Press "Enter" to skip to content

Spaar Herinneringen

Je moet doorstuderen, alles zetten op je studie. Dat is de enige manier om een goede baan te krijgen en als je eenmaal een goede baan hebt en je veel geld verdiend kun je veel sparen voor je pensioen en lekker genieten van de vrijheid.

Dat is de grootste onzin ever!!!

Allereerst, laten we eens even kijken naar de huidige situatie voor jongeren. Door het leenstelsel begint een jongere op de arbeidsmarkt met een schuld van duizenden euro’s. Doordat de wachtrij voor sociale huur zo lang is krijgen starters niet zo snel een woning en als ze die krijgen komt die vanuit de private sector. Dat houdt in dat je als starter gewoon veel meer geld betaald aan huur dan bij sociale huur. Want je kunt geen huis kopen doordat je een studieschuld hebt. Terwijl de maandlasten bij een hypotheek lager liggen dan bij huur. Als je een baan hebt hé. Want het afgelopen jaar zijn 117.000 jongeren onder 25 jaar hun baan kwijt geraakt.

Maar hé! Goed dat jij je zo goed hebt ingezet voor je studie. Dan kan je gelijk lekker aan het werk. Ik ken mensen die op hun 17e van de HAVO naar HBO gaan en binnen vier jaar afstuderen, om dan uiteindelijk tot hun pensioen door te werken. Je bent 21 jaar. Je bent gewoon nog een kind.

Er zijn het afgelopen jaar heel veel mensen overleden door corona. Mensen die zich jarenlang het schompes hebben gewerkt, geld hebben gespaard en wilden genieten van hun pensioen zijn nu dus na een gezond leven te hebben geleid ineens een risicofactor. Ze mogen hun huis niet uit en net als iedere leeftijdsgroep groei de eenzaamheid.

Ik las een onderzoek uit Amerika dat mensen van boven de 70 jaar nog steeds geld sparen voor een moment dat het nodig is. En weet je wat ik ook hilarisch en schokkend tegelijk vind? Mensen sparen hun hele leven lang geld voor hun pensioen, terwijl het geld alleen maar minder waard wordt. Dus dat is complete onzin.

Deze podcast is een oproep aan iedereen die zo’n leven leidt. Dit is een appèl om uit de ratrace van het leven te ontsnappen, om niet geld te sparen, maar herinneringen.

Geniet van het leven. Spaar herinneringen. Ervaar het leven. Zorg ervoor dat je groeit, bloeit en plezier hebt. Wil jij echt op je sterfbed zeggen ‘had ik maar meer geleefd’? Nee he? Nou ik ook niet.

De bijbel wil ook dat we allemaal genieten van het leven. In de bijbel staan heel veel boeken en een van mijn meest favoriete Bijbelboeken is Prediker. Prediker is een heel filosofisch boek, net als Job en Spreuken trouwens. Prediker gaat over een man die het leven gezien heeft en er alles uit gehaald heeft. Ik zie Prediker als een man die in de hoek van zijn kamer zit, op de meeste lekkere stoel die er is. Met in zijn ene hand een joekel van een sigaar en in zijn andere hand een glas met de beste whisky. Ik heb het gevoel dat hij tegen ons spreekt en ons aankijkt en dan zegt ‘het is maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt’(3:22).

Nou en of, ik heb echt geen zin om alleen maar dingen te doen die ik stom, saai of vervelend vind. Tuurlijk moet ik dat wel eens doen, maar dan staat het in teken van het grotere doel. Het doel van mijn leven. Dat ik me zo ontwikkel dat ik uiteindelijk de man wordt die God wil dat ik ben. Elke dag is een beproeving. Dood, pijn, ziekte, eenzaamheid, verwaarlozing ligt allemaal op de loer. Het heeft ook totaal geen zin om te zwoegen en te ploegen. Het is lucht en leegte en als het najagen van de wind. De tijd gaat rap, gisteren was ik nog jong. Ik ben 28 jaar en denk bij 21-jarige mensen van ooh die zijn van mijn leeftijd. Maar als ik dan zie dat ze in het jaar 2000 geboren ben dan voel ik me oud. Ik voel de drang om optimaal te genieten van het leven. Want zoals iedereen die ouder dan je is altijd zegt ‘het leven gaat zo snel voorbij’.

‘Het is daarom nog maar het beste voor een mens dat hij zich aan eten en drinken tegoed doet en volop geniet van alles wat hij moeizaam heeft verworven. En ook dat, zo heb ik ingezien, is in de hand van God.’ Aldus Prediker 2:24.

Een van de betere boeken die ik ooit gelezen heb, is van Mark Manson genaamd ‘De Edele Kunst van Not Giving A F*ck’. Dat boek heb ik echt meerdere keren verslonden. Als je een StoryTell account hebt ga het dan echt luisteren, die stem van de voorlezer is echt top. Waar het boek in een notendop om gaat is bepaal waar je een fuck om geeft en waar niet. Want als je overal voor zwoegt en ploegt is allemaal lucht en leegte, aldus Prediker, het is als najagen van de wind.

