Press "Enter" to skip to content

De Sleutel Tot Veel Succes

Laat ik allereerst een verhaal vertellen over hoe deze podcast is gemaakt. Ik had een tekst geschreven en deze ingesproken. Muziek eronder geplaats en het geluid mooi afgestemd. Ik hoefde nog maar een paar kleine dingetjes te doen en te controleren of alles in orde was. En toen ik de volgende ochtend weer aan het werk wilde gaan en ik om mijn computer keek was zowel de tekst van de podcast als de edit niet goed opgeslagen, waardoor ik alles met betrekking tot deze podcast kwijt was. Nou daar ga je dan! Kan ik dus helemaal opnieuw beginnen. Ik geloof dat God mij altijd in dit soort situaties iets wil leren. Dat Hij mij aankijkt en zegt. Jij wil toch een podcast maken over discipline, dan ga ik jou dat aanleren. Dus Tim, heb jij de discipline om opnieuw deze podcast helemaal vanaf 0 te maken? Dit is me een keer eerder gebeurd. Toen ik een podcast maakte over omgaan met teleurstellingen. Toen ging er ook zoveel mis. Want mijn podcast werd maar niet goed geüpload. Het duurde meerdere weken totdat ik eindelijk de goede podcast online had staan. Super frustrerend, maar ik leerde wel weer gelijk omgaan met teleurstellingen.

Nu weer terug naar deze podcast. Discipline. Ik geloof dat discipline de sleutel is tot heel veel succes. Kan jij iemand aanwijzen die ergens gekomen is zonder discipline? Of laat ik het anders vragen. Ken jij mensen die heel veel kansen en mogelijkheden hadden, maar niet de discipline hadden om verder te komen? Ik hoor heel vaak dat er over voetballers gezegd wordt dat zij niet alles uit hun leven hebben gehaald. Wesley Sneijder heeft ook wel eens gezegd dat als hij meer discipline gehad zou hebben hij net zoveel bereikt zou hebben als Ronaldo. De speler die het schoonvoorbeeld is van een gedisciplineerd leven. Wat je ook ziet bij heel veel voetballers is dat als ze met voetbalpensioen gaan er vaak twee dingen gebeuren. Althans dat hoor ik vaak. Een is dat ze meteen enorm veel aankomen, omdat ze niet meer elke dag met hun voeding en fysiek bezig zijn. Iets anders wat je ook hoorde bij voetballers als Gregory van der Wiel is dat ze in een depressie komen als ze niets meer hebben om voor te leven. Als je ongeveer 30 jaar van je leven van wedstrijd naar wedstrijd leeft en er is dan geen wedstrijd meer, wie ben je dan? Veel mensen weten die vraag niet.

Dan nu even over naar jouw leven. Een gedisciplineerd leven is een leven waarin je heel erg veel keuzes moet maken. Daarom ook de vraag ‘wat heb jij er voor over?’. Je zal vast een heel aantal dromen en doelen hebben, maar wat heb jij ervoor over om die dromen en doelen te bereiken? Heb jij het in je om niet naar dat feestje te gaan, want je wil leren voor dat tentamen. Heb jij het in je om op een zaterdag vroeg op te staan om aan je eigen bedrijf te werken? Heb jij nog de puf na een lange dag hard werken om een liefde vader voor je kinderen te zijn en je dromen en doelen als ouder te bereiken? Kun jij chips, frisdrank en ander ongezond, maar oh zo lekker eten en drinken, laten staan omdat je bezig bent het creëren van een gezondere levensstijl?

Daarom de vraag wat heb jij over om je dromen en doelen te bereiken? Niet alles komt je zomaar aanwaaien. Een gezonde lichaam en geest is hard werken, een eigen bedrijf opstarten kosten lange dagen en het opbouwen van veel vermogen gaat niet over 1 nacht ijs.  Waar heb om gaat is de vraag of jij het in je hebt om volharding te hebben in je geconcentreerde inspanning om je vastomlijnde doelen te bereiken?

