Press "Enter" to skip to content

Je Mond Voorbijpraten

Recentelijk kwam er een vriendin naar me toe. Zij had gehoord dat ik iets gezegd had wat ze niet zo fijn vond. Wat het was, de context of over wie het ging maakt in dit geval niet uit. Wat ik zei was onaardig, oneerlijk en vooral onnodig. Ik heb er ook heel vervelend van geslapen. Dat had met meerdere punten te maken.

Allereerst: Hoe het overkomt op de ander.

Je mag eerlijk zijn over wat je denkt en vindt. Maar is het altijd nodig om ergens je mening over te geven? Het is heel makkelijk om iemand te kwetsen met wat je zegt. De bijbel waarschuwt ons ook om niet je mond voorbij te praten. ‘Woorden hebben macht over leven en dood’ aldus Spreuken 18:21. Wie zijn tong koestert plukt daar de vruchten van. Je woorden hebben invloed op de ander. Je kan ervoor zorgen dat je de ander in verlegenheid brengt en je de ander kwetst. Maar het is toch de waarheid? Ja nou en? De waarheid kan inderdaad hard zijn en je kan ook volledig gelijk hebben. Hoe vertel je de ander de waarheid. Het kan zijn dat je het bot vertelt en onbezonnen. Allereerst moet je je afvragen of het zinvol is wat je vertelt. Er zijn voordat je iets heel direct zegt nog andere manieren om iets te vertellen. Als iemand de hele tijd mijn grens over gaat en ik zeg er niks van, dan gaat dat zorgen voor steeds meer irritatie. Je kan dan wanneer de bom gebarsten is tegen de ander tekeer gaan, maar waar was je toen de irritatie begon? Waarom vertelde je aan het begin niet dat je het niet oké vond. Als je te laat bent om je grens aan te geven of wil aangeven dat je iets niet chill vindt, dan kan je beter in rust en liefde zeggen wat je dwars zit. Anders kom je in een groter conflict en dat kan je relatie schaden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik las een managementboek van een directeur van een voetbalclub. Hij gaf aan dat als iemand te laat komt hij direct aangeeft het niet oké te vinden en het op prijst stelt als je de volgende keer op tijd kan komen. Als je het niet zegt dan kan er over je heen gelopen worden en komen ze de volgende keer weer te laat. Zeg je het op een vriendelijke en opbouwende manier, dan is de kans groter dat die ander de volgende keer op tijd komt. Zo is het eigenlijk met alle vormen van conflict. Je kunt het beter gelijk benoemen. Dat zorgt ervoor dat je irritatie voorkomt, dat de bom barst en dat er een conflict komt.

In mijn geval was wat ik zei niet meer relevant. Het was te laat en was dus natrappen. Daardoor kwam het voor haar rauw op haar dak. Gelukkig hanteerde zij wel de goede tactiek door gelijk op een opbouwende manier de confrontatie aan te gaan.

Ten tweede, je maakt een gevangenis voor de ander

Als je andere mensen kwetst, pijn doet, laat zitten of wat dan ook, dan zorg je ervoor dat je ze in je gevangenis van je mind stopt. Eigenlijk doe je dat wanneer je zorgt voor een extra leegte bij de ander. Je zorgt ervoor dat je in diskrediet bij de ander komt te staan. Ze zitten vast in je gedachten. Ze roepen naar je. Het is een morele gevangenis. Het doet je pijn, want je hebt iets gedaan waar je niet blij mee bent. Waar je je voor schaamt. Je gaat de ander uit de weg, durft de confrontatie niet aan te gaan. Je doet je best om de ander te ontlopen, dat je eigenlijk zorgt voor extra leegtes en diskrediet bij de ander. Gelukkig is daar een oplossing voor.

De confrontatie aan gaan. Heel klein worden. Je excuus aanbieden en vergeving vragen. Het is nooit te laat om dat te doen. Al heb je iets heel ergs gedaan en het is tien jaar geleden, dan alsnog kan je door die pijn heen gaan en op je knieën gaan.

Het geeft je extra rust als je je verzoent. Het is jouw gevangenis, het is jouw hoofd. Het gaat niet weg als jij je niet verzoent. Het gaat niet weg als je diegene verwijderd van Facebook het hun telefoonnummers blokkeert. Jezus predikte genade en bracht genade in praktijk door aan het kruis te sterven. Om vervolgens op te staan uit de dood. Door te sterven voor al jouw leegtes en de leegtes van anderen waar jij voor gezegd hebt. Je mag daarom weten dat er vergeving mogelijk is en je verder kunt gaan. De relatie met de ander en met God is niet voor altijd verpest.

Ten derde: Wie ik wil dat ik ben

Ik schrok ervan dat ik iemand onnodig kwetste. Het was niet mijn bedoeling om zo haar grens en de mijne over te gaan. Ja ook mijn grens ging ik over. Want ik heb een aantal overtuigingen over mezelf, een visie op waar ik wil komen en wie ik wil zijn. Daar hoort niet bij dat je onnodig mensen kwetst, ik mijn mond voorbij praat en mezelf presenteer op een manier die ik niet wil.

Het liefste ben ik een vertegenwoordiger van God. Iemand die elke dag steeds meer en meer op Jezus mag lijken. Iemand die goed wil zijn voor anderen. Opbouwend, liefdevol. Dat ik de ander mag helpen om te groeien en te bloeien in het leven. Zowel op persoonlijk gebied, als spiritueel. In wie ze zijn en wat ze kunnen.

Het is ook belangrijk om je gedachten op orde te hebben. Je hebt heel veel gedachten iedere dag en als je negatieve gedachten herhaalt in je hoofd. Over jezelf, de ander of wat dan ook. Dan ga je het geloven en dan is een gedachte voor jou volkomen logisch. Terwijl je er eigenlijk iemand mee kunt kwetsen.

Waar het mij om gaat is dat het belangrijk is om op te letten wat je zegt, wanneer je het zegt en hoe je het zegt. Je kan er mensen mee schaden. Je eigen grens mee over gaan en relaties kapot maken. Helaas is het mij wel vaker gebeurd dat ik door het maken van opmerkingen in een conflict kwam. Het is voor mij ook een weg die ik moet gaan om op te letten met wat ik zeg. Wat ik wel belangrijk vind is om mijn verantwoordelijkheid te pakken. Als ik iets stoms heb gezegd aangeven dat het stom was. Geen excuses verzinnen, maar eerlijk zijn. Ik vind de relatie erg belangrijk en probeer ook daar steeds meer op te letten.

Hoe ga jij om met conflicten door de dingen die je hebt gezegd?

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692