Press "Enter" to skip to content

Kijk Omhoog!

Als je de eerste vijf bijbelboeken hebt gelezen, dan kom je er al snel achter dat er heel veel regels in de bijbel staan. Ik heb het aantal even voor jullie geteld en ik kwam uit op 613 regels en wetten. Er staan een aantal hele logische wetten in dat je niet mag stelen of vermoorden. Maar ook staan er hele gekke of merkwaardige regels in. Maar daar wil ik het  nu niet perse over hebben. Het gaat me nu even om de regels die je in de kerk opgelegd krijgt en waar je zeker niet aan mag komen. Heilige huisjes worden die wel eens genoemd. Als je veel in de kerk bent geweest, dan komen deze je zeker bekend voor.

  • Kom op tijd in de kerk en wees stil. Althans dat was gebruikelijk in mijn kerk, in andere kerken is het dan weer heel normaal dat je op alles wat de dominee zegt Ja, Amen en halleluja te zeggen.
  • Ook is het echt uit den bozen om op de plek van iemand anders te zitten.
  • En je moet natuurlijk twee keer per zondag naar de kerk. Dat betekent dus ook dat je niet op zondag op voetballen mag, dat de tv niet aan mag en als je een kinderfeestje had op zondag dat je die dan moest afzeggen. Want dat doen we niet op zondag.
  • Ook hoor ik heel vaak van vooral niet christenen dat we heel veel regels hebben en niet mogen roken, drinken, seks voor het huwelijk mogen hebben en nog vele andere regels hebben. Je mag niet samenwonen, je mag niet homo zijn en geen huishoudelijke klusjes doen op zondag.

Het vervelende is dat je in de kerk ook vaak scheve gezichten krijgt, als je je dus niet aan die regels houdt. Of ze nou uit de bijbel komen, of ongeschreven regels zijn. Veel van mijn vrienden gaan ook niet meer naar de kerk omdat ze gebukt gingen onder de lasten van die regels en de veroordelingen. Wat we eigenlijk missen is de liefde. God heeft namelijk al die regels gegeven met als doel dat de mensen elkaar lief zouden hebben.

Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven. Ik had een keer een jongen bij me in de auto. Zo’n gozer die trots en door het centrum van de stad liep met zijn duidelijk zichtbare grote bijbel. Ik kende hem toen nog niet, dus ik maakte een grapje om het ijs te breken. Volledig gericht op een goede relatie met elkaar. Zijn reactie was ‘ja dat doet een christen niet’. Ik was verbijsterd en gelijk geïrriteerd. Toen hij een paar minuten later ook nog commentaar had over mijn rijstijl en dat ik niet 100 mocht rijden, terwijl we op de snelweg reden wilde ik hem het liefst aan de kant van de weg zetten. Want waar het om gaat is dat je je wel aan je eigen regels, waarden en overtuigingen kan houden, maar de liefde in de relatie ontbreekt dan sla je in principe de plank mis. Een belangrijke “regel” om te onthouden in dit soort situaties is ‘win de ziel, niet het argument’.

Wat in deze situatie gebeurde is vergelijkbaar met wat de Farizeeën deden. Ze hadden heel veel verzonnen regels en hielden zich keurig aan de wet. Maar ze misten de liefde. De Farizeeen zijn een groep vrome joodse geleerden die leefden volgens de letter van de wet. Ze leefden heel zwart wit en kenden geen grijs gebied. Dit is goed en dit is fout. Ze geloofden dat als je op deze manier leefde dat het je redding biedt. Maar ze vergeten eigenlijk de liefde naar hun medemens. Waar het mij om gaat is je dat krom kunt lopen van de lasten die deze regels kunnen geven. Ik ga er zo verder en dieper op in. Want het blijft wat mij betreft niet bij de regels uit de bijbel en de verzonnen regels in de kerk. Dit is wat de bijbel zegt het staat in Lucas: 13:10-17.

‘Toen Jezus op een sabbat in de synagoge sprak, viel zijn oog op een vrouw die helemaal krom liep. Ze had deze ziekte al 18 jaar en kon helemaal niet rechtop lopen. Jezus riep haar bij zich en zei ‘U bent van uw ziekte verlost’. Hij legde de handen op haar en op hetzelfde moment werd haar rug weer recht. De vrouw loofde en dankte God. Maar de leider van de synagoge was boos omdat Jezus de vrouw op sabbat had genezen. ‘De week heeft zes dagen om te werken’ zei hij tegen de mensen. ‘Dan kunt u komen om genezen te worden, niet op sabbat’. ‘Huichelaar’ antwoorde Jezus. ‘U werkt nota bene zelf op sabbat. Maakt u soms op sabbat niet uw vee los om het buiten te laten drinken? Mocht ik deze gelovige vrouw dan niet verlossen uit de greep van Satan? Die haar 18 jaar gevangen heeft gehouden? Enkel en alleen omdat het sabbat is?’. Zijn tegenstanders schaamden zich, maar de andere mensen waren heel erg blij over de geweldige dingen die Jezus deed.