Om je doelen en dromen te bereiken zul je heel veel pijn, verdriet, inspanning en teleurstelling, afwijzing ondergaan. Het gaat niet makkelijk worden. Je zal misschien wel voor je gevoel door een hel heen moeten gaan. Maar als je al door die hel aan het heen gaan bent, waarom zou je dan stoppen? Je bent al zo ver! Ja mensen gaan een mening over je hebben en gaan wellicht uit jaloezie of een vorm van misgunnen achter je rug om praten en verklaren je voor gek. Nou geloof me als je dromen en doelen niet zo groot zijn dat je niet wordt uitgelachen of dat je voor gek verklaard wordt dan zijn ze niet groot genoeg. Laat ik hierover wat zeggen uit mijn persoonlijk leven. Ik deel veel op mijn social media over mijn proces en voortang met betrekking tot mijn podcast. Dit is een manier om mezelf te profileren, te ontwikkelen en om wat aan anderen te geven. Maar je moest eens weten hoeveel mensen mij op social media hebben ontvolgd sinds ik bezig ben met deze podcast. Nu kan ik wel in een hoekje gaan lopen janken dat mensen niet meer met me om willen gaan. Maar als ze me deze groei niet gunnen, ja dan is het niet anders. Als ik uiteindelijk mijn dromen en doelen heb bereikt zullen ze waarschijnlijk op verjaardagen vertellen hoe ze me hebben leren kennen. Want het leuke is dat deze podcast mij ook heel veel opleveren. Zoveel kennis en ervaring en het opent heel veel deuren. Ik krijg louter positieve reacties en het zorgt ervoor dat ik allemaal nieuwe mensen leer kennen. Dat is me veel waardevoller. Dus als je dromen en doelen hebt ga er dan ook volledig voor. Ga door die hel heen. Soms moet er een deel van je afsterven wil je komen waar je wilt. Je jeugdigheid, onzekerheid, twijfel, of wat dan ook moet van je afsterven als je door die hel heen gaat. Ik hoorde Will Smith de uitspraak zeggen ‘iedereen wil naar de hemel, maar niemand wil ervoor sterven.’ Daarom nogmaals, wat heb jij ervoor over om een gedisciplineerd leven te leiden?

In de bijbel is er een persoon die en roeping kreeg van God. Een leven veranderende gebeurtenis. Hij kon daarna niet meer dezelfde zijn. Hij was zo geraakt door de liefde van Jezus dat hij er wel over moest vertellen. Dat was dan ook zijn roeping. De wereld vertellen over Jezus. Zijn naam was Paulus. Paulus heeft bijna de hele wereld afgereisd en kerken gesticht om over Jezus te vertellen. De wereld was toen nog niet zo bekend als dat het nu is natuurlijk. Ik las ook in de bijbel wat hij allemaal moest doorstaan om aan zijn roeping te voldoen. Ik lees even een stukje voor uit wat hijzelf geschreven heeft in 2 Korinthe 11:23-29:

‘Zijn zij dienaren van Christus? Ik ben zo gek dat ik durf te zeggen: ik nog meer. Ik heb harder gezwoegd, heb vaker gevangen gezeten, heb veel meer lijfstraffen ondergaan, ben vaker in doodsgevaar geweest. door de Joden ben ik vijfmaal met veertig min één zweepslagen gestraft, ik ben driemaal met stokslagen gestraft, ik ben eenmaal met stenen bekogeld en heb driemaal schipbreuk geleden. Eén keer heb ik een heel etmaal op zee rondgedreven. Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgenoten en vreemdelingen, in gevaar in de stad, in de woestijn, op zee en te midden van schijngelovigen. Ik heb gezwoegd en geploeterd, vaak zonder te slapen, hongerig en dorstig, vaak zonder te eten, verkleumd en zonder kleren. En dan laat ik al het andere nog buiten beschouwing: de druk waaronder ik dagelijks sta vanwege mijn zorg voor de gemeenten. Als er iemand zwak is, dan ben ik het wel; gaan anderen onder verleidingen gebukt- ik word erdoor verteerd.‘

Ik hoop natuurlijk dat dit alles je bespaard blijft. Maar waar het op neer komt is dat als je een doel hebt en je die wil bereiken dan gaat dat gepaard met pijn, verdriet, twijfel, angst, afwijzing, teleurstellingen, geroddel en je wordt genegeerd. Maar wat het oplevert is zoveel liefde, plezier, geluk, omarming, hoop, troost en perspectief. Want zoals ik eerder heb gezegd is dat waar je ook doorheen gaat God erbij is. Doelen en dromen die je hebt kunnen zo levendig worden dat je alleen maar kunt concluderen dat God daarbij was toen het idee in je hoofd werd geplant. Het bereiken van je dromen en doelen is ook iets heel kwetsbaars. Heb jij de moed en de kracht om kwetsbaar te zijn?

