Press "Enter" to skip to content

Waarde van geven

Ik geloof dat het leven ervoor zorgt dat je bepaalde overtuigingen krijgt. Dat door wat er gebeurd is in jouw leven je leeft vanuit dankbaarheid, liefde, zorg voor de ander. Ook kan door wat er gebeurd is in je leven, leven vanuit angst, wantrouwen of met het gevoel van niemand ziet mij. Ik ben niet belangrijk. Het geloof heeft daar ook invloed op.

Ik geloof dat hoe wij doen, praten, kijken, heel veel laat zien over hoe wij denken. Je hebt vaak niet heel veel tijd om na te denken hoe je reageert. Soms gebeurt dat in een split second. Dat iemand iets tegen je zegt of tegen je doet en dat je gelijk een reactie paraat hebt. Alles wat je zegt, doet en denkt laat heel veel zien over je zelfbeeld, je mensbeeld, je wereldbeeld en ook van je Godsbeeld.

Je hebt het misschien al een beetje gemerkt als je vaker mijn podcasts luistert, maar ik ben heel erg veel bezig met mijn mindset. Met proactief handelen, mijn gedachten op orde hebben en daarmee proberen zo dienstbaar mogelijk te zijn voor de mensen om mij heen.

Ik luister veel podcasts die daar over gaan en ook kijk ik heel veel video’s die ik op social media zie voorbijkomen. Een YouTube kanaal waar ik veel video’s van bekijk is die van Evan Carmicheal. Hij schreef het boek Built to Serve, een boek dat ik heel graag een keer wil lezen. Zijn YouTube account heeft miljoenen volgers en deelt dagelijks lange video’s met heel veel kleine video’s met motivational speeches en hoe mensen die veel hebben bereikt in het leven denken over bepaalde dingen in het leven.

Tijdens mijn vakantie heb ik het boek De Go-Giver gelezen en die gaat over de waarde van geven. Dat vond ik zo’n inspirerend boek. Het is geen christelijk boek, maar heeft wel heel veel waarden die je uit de bijbel zou kunnen halen. In deze podcast wil ik door middel van een aantal quotes uit dat boek en uit de bijbel je inspireren om meer te gaan geven.

Het boek De Go-Giver gaat over iemand die in de sales werkt en bij het einde van het kwartaal nog niet voldoende resultaat had behaald. Als je werkt in de sales of wel eens in de sales gewerkt hebt dan weet je dat je veel met mensen bezig bent en met het voorzien van behoeften van de ander. Die je weer wilt verbinden met het product wat je verkoopt. Ik heb zelf ook een tijdje in de B2B business gezeten en ik werd op een gegeven moment helemaal gek dat je de hele dag nee hoort. Mensen die langere tijd in de B2B zitten veranderen door hun overtuigingen. Ze kunnen bezig zijn met zo veel mogelijk verkopen en dan ga je je gesprekspartner eigenlijk ontmenselijken. Aan de andere kant zijn er mensen die de rust zelve zijn en met heel veel passie en vriendelijkheid luisteren naar de ander. Ik had een keer gesproken met een klant en die werd boos op mij en zei ‘verbind met door met Henk’. Ik dus doorverbinden aan Henk. Een enorm charismatisch persoon en hij wenkte mij direct. Ik stond naast hem en het eerste wat hij tegen die klant zei was ‘Hoi Kees’, ik sprak hem aan met z’n achternaam, dus zij kenden elkaar persoonlijk. Daarna vroeg Henk hoe de vakantie van Kees was en hoe het met zijn vrouw Christa was. Mijn collega had zoveel tijd en energie in de relatie gestopt, dat ze zowat bevriend waren. De hoofdpersoon in het boek is niet zoals Kees.

