Press "Enter" to skip to content

Noach

Aanleiding van de zondvloed

Toen God de hemel en de aarde schiep zag Hij dat het goed was. Toen God ons zag Hij dat het zéér goed was. We kregen een korte opdracht mee die je kunt samenvatten als zorg ervoor dat je vruchtbaar bent. Dus dat je liefdevol met elkaar en de aarde omgaat. Simpel toch? Uiteindelijk gaat het helemaal mis. In Genesis 6:1-8 zien we staan dat er sprake is van seksuele ontucht. Dat er seksueel onethisch gehandeld wordt. De mensen zien elkaar niet was waardige, liefdevolle mensen, maar als een stuk vlees waar ze van kunnen krijgen wat ze willen. Er is sprake van ongehoorzaamheid en rebellie naar Gods schepping. De bijbel heeft het over ‘verdorven voor Gods aangezicht’. Het zal niet zo zijn dat ze een keer seksueel over de scheef zijn gegaan. Dat iemand een keer in z’n testikels geknepen is. Wat natuurlijk ook echt niet oké is. Er is echt sprake van structureel seksueel overschrijdend gedrag.

Dit zorgt ervoor dat God verder wil gaan met rechtvaardige mensen en die vond God in Noach. De rest van de mensheid wordt gestraft vanwege hun immorele gedrag.

Nu kan je wel zeggen van ‘Ja maar, die mensen wisten niet beter. Waarom moesten ze allemaal weggevaagd worden? Ze hadden toch geen bijbel?’. Allereerst hadden ze nadat God besloten had de zondvloed te laten plaatsvinden nog tijd zat om zich te bekeren. Dat is niet gebeurd. Ten tweede had Noach ook geen bijbel, maar ze konden allemaal wel weten waar ze aan toe waren. God had een duidelijke opdracht gegeven aan de mensheid.

De opdracht aan Noach

Dan komen we bij de opdracht die God geeft aan Noach. ‘Bouw een ark’. Een ark is wel ff een ding hoor. 140 meter lang, 23 meter breed en 14 meter hoog. Een totale oppervlakte van 9.000m2 en een inhoud van 40.000m3. Dus daar is Noach wel een tijdje mee bezig. Hij krijgt een hele duidelijke opdracht van God en God geeft Noach er ook ruim de tijd voor. Namelijk 120 jaar.

Noach had gelijk een opdracht voor een groot deel van zijn leven. Wat denk je dat Noach de 120 jaar na de opdracht had gedaan? Ik denk hard werken en vooral heel veel verwijten over zich heen krijgen van de rest van de bevolking. Die Noach voor gek verklaarden en dat het nergens op sloeg dat Noach die ark aan het bouwen was. De vraag die we onszelf kunnen stellen op basis van de roeping is wat doen we zelf als we voelen dat we voor een bepaald doel geroepen zijn? Hoe gaat het dan met jouw discipline, je doorzettingsvermogen? Trek je je wat aan van wat mensen zeggen over jouw droom? Weet dat als je wordt uitgelachen je droom groot genoeg is. Als je niet belachelijk gemaakt wordt door de mensen om je heen dan betekent dat vaak dat je droom niet groot genoeg is. Aan de andere kant als je heel veel steun krijgt mag je je gezegend voelen met de mensen om je heen. En ook dat je je dromen nog groter mag maken. Ik had toen ik naar de middelbare school ging de droom om naar de universiteit te gaan. Ik wilde namelijk altijd het hoogst haalbare. Uiteindelijk ben ik tijdens de vijf jaar dat ik op de middelbare school heb gezeten driemaal officieel afgewezen voor de HAVO. Leraren zeiden dat ik het niet aankon. Dat ik mijn dromen moest bijstellen en dat ik blij moest zijn met de mogelijkheden die ik had. Nou never nooit hè! Ik heb toen besloten altijd voor het maximale te gaan en heb met heel veel vallen en opstaan bijna een HBO diploma en ik wil volgend jaar verder gaan studeren aan de universiteit. Dus hoelang het ook duurt voordat je je dromen of je doelen kunt halen, als je er echt voor gaat dan kan je het behalen. Net als Noach deed.

