Press "Enter" to skip to content

Je Krijgt Waar Je Om Vraagt

Ik ben nu al een tijdje bezig met het onderwerp visualisatie. Ik zag er een film over genaamd ‘The Secret’ en kom het steeds vaker tegen in boeken die ik lees. Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Ik kwam het voor het eerst tegen in het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Daar had hij het over dat als je je ochtend begint met je doelen en dromen te visualiseren ze dan ook echt uitkomen. Het boek wijdt er verder niet erg veel over uit. Hij had het over het maken van moodboards en heb er nu een paar gemaakt. Zo weet ik nu op sommige gebieden wat mijn dromen zijn en heb ik ze visueel gemaakt. Volgens mij is daar ook niet zo veel mis mee.

Ook zag ik een keer een speech van Steve Harvey. Hij is presentator, radio maker, komiek en ook motivational speaker. Hij had het over dat er ergens in de bijbel staat dat je je dromen moet opschrijven. Dus ik heb een aantal dromen en doelen opgeschreven in een schriftje. Daar staan nu meer dan 100 dromen en doelen in die ik voor mezelf heb gesteld. Regelmatig pak ik die lijst erbij en lees ik die door zodat ik gefocust kan blijven op waar ik heen wil.

Maar over het echt visueel maken en daar het universum bij gebruiken? Ik weet niet of dat wel zo’n goed idee is. Daarom ben ik er ook nog onderzoek naar aan het doen. Het gaf me niet perse direct een gevoel van ‘dit is wat God van me wilt’ ofzo. Ik weet het niet. De film ‘The Secret’ heeft het ook over visualisatie en daarin praten ze over het zichtbaar maken van je dromen door je gedachten. Dus dat je bijvoorbeeld een bepaald huis voor je ziet, of een droombaan en misschien wel dat de checks op je mat vallen. Ik denk dat dromen van meer vermogen of meer spullen niet perse iets heel ergs is. Zolang je het maar onder controle houdt. Want met lust, gierigheid, hebzucht en dergelijke is natuurlijk wel wat mis mee.

Waar ik wel in geloof is dat als je je gedachten op een bepaald doel richt die ook daadwerkelijk uit kunnen komen. Zowel positieve als negatieve gedachten. Laat ik het eerst hebben over negatieve gedachten. Laat ik er een voorbeeld van geven. Stel je hebt een achtertuin met bloemen, planten, misschien een moestuin en een gazon. Die wil je natuurlijk mooi en netjes houden, je wilt er geen troep tussen je bosjes hebben of dat er giftig spul gespoten wordt over je bloemen of je tomaten. Logisch toch? Waarom zijn er dan zoveel mensen die giftig afval  in hun vruchtbare grond van hun gedachten gooien? Mensen hebben tienduizenden gedachten, waarvan 95% van die gedachten elke dag terugkomen. Moet je nagaan hoeveel angst, gepieker en zorgen dagelijks in je gedachten voorkomen. Geldzorgen, of je goed geleerd hebt voor je tentamens, of je je wel goed voorbereid bent voor een sollicitatiegesprek, of het goed gaat met je kinderen of je oude omaatje. Wat je eigenlijk doet is dat je je ziel aan verwonden bent. Je blokkeert je ziel van alle wonderen die het kan verrichten door positieve gedachten, dromen en wensen waar je je ook op zou kunnen richten.

Verder maakt het niet uit wat er in je leven gebeurt, het is aan jou en jouw gedachten hoe je erop reageert. Als jij in je gedachten de hele tijd reageert met ik ben niet waardevol genoeg, of ik kan iets niet, niemand houdt van mij, mensen willen mij pijn doen. Dan ga je door die houding dat ook over je afroepen. Ik hoorde eens de uitspraak dat de ‘I can’ oftewel de ‘Ik kan’ belangrijker is dan je IQ.  Je kunt door je gedachten heel veel negativiteit of jezelf afroepen. De gedachten die je dan weer kunt hebben, kunnen je nog dieper in het dal gooien. Zodat je in een vizueuze cirkel komt waar je niet meer uit lijkt te kunnen komen. Er bestaat in mijn oogpunt niet zoiets als een negatieve ervaring, er zijn alleen maar gelegenheden om te gaan groeien, te leren en te ontwikkelen in je gedachten. Pijn, afwijzing en teleurstelling zijn goede leermeesters.

Ik heb bij mijn studentenvereniging een bestuursjaar gedaan, een week voordat ik mijn aanmelding daarvoor moest inleveren maakte ik de keuze om het te gaan doen. Tijdens mijn voordracht om mijn motivatie, visie en beleid te presenteren werd ik volledig afgemaakt door een paar leden. Ik had bij de pakken neer kunnen zitten, maar heb ervoor gekozen om aan mezelf te laten zien dat ik een goed bestuursjaar kon neerzetten. In plaats van de negatieve ervaring te negeren of er in te blijven hangen heb ik na mijn voordracht gevraagd aan die leden om advies en tips. Zodat ik hun feedback kon leren begrijpen en uit een cirkel van negativiteit kwam. Ik had een doel, een droom en die maakte ik voor mezelf zichtbaar en door positieve gedachten probeerde ik door mijn enthousiaste ik een goed bestuursjaar neer te zetten. Of dat gelukt is dan weer niet aan mij. Waar het mij om gaat is dat positieve gedachten na negatieve ervaringen kunnen zorgen voor een ommekeer. Zowel innerlijke beleving als wat je uitstraalt op andere mensen. Daarom wil ik je ook meegeven in deze podcast om je energie te richten op het gene wat je het liefst doet en wat je wil bereiken.