Zoals ik zei heeft het geen zin om alleen maar bezig te zijn met het sparen van geld. Het is natuurlijk goed om een klein beetje achter de hand te hebben. Maar dat obsessieve sparen van oudere mensen is zinloos. Net als hebzucht. Bescheidenheid siert de mens en ‘wie van geld houdt, kan er niet genoeg van krijgen. Wie verzot op rijkdom is, is altijd op meer gewin belust.’(5:9) Ook dat is lucht en leegte en als het najagen van de win.

Er is mij vaak verteld dat als je veel geld opzij zet voor later dat je ervan kunt genieten. Ken je het verhaal van vrolijke visser? Dat verhaal laat zien dat je bent nu maar kunt genieten van het leven. De vrolijke visser gaat over een rijke zakenman die op een zonnig eiland is voor vakantie. Om even bij te komen en dan komt hij een visser tegen. Ze raken in gesprek. De zakenman vraagt aan de visser wat hij doet voor de kost. Waarop de visser zegt dat hij wel eens in z’n bootje zit en een vissie vangt en dan naar huis gaat met de gevangen vis. Dan maakt zijn vrouw de vis klaar, legt het verse gelukte fruit uit de tuin ernaast en na het eten gaat hij over het strand wandelen met zijn kinderen van 4 en 6. Dan gaan ze met z’n allen zwemmen en surfen. ‘En wat doe je met de vis die je te veel gevangen hebt?’ vraagt de zakenman. ‘Die gooi ik terug’. De zakenman is verbijsterd. Hij zegt als je die extra gevangen vissen verkoopt, dan levert dat nog geld op ook. Dan kan je uiteindelijk een grotere boot kopen en mensen in dienst nemen. Dan bouw je een bedrijf op. ‘Wat moet ik daar dan mee?’ vraagt de visser. ‘Ja! Geld verdienen natuurlijk, want met veel geld heb je veel vrijheid voor later’. ‘Dan kan ik dus met mijn vrouw over het strand lopen?’. ‘Ja als ze dan nog bij je is natuurlijk’. ‘En zijn kinderen dan, kan ik met hen surfen en zwemmen?’. ‘Die zijn dan allang het huis uit joh!’. De visser kijkt de zakenman lachend aan en gaat achterover zitten in zijn bootje, trekt een koud biertje open en geniet verder van zijn leven. De moraal van het verhaal is dat je beter nu kunt genieten van je leven en herinneringen sparen, dan dat je alleen maar bezig bent met het verdienen van geld.

Ik heb als droom om in een kerk te werken, het liefst als jongerenwerker. Jongeren helpen met het zoeken naar antwoorden op geloofs- en levensvragen. Ik wil er voor ze zijn in hun moeilijke momenten en samen met ze plezier hebben. Op kamp gaan, Bijbelstudie doen, spelletjes spelen, voetballen, barbecueën, in gesprek gaan, chillen. Dat is in het kort mijn droombeeld. Ik heb alleen tien jaar geleden al de keuze gemaakt om daarmee niet te beginnen als ik afgestudeerd ben. De afgelopen tien jaar heb ik geloofsonderwijs gegeven, heel veel activiteiten georganiseerd en genoten van mijn studententijd.

Een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt is om jongerenwerk in een kerk te doen en andere goede keuze was om op introductieweek te gaan en me bij mijn studentenvereniging in te schrijven. Daarom wil ik je ook aanmoedigen om een stap te zetten en je in te zetten voor een plek waar jij je thuis voelt, die belangrijk voor je is. Waar je je kunt ontwikkelen en ontplooien. Een plek waar je niet geld spaart, maar herinneringen. Want dat is wat God graag ziet. Als ik nu op mijn sterfbed zou liggen en terugkijken op de afgelopen tien jaar. Dan kan ik met zekerheid zeggen dat ik er alles uit heb gehaald om te groeien, bloeien en te genieten. Ik heb vrienden gemaakt, herinneringen gespaard en heb geleerd van iedere fout die ik heb gemaakt. ‘Wanneer een mens lang leeft, laat hij dan van elke dag genieten en bedenken dat de dagen van de duisternis ontelbaar zijn. De toekomst is niets dan leegte. Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God aan zijn oordeel onderwerpt. Belast je hart niet met verdriet en houd je lichaam vrij van kwalen, want je jeugd en jonge jaren zijn al snel voorbij’. (11:9-10). Aldus Prediker vanuit zijn luie stoel, waarna hij zich omdraait. Een slokje neemt van zijn whisky en geniet van de zonsondergang. Zo stel ik me dat voor. Tot de volgende keer. Bij de #Omarm podc

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692