Toen Noach de ark had gebouwen moest hij alle dieren verzamelen. Hij had daar zeven dagen de tijd voor. Kan je het je voorstellen? Dat hij van alle dieren een paar verzamelde en die op de ark zette? In de kinderbijbels die vroeger werden voorgelezen toen ik op de basisschool zat, zag ik altijd dat de dieren keurig in een rijtje die ark opliepen. Ik kan me allereerst niet voorstellen dat dat daadwerkelijk gebeurd is. Dat een paar leeuwen, olifanten, neushoorns en andere dieren zonder gemaar die ark opliepen. Aan de andere kant kan ik me ook niet voorstellen dat Noach daar maar zeven dagen voor nodig had. Lijkt me een heel gedoe. Ik zie het al helemaal voor me. Noach die met een aantal soort van hondenriemen alle dieren over de wereld aan het ophalen is. Vechtend met leeuw om er voor te zorgen dat die een muilkorf op heeft.

De tijd op de ark

Noach was dus 120 jaar bezig met zijn doel, die hij uiteindelijk gehaald heeft. De ark is af en alle rechtvaardige mensen zitten erop, samen met alle dieren. Denk je dat het gezellig zou zijn geweest op de ark? Er staat niks over de sfeer op de Ark of wat er gebeurde. Ik kan me goed voorstellen dat een van de zonen of schoondochters van Noach zoiets hadden van we zitten nou al bijna 150 dagen opgesloten. Gaat God nog wat doen? Ze zitten natuurlijk de hele tijd op elkaars lip en alle dieren zitten ook opgesloten. Al die dieren moeten ook rustig gehouden worden te eten krijgen en ik vraag me af of dat ook allemaal goed ging. Een neushoorn en een olifant in een houten ark. Doe het maar even. Ze konden ook niet vrij rondlopen. In dierentuinen of in het circus kon ik vaak medelijden hebben met de dieren dat ze in zo’n hok opgesloten zaten. Dat lijkt me ook niet prettig voor hun allemaal op zo’n ark. Dan zit je ook nog in een verschrikkelijke regenbui. Een regenbui die maar niet ophoudt. Het zal niet gaan om een beetje gespetter, maar om onweer, storm, bliksem. Dat lijkt me een angstaanjagend geluid om de hele tijd te horen. En dan de golven. Je zou maar zeeziek zijn.

En wat zal het een stank gegeven hebben. Als je langs een kinderboerderij komt, een dierentuin of een manege dan ruik je altijd de geur van de dieren. Moet je nagaan hoe erg die stank zal zijn geweest als je 150 dagen met elkaar opgesloten zit. Er kon niet even een raampje open, want dan zou er regen in de ark komen. Die beesten moeten ook allemaal hun behoefte doen en ik verwacht niet dat ze goed gewassen werden ondertussen. Het zal me niks verbazen als er met enige regelmaat iemand moest overgeven van de combinatie van de angst voor het weer, de golven en lucht van de dieren.

Wat een opluchting zal het zijn geweest toen ze merkten dat het was gestopt met regenen. Ze dachten we mogen er weer uit! Eigenlijk zaten ze zoals Hugo de Jonge het zou zeggen in een ‘harde lockdown’. We hebben de afgelopen 1,5 jaar allemaal regelmatig gedacht ‘we mogen weer’. De besmettingen worden minder, we mogen er weer op uit. We mogen weer naar opa en oma, vrienden mogen weer langskomen, we mogen überhaupt meer dan 1 persoon over de vloer hebben. Terrassen en horeca die weer opengaan. Nou met dat gevoel zullen ze met z’n achten ook wel op de boot gezeten hebben. We mogen weer naar buiten! Maar net als dat er bij ons vaak sprake is geweest van valse hoop, moesten ook Noach zijn vrouw en kinderen even wachten. Na de 150 dagen van regenen. Noach liet een raaf, een duif en vervolgens nog een duif los om te kijken of het water genoeg gezakt was. Met tussenpozen van 40, zeven en zeven dagen. Oftewel nog bijna twee maanden.

Dit verhaal is ook een les aan ons. We mogen steeds meer, en we zijn bijna weer terug bij het oude normaal. Maar wat heb je de afgelopen 1,5 jaar gedaan? Hoe ben jij gegroeid als mens. In wie je bent of wat je kunt. Heb je veel over jezelf ontdekt of ben je begonnen met nieuwe hobby’s of ben je een bedrijf gestart, omdat je je baan kwijt bent geraakt?