Je hebt alles in je om je dromen en doelen te bereiken. Hoe uitzonderlijk groot ze ook zijn. Het is zo makkelijk om excuses te maken, maar stop daar gelijk mee. Als je het hebt over je dromen en doelen mag je twee woorden niet na elkaar zeggen en die zijn ‘ja, maar…’. Wil je graag de marathon lopen? Ja, maar ik kan het niet. Wil je een eigen bedrijf starten? Ja, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Wil je slagen voor je examen? Ja, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Stop met ‘ja, maar’!

Dan nog een persoon uit de bijbel die ik ook uitgelachen werd toen hij de roeping die hij van God kreeg had uitgevoerd. Noach. Hij moest een ark bouwen, want God zou het uitzonderlijk zondige volk wegvagen. Dit was echt nodig, want de dingen die ze deden waren niet normaal. Dus Noach moest een ark bouwen. Want hij en zijn familie was wel oprecht. Noach was er waarschijnlijk 20 of 120 jaar mee bezig. Bijbeluitleggers denken daar verschillend over. Noach bouwde die ark op een plek waar helemaal geen water was. Dus hij werd uitgelachen en bespot. Maar als je op z’n minst 20 jaar bezig bent met het bouwen van zo’n ark, dan zou Noach toch wel hebben uitgelegd aan al die mensen waarom hij dat deed? Hij zal toch wel hebben gezegd. Ja jongens.  God laat het zo hard regenen dat iedereen verzuipt. Dus probeer je levenswijze aan te passen, zodat God je misschien ook wel zou kunnen redden. Niemand deed het, ze lachten Noach uit. Nou ja Noach werd gered en de rest niet. Dus wie lacht er het laatst.

Probeer ook trouwens als je je dromen en doelen hebt bereikt om nieuwe dromen en doelen te halen. Want toen Noach na al die jaren eindelijk klaar was met zijn roeping bouwde hij een wijngaard aan en lag lam en naakt in zijn tent, wat gelijk het eerste conflict opleverde. Stel het is je droom om moeder te worden, zorg er dan voor dat je daarna als droom hebt om een goede moeder te worden. Niet dat je dat kind geen aandacht en liefde geeft zeg maar.

Dan is het nu tijd voor de antwoord op de vraag. Hoe kan ik discipline ontwikkelen? Napoleon Hill heeft het in Denk Groot en Word Rijk over de volgende vier stappen:

  1. Kies een vastomlijnd doel dat gesteund wordt door een brandend verlangen om het te bereiken.

Om doelen te schrijven is het goed om te beginnen met waar je wilt eindigen. Stephen Covey heeft het in zijn boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap over ‘begin met het einde voor ogen’. Dus schrijf al je rollen op die je hebt en die je wil zijn en bedenk doelen die horen bij die rollen. In mijn geval ben ik partner van mijn vriendin, zoon, broer, kleinzoon, neef, vriend, collega, jongerenwerker, student, lid van een studentenvereniging, algemeen bestuurslid van een stichting, mens en waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal. Ik wil predikant worden, ondernemer en uiteindelijk als het mij gegeven is, vader, oom en opa.

2. Stel een vastomlijnd plan op dat in elke daad en handeling tot uiting komt.

3. Creeer een geest die niet openstaat voor negatieve en destructieve invloeden. Dat is inclusief de negatieve opmerkingen van familieleden, vrienden en kennissen.

Ik heb altijd zoiets, van luister naar de bezwaren van anderen. Alleen als je het aankunt. Als je geest daar voor openstaat en weerleg wat je kunt weerleggen en wat je niet kunt weerleggen werk daaraan.

4. Ga een vriendschappelijke band aan met één of meer personen die jou voortdurend aanmoedigen om door te gaan met het uitvoeren van het plan en het bereiken van het doel.

Dus als conclusie. Ga ervoor. Werk hard, lang en ga door. Je gaat worden uitgelachen, afgewezen etc. maar omarm jezelf en weet dat God erbij was toen Hij je roeping, je dromen en je doelen in je hoofd plantte en Hij laat je niet los wanneer het niet goed gaat en is er altijd voor je. Weet dat. Succes met je gedisciplineerde leven.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692