Ik weet niet wat visualisatie betekent voor christenen. Ik heb er ook nog nooit mensen echt over gehoord. Wat ik wel weet is dat visualisatie de wet van de verbeeldingskracht is. Je wilt iets en je kan het krijgen door het je in te beelden. Als ik iets niet weet dan ga ik op zoek naar antwoorden en in dit geval vind ik die in de bijbel. In de bijbel staat meerdere keren iets over gebedsverhoring. Kijk bijvoorbeeld naar wat er in Mattheus 7 staat.

‘Bid en u zal gegeven worden; zoek, en u zult vinden; klop, en  er zal voor u opengedaan worden. Want ieder bidt, die ontvangt; wie zoekt, die vindt; en voor wie klopt zal open gedaan worden.’ Er staan een stuk of tien van dit soort teksten in de bijbel. Zoals bijvoorbeeld in Jeremia 29:12 waarin God zegt dat als Jeremia hem om iets bidt, God zal luisteren. Nou dan zal God toch ook wel naar ons luisteren? Het grappige is dat er een aantal keer iets in de bijbel staat over gebedsverhoring. Ik heb even snel gezocht en vond al 10 teksten. Dus er staat meer in over gebedsverhoring dan over bijvoorbeeld het zijn van homo. Dus laten we ons proberen te focussen op wat er daadwerkelijk relevant is.

Ik weet nog niet helemaal wat ik vind van visualisatie. Wel geloof ik in gebedsverhoring. Laat ik een voorbeeld geven van gebedsverhoring. Ik heb een aantal jaar geleden toen ik teamleider bij een supermarkt was gebeden of Hij mij wilde helpen een betere teamleider te worden. De dag erna ging alles mis. Ik had boos kunnen worden en zeggen ‘ja wat moet ik hier nou weer mee?’. Dan zal God waarschijnlijk glimlachend reageren met iets als ‘Ja Tim jij wilde een betere teamleider worden. Dan krijg jij van Mij wat uitdaging’. Dus stel je bidt om geduld, dan kan je er gif op innemen dat er morgen een oud vrouwtje voor je in de rij staat en vijf keer haar pincode verkeerd intypt.

Je krijgt waar je om vraagt. Dat is zo in gebed en volgens mij ook in visualisatie. Het is belangrijkrijk dat je je gedachten onder controle houdt. Je hebt daar alle tijd voor om het te trainen. Want zeggen dat je je geen tijd hebt om je gedachten te controleren is hetzelfde als zeggen dat je te druk met rijden bent om je auto vol te tanken. Het is dus aan jou. Ben jij de baas over je gedachten, of zijn je gedachten de baas over jou?

Het grappige is dat er weinig mensen echt bezig zijn met het onder controle houden. Terwijl als je je leert focussen op de aard van je gedachten het ook de kwaliteit van je gedachten en dus ook de kwaliteit van je leven beïnvloed. Het kan echt zoveel voor je leven betekenen om een sterke, gedisciplineerde geest te hebben en dit kan je krijgen door dagelijks te oefenen.

Want als je dus telkens in gedachten blijft houden hoe slecht, ongedisciplineerd, rommelig of wat dan ook hebt dan ga je dat geloven. Terwijl als je je gedachten richt op je liefdevolle, geconcentreerde en vredige kant. Dan zal je daadwerkelijk die persoon worden. Want je gedachten hebben invloed over je zelfbeeld. En je voelt je hoe je denkt dat je je voelt. Je motivatie en discipline maken een enorm verschil in het vullen van je leegtes. Die kan je omarmen door jezelf te zien zoals je jezelf wil zien. 

Wat ik zelf doe is mijn dag openen en sluiten met God. Ik probeer dan mijn gedachten op Hem te richten. Adem en paar keer in en uit. Vervolgens richt ik mijn gedachten op wie ik wil zijn en wat ik in Zijn Koninkrijk kan betekenen en probeer zo aan mijn roeping te voldoen. Ik val dan vredig in slaap en kan gedisciplineerd mijn dag openen. Dan ben ik gemotiveerd om iets van mijn dag te maken. Door te sporten en liefdevol te zijn tegen de mensen die ik voor mijn werk spreek en door een goede zoon voor mijn ouders te zijn, een liefdevolle vriend voor mijn vriendin en een goed mens voor iedereen die ik tegenkom. Het is een opgave natuurlijk en kost heel veel tijd en energie, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik ben er daarom ook nog lang niet. Ook als ik overprikkeld ben en aan de slag wil blijf ik mijzelf terugtrekken om eerst rustig en vredig te worden. Door eerst mijn gedachten op God te richten en met Hem mijn dag te openen en te sluiten.

Ter afsluiting wil ik je nog bemoedigen met de woorden van Robin Sharma uit het boek ‘De monnik die zijn Ferrari verkocht’. Uit dit boek heb ik veel informatie gebruikt in deze podcast.

‘Maak je niet druk over het oordeel van anderen, zolang je weet dat wat jij doet, goed is. Je kunt alles doen wat je wilt, zolang het maar in overeenstemming met je hart is. Schaam je nooit voor wat goed is; beslis op grond van wat jij goed acht en houd je daaraan. Verlaag je nooit tot de zielige gewoonte je eigenwaarde af te meten aan de nettowaarde van andere mensen. Iedere seconde die je aan andermans dromen besteed, gaat van jouw dromen af.’

Dus daarom. Richt je aandacht op God. Zorg ervoor dat je gedachten gefocust zijn op het goed. En wet dat als je zoekt je zal vinden, God zal je geven waar je om vraagt. 

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692