Ook kan je jezelf afvragen wie je bent als je in zo’n ongelukkige situatie zit. Als je opgesloten zit. Hoe kom je eruit is dan niet eens meer de vraag, de vraag is hoe ga je om met de situatie waar je in zit?

Verder ben ik benieuwd hoe de afgelopen 1,5 jaar jou verder heeft gebracht in het behalen van je doelen en of je dichter bij je dromen bent gekomen. Laat het me vooral weten! In de beschrijving staat hoe je mij kunt bereiken.

Hoe nu verder?

Noach heeft de ark gebouwd, de dieren erop gekregen en nog belangrijker: iedereen is weer veilig aan land. Het doel, of beter gezegd de roeping, van Noach is behaald. Ik heb het wel over doel en roeping, maar het kan in jouw leven ook iets kleins zijn. Dat je een drukke dag op je werk hebt gehad waar je tegenop zag of een belangrijke afspraak hebt gehad. Je kan je vast wel een moment herinneren in je leven waar je naar uit keek of tegenop zag, maar je hebt het toch gedaan. Ik heb zelf een keer een politiek debat georganiseerd tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed ik toen ik een bestuursjaar deed bij mijn studentenvereniging. Ik was er ruim drie maanden mee bezig. Met de raadsleden leren kennen, net als hun standpunten en er achter komen wat er allemaal speelt binnen de gemeente. Toen die avond eenmaal afgelopen was had ik wel even een momentje nodig om er van bij te komen. De reacties van andere leden van mijn studentenvereniging waren ook echt overweldigend. De vraag die ik wil stellen is wat doe je als dat moment voorbij is. Wat doe je dan? Sommige mensen zetten een plaatje op en schenken een drankje in. Mensen roken of gaan een luchtje scheppen. Iedereen heeft z’n eigen manier om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Ik was na dat debat echt drie dagen overprikkeld doordat het zo overweldigend was.

Ik wil het nog even met je hebben over twee manieren van reageren op ingrijpende gebeurtenissen, wanneer je een doel hebt gehaald, een droom hebt verwezenlijkt of dat iets is afgelopen waar je naar uitkeek of tegenop zag.

Je hebt namelijk een op korte termijn reactie. Wat doe je als het net is afgelopen? Wat Noach deed is dat hij ging bidden tot God, sterker nog hij maakte een altaar voor God. Daarna offerde hij een aantal dieren. Het was een teken van toewijding van Noach aan God enerzijds en anderzijds een offer ter verzoening. Verzoening tussen God en de mensheid. Het resultaat was de regenboog en dat het niet meer zou gebeuren. Volgens de Hebreeuwse vertaling was het offer nichaoch, wat betekent aangenaam. Dus God vond het offer aangenaam. Het was een brandoffer en die waren vaak ter boetedoening en om de relatie te herstellen. Dat probeerde Noach te doen en dat lukte. Daarom de vraag ook, wat doe jij direct na afloop? Ga jij in gebed met God? Vertel je God hoe je het ervaren hebt en uit je je dankbaarheid of vraag je om vergeving?

Dan de reactie op lange termijn. Ik kan me best voorstellen dat je even moet bijkomen als Noach zijnde. Noach werd landbouwer en legde een wijngaard aan. Het is goed om nieuwe doelen en nieuwe dromen te hebben. Want als je dus geen nieuwe dromen en doelen hebt wordt het leven heel leeg. Een leven zonder dromen en doelen is lastig. Je weet dan niet wat je moet doen en dat zorgt voor lamlendigheid. In mijn geval had ik een jaar geleden voor een half jaar niet zo veel te doen. Maar door corona kon ik ook niet heel veel kanten op. Ik raakte een beetje in paniek en wist niet wat ik met mijn leven aan moest. Daardoor heb ik ervoor gekozen om een stapel boeken aan te schaffen en mij te focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb er veel van geleerd en heb die reis opgenomen en gepubliceerd in de #Omarm podcast.

Nu werk ik als jongerenwerker in een kerk en heb daarbij weer een heel aantal dromen en doelen. De eerste is om mensen te leren kennen en samen met hen de reis van het leven aan te gaan. Wat zijn jouw dromen en doelen? Hoe helpt God je daarbij en wat zegt je geloof over je dromen en doelen? Weet dat er altijd na iedere deur van het leven weer een nieuwe uitdaging voor je klaar staat.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692