de rest van de dag besteden.

Ik liep een keer langs de AKO en zag een boek liggen. Het heette Miracle Morning. Met als ondertitel ‘6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 08:00 uur’. Van Hal Alrod. Ik ging dit boek lezen en het gelijk toepassen. Die zes gewoontes noemt hij live S.A.V.E.R.S.. Waarbij SAVERS een afkorting is voor:

  • Stilte, dus mediteren.
  • Affirmaties, een manier van positief denken en verbeterd zelfbeeld.
  • Visualisatie
  • Excercise, oftewel bewegen en sporten.
  • Read, dus lezen en
  • Schrijven

Het boek is echt een aanrader en heeft mij geholpen om mijn dag succesvoller te beginnen.

Dan nog een bijbels voorbeeld. Deze komt straks ook nog terug bij de vijf redenen dat ik vroeg op sta, maar ik vertel alvast dit voorbeeld. In Markus 1:35-36 staat het volgende:

‘Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond Hij (Jezus) op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden. Maar Simon (dat is Petrus) en de anderen die bij Hem waren, gingen Hem vlug achterna’.

Jezus besefte zichzelf heel erg goed hoe belangrijk is het om vroeg op te staan en je dag met God te beginnen. Geloof me, een betere manier is er niet. Ik houd echt van gebed en mijn stille momenten met God en kan me niet voorstellen hoe mijn leven eruit zou zien als ik het minder zou doen en kan me alleen maar verheugen om meer stille tijd met God.

De bijbel staat ook vol met teksten over luiheid. Luiheid is trouwens een van de hoofdzonden. De hoofdzonden zijn een lijst die is opgesteld in de zesde eeuw door Paus Gregorius 1. Een lijst die alle zonden samengevat heeft. Luiheid, gemakzucht, traagheid en vadsigheid staan er tussen vanuit het Latijnse woord ‘acedia’.

Andere plekken in de bijbel waar over vroeg opstaan gesproken wordt is Spreuken 20:13 HTB.

‘Wees niet lui en slaperig, anders wacht u armoede. Als u uw ogen openhoudt, zult u genoeg hebben om in uw lichamelijke behoeften te voorzien’.

De bijbel zegt dan ook dat je rijk en wijs zult worden als je vroeg opstaat en niet lui bent. Met rijk wordt niet bedoeld dat je miljonair wordt enzo. De bijbel is daar wat geavanceerder in. Want rijk is het tegenovergestelde van armoede. Armoede is dat je (bijna) niets hebt en het tegenovergestelde van bijna niet is genoeg.

Daarom wil ik je ook aanbevelen. Sta vroeg op en begin je dag met God. Lees uit de bijbel en schrijf op wat je inspireert uit de bijbel. Vroeg opstaan heeft mij productiever gemaakt. Waardoor ik meer heb bereikt. Doordat ik vroeger opsta kan ik later op de dag meer intieme tijd doorbrengen met mijn vriendin, vrienden of familie. Of lekker ontspannen. In de ochtend heb ik bijna geen last van prikkels, het is rustig op straat en mijn hoofd is nog lekker leeg. Jezus werd vroeg wakker en in de ochtend kan je alvast een planning maken voor de rest van de dag.

Nog een voorbeeld van iemand die vroeg wakker wordt. Ik luister zo vaak mogelijk de Lazarus podcast. De presentator staat elke dag rond zes uur op en leest de bijbel, bidt, mediteert en schrijft een overweging. Het resultaat brengt hij uit in podcast vorm. Ik zou het heel tof vinden als de #Omarm podcast ook zo’n vorm krijgt. Dat ik elke dag iets voor jou kan schrijven en publiceren.

Denk vooral hier over na. Wat is voor jou een reden om vroeg op te staan en wat levert het je op? Ik ga elke dag rond tien uur naar bed. Kan jij dat ook? Je overgeven aan korte avonden? Durf jij dingen te laten schieten in de avond om productiever te zijn in de ochtend? Wat werkt voor jou het beste?

Ik gun jou in ieder geval elke dag een Miracle Morning.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692