Wat Jezus hier doet is een vrouw genezen die al 18 jaar gebukt rondloopt. Zij loopt dan letterlijk gebukt. Maar de farizeeën en de leider van de synagoge gaan gebukt onder de regels die ze hebben. Verzonnen of geschreven wetten. Die drukt heel erg zwaar of je rug, waardoor je spreekwoordelijk gebukt rondloopt. De farizeen wilden deze regels handhaven, maar Jezus noemt ze huichelaars en vindt het schijnheilig. Ze laten liever iemand nog langer gebukt rondlopen van de pijn, dan dat er iemand aan hun heilige huisjes komt. Wat nog schijnheiliger is, is dat ze zichzelf niet eens aan hun verzonnen wetten en regels houden.

Maar laten we verder kijken dan deze tekst en laten we het hebben over gebukt gaan. Ik denk niet dat de regels in de kerk en haar heilige huisjes de enige manier zijn dat mensen gebukt door het leven gaan. In een eerdere podcast heb ik het ook gehad over het ‘juk’. Een juk is een houten balk die je over je schouders en rug draagt. Waar aan weerzijden een emmer met bijvoorbeeld water hangt, of wat dan ook erin. Een juk wordt spreekwoordelijk beschouwd als een last van je eigen regels, je waarden en je zelfbeeld. Want de regels in de kerk zijn niet de enige manier waardoor je gebukt kunt rondgaan. Want laten we eens kijken naar je zelfbeeld en de waarden waar je naar leeft. Als iemand je telkens lelijk, vies, dik of wat dan ook noemt. Dan ga je dat op een gegeven moment geloven. Helemaal als je als kind zijne gepest bent. Stel je bent gepest als kind, dan kan dat blijvende en schadelijke invloed hebben of als je iemand van wie je heel veel hield hebt verloren.

Laat ik een concreet voorbeeld geven. Stel je komt er als kind achter dat je homo bent, of niet in het goede lichaam geboren bent. Je hebt het door, maar klasgenoten zagen het al langer. Ze plagen je ermee, waardoor het voor jou een onveilig gevoel geeft. In de kerk hoor je dat het slecht is dat je zo bent. Waardoor je je daar ook niet veilig voelt. Je kunt dan jaren gebukt gaan onder het feit dat je op mensen van hetzelfde geslacht valt. Ik geloof trouwens niet dat de bijbel zegt dat je niet homo mag zijn, transgender of wat dan ook. Maar dat is nu niet iets voor de aflevering van deze podcast. Waar ik het over heb is dat je door al die woorden, verwensingen, negatieve waarden en een slecht zelfbeeld gebukt kunt gaan onder al die lasten. Of zoals Jezus zegt ‘door Satan geboeid kunnen gehouden’ (Lucas 13:16).

In andere vertaling staat dat deze vrouw een dochter van Abraham is en dat zij recht heeft op genezing. Ik geloof dat we allemaal kinderen van Abraham zijn. Christen, jood, moslim, niet gelovig en dat we dus allemaal recht op genezing hebben van onze slechte waarden, overtuigingen en zelfbeeld. Ieder mens heeft dus recht op de liefde van Jezus. Jezus heeft namelijk letterlijk het juk gedragen van alle mensen, dus ook die van jou en mij. Alle lasten waaraan jij geboeid was, aan alle pijn, verdriet en negatieve zelfbeeld die je hebt gedragen. Daarvoor heeft Jezus aan het kruis gehangen, omdat hij heel erg veel van je houdt.

Ik wil je heel graag bemoedigen met de woorden van Psalm 145. Het zijn woorden die tegen en over God gesproken worden.

‘Uw koningschap is eeuwig. U heerst over elke generatie. De HEER ondersteunt een ieder die dreigt te vallen. Ieder die gebukt gaat helpt Hij overeind.’

God wil de lasten van je overnemen. En ik zeg niet dat het makkelijk is. Het is een hele strijd om je negatieve waarden om te zetten naar positief en om je negatieve gedachten positief te maken. Het is een enorme strijd om je negatieve zelfbeeld positief te krijgen en de bijbehorende waarden te creëren. Ik hoop dat ik je in ieder geval heb laten zien met deze podcast dat het niet eindigt met je negatieve zelfbeeld en ik hoop dat je eraan wil werken.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692