Press "Enter" to skip to content

De volgende stap in je leven’

De afgelopen maanden waren voor mij best intens. Ik ben veel bezig geweest met mijn opleiding. Ik heb bijna al mijn studiepunten. De afgelopen maanden heb ik echt duizenden pagina’s gelezen en stond mijn keukentafel, waar ik aan werk, telkens vol met nieuwe stapels boeken om weer een nieuw vak te halen. Het zijn de laatste loodjes en als ik mijn scriptie eenmaal af heb mag ik mijzelf officieel theoloog noemen.

Ook ben ik de laatste weken bezig met mijn eigen bedrijf en ik mag daarvoor blogs schrijven voor Mijn Kerk. Kijk op www.mijnkerk.nl of op mijn website www.timwildeman.nl waar ik een link naar mijn blogs deel. Ook mag ik binnenkort weer spreken tijdens een jongerendienst en als het jou leuk lijkt als ik in jouw kerk kom spreken, kijk dan op www.timwildeman.nl/In-jouw-kerk/.

In deze podcast wil ik het hebben over een volgende stap die ik mijn leven zet en hierbij gebruik ik het verhaal van de man die op een draagbedje door een dak bij Jezus gebracht werd. Wil je de bijbehorende blog in alle rust nalezen? Kijk dan op www.timwildeman.nl. Dit is de #Omarm podcast.

Zoals ik zei heb ik een nieuwe stap in mijn leven gezet. Als je al langer naar de #Omarm Podcast luistert dan weet je dat ik al een tijdje het verlangen heb om aan de slag te gaan als jongerenwerker in een kerk. Deze reis heeft vele drempels en vervelende situaties gekend, maar vanaf vandaag begin ik als jongerenwerker bij de Protestantse Gemeente in Leiderdorp. Toevallig in het dorp waar ik zelf woon. Ik heb altijd vertrouwen in de Heer gehad en gelooft dat er een mooie uitdaging voor mij klaar lag. Voor die uitdaging ben ik de Heer altijd dankbaar geweest, want er zijn vele uitdagingen aan mij voorbij gegaan om op deze plek te komen. Dit heb je ook al in eerdere podcasts gehoord.

Het is nu augustus. De scholen beginnen weer, vakanties zijn voorbij en misschien begin jij ook wel aan een nieuwe uitdaging. Misschien heb je een nieuwe baan. Of ga je vrijwilligerswerk doen. Heb je een functie in de kerk of heb je promotie op je werk gekregen. Het kan ook zijn dat je na je vakantie je jezelf helemaal opnieuw hebt gevonden en dat je het gevoel hebt dat je een volgende stap in je leven gaat zetten.

Ik vind het zelf een erg spannende tijd, want zoals ik al zei droomde ik al een hele tijd van deze uitdaging. Ik kijk er erg naar uit en ben dan ook erg enthousiast. Ik kijk uit naar wat God voor mij in petto heeft. In deze podcast wil ik het hebben over het verhaal van de verlamde man die door het dak bij Jezus gebracht werd.

Het verhaal staat in Markus 2:1-12. Ik ga het verhaal niet voorlezen, dat mag je zelf opzoeken. Pak vooral je bijbel erbij. In deze podcasts probeer ik altijd het verhaal van begin tot einde uit te leggen. De evangeliën van Markus wil laten zien aan ons, lezers, wat voor grote dingen Jezus allemaal deed. Markus slaat de geboorte van Jezus over, dus voor het kerstverhaal moet je niet bij Markus wezen. Markus slaat eigenlijk de 1e 30 jaar van het leven van Jezus over en begint gelijk met Jezus die zijn 12 discipelen uitnodigt Hem te volgen. Dan komt er een hele lijst met verhalen van wonderen van Jezus. Zoals bezetenen die genezen worden, de schoonmoeder van Petrus genezen, waarna Jezus allemaal bezetenen geneest en uiteindelijk komen we bij het verhaal van Jezus die een verlamde man geneest.

Er staat niet hoelang de man verlamd was. Het kan zijn dat hij bij zijn geboorte al verlamd was, of dat het gebeurde door een noodlottig ongeluk. We weten het niet. Wat we wel weten is dat hij vier vrienden had die hem op een matje bij Jezus brachten.

Als ik dit soort verhalen lees dan vraag ik me altijd eerst af wat er gebeurde voordat dit verhaal heeft plaatsgevonden. Ik ben benieuwd naar de gesprekken tussen de vier mensen. Hoe zijn ze bij Jezus terecht gekomen? Hoe is de man verlamd geraakt? Volgens mij is het ook niet zo vanzelfsprekend dat verlamde mensen zoveel trouwe vrienden heeft. Want zo mogen we ze wel noemen. Volgens mij komt het te weinig voor dat er mensen met een handicap geholpen worden of dat ze veel bezoek krijgen. Helaas is dit geen aanname maar op basis van een onderzoek dat is gedaan door voormalig Minister van Gehandicapten zaken Rick Brink. Onder een groep van 2.500 mensen met en zonder een beperking is gevraagd naar hun eenzaamheid. 11 procent voelt zich dagelijks eenzaam en 37 procent wekelijks. Mensen met een beperking voelen dat ze een blok aan het been zijn en zijn ze bang dat anderen zat van hen worden. Dus het feit dat deze man vier vrienden heeft die zich over hem ontfermden zal voor de verlamde man wel als heel dankbaar worden ervaren.

Wat er gebeurd is dat ze Jezus zagen als de Zoon van God, Hij die de Autoriteit heeft om te zegenen, vergeven en genezen. Ze geloofden in een goede afloop en hadden alle vertrouwen in wat er zou gaan gebeuren. Ze namen geen genoegen met minder dan dat hun vriend na de ontmoeting met Jezus zou kunnen lopen. Het moment waar de vier vrienden en de verlamden lange tijd naar hebben uitgekeken.

Laten we met dit verhaal even kijken naar ons leven. Het seizoen begint weer. Werk, school, sport, vrijwilligerswerk, het kerkseizoen. Alles begint weer en de vakantie is voor velen net afgelopen. We zouden graag willen weten wat er gaat gebeuren. Hoe het komende jaar of de komende periode eruit gaat zien. In mijn geval ben ik heel erg benieuwd naar alle jongeren met wie ik op pad mag gaan zijn. Benieuwd naar mijn collega’s en de vrijwilligers. Weten hoe de toekomst eruit gaat zien gaat mij niet redden. Het zal me niet verder brengen. Daarom is het goed om net als de vijf vrienden te geloven en te vertrouwen op God. Ik geloof namelijk dat Jezus mooie dingen in ons leven gaat doen en we vol verwondering mogen kijken naar alle ervaringen die op ons pad komen. Ook al zijn ze zo klein, God zal er vast een mooie bedoeling mee hebben. Het mag je verder brengen in je reis, in je dromen. De reis is spannend en we mogen uitkijken naar wat God ons leven wil gaan doen.

Voor nu wens ik je veel mooie momenten toe. Waarbij je een vriend voor anderen mag zijn en je veel vrienden om je heen mag hebben.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692