De afgelopen tien jaar heb ik heel veel met klanten gewerkt. Ik heb bij een broodjeszaak gewerkt, verschillende supermarkten, klantenservices. Daar werkte ik zonder dat ik echt in de gaten had wat mijn overtuigingen waren. Als je toen aan mij vroeg waarom ik zo communiceerde, keek zoals ik keek en deed zoals ik deed, dan had ik waarschijnlijk gezegd dat ik gewoon goed mijn werk wilde doen. De afgelopen 1,5 jaar werkte ik bij een krant waarbij ik mensen sprak die hun abonnement wilden opzeggen. De eerste maand was ik echt bezig om door middel van argumenten de klant te behouden. Toen merkte ik dat, dat niet werkte. Het gaat in het leven niet om mensen met argumenten bij je te houden. Je geeft namelijk heel veel waarde aan de ander, aan wie dan ook, door te focussen op de relatie. Je hoeft geen vrienden te worden met iedereen, maar als je werkt aan de relatie dan kan je er wel een goede vriend erbij hebben. Daarom zorgde ik in ieder gesprek ervoor dat niet de klant behouden werd, maar dat de klant geholpen werd met zijn probleem, dat er naar de klant geluisterd werd en dat de klant met een tevreden gevoel ophing. Of de klant nou met korting bij de krant bleef of na 30 jaar zijn abonnement opzegde.

Het gaat om de mentaliteit om de ander te helpen. In een kort gesprek waarde toevoegen aan het leven van de klant of van de ander. Door een gesprek van twee minuten kan je er namelijk voor zorgen dat je iemands dag maakt en dat iemand met een goed gevoel terugdenkt aan een bedrijf. Je kan door middel van de mindset die je hebt heel veel betekenen voor een ander, maar ook heel veel afbreken. Ik heb mensen gesproken aan de telefoon waar je tenen van gaan krommen in minder dan tien seconden. Daarom is het ook zo goed om een mindset te hebben van geven en dienstbaarheid. De indruk die je achterlaat kan voor het leven zijn.

Terug naar het boek De Go-Giver. De hoofdpersoon neemt contact op met een zeer succesvol persoon. Iemand die in een groot huis woont, er uit ziet als een vijftiger, maar eigenlijk al dik in de 70 is. De man geeft een heleboel mooie quotes. Die ik met veel plezier geel arceer met mijn markeerstift en er graag met jou over in gesprek wil gaan. Uitspraken zoals:

‘Waar je je op focust is wat je krijgt’, ‘uiteindelijk behandelt de wereld jou min of meer op de manier waarop jij verwacht wordt te worden behandelt’ en deze vind ik heel mooi ‘Je echte waarde wordt eerder bepaald door wat je geeft dan door hoeveel je betaald krijgt’. Dit zijn dan wel quotes die je kunt verbinden met verkopen, maar dit werkt ook heel goed in vriendschap.

Het werkt ook in je persoonlijke leven. Als je bijvoorbeeld een vrij uurtje op je dag hebt en je bent thuis. Doe dan alvast de afwas, vouw de was op of ga even stofzuigen. Ga er ’s nachts uit als je kind huilt. Ik weet zeker dat je partner dat enorm waardeert.

Toen ik in mei een weekendje naar Groningen ging, wilde ik weten wat de leuke plekken zijn om naar toe te gaan. Dus ik appte een jaarclubgenootje van mijn studentenvereniging die daar sinds enkele jaren woont, om advies te vragen. Ik verwachtte misschien twee, maximaal drie tips. Maar ik kreeg een lijst in meerdere categorieën voor verschillende situaties. Wat echt super fijn was en ook extra waarde gaf aan mijn weekendje weg. Het weekend was mede door die tips een geslaagd weekend en ik draag nog altijd warme herinneringen aan het advies dat ik kreeg.

Spreuken 18:16 zegt dan ook dat ‘wie geschenken uitdeelt, deuren voor zichzelf opent’. Sterker nog ‘het verschaft zich toegang tot de machtigen.’ Het is goed dus om anderen te helpen en er voor anderen te zijn. Deze tekst gaat niet over omkoping uiteraard. Het hoeft ook niet te gaan om gouden kettingen of checks met grote bedragen. Wat je geeft kan al een geschenk zijn als je aandacht voor iemand hebt, een luisterend oor, dat je je tijd geeft aan iemand door bij een oudere zijn tuin te schoffelen, of een jonger iemand te helpen met huiswerk. Onbaatzuchtig geven is iets wat meer is dan alleen fysieke giften, het is ook een mentaal iets, psychisch.

Spreuken 11:25 zegt dat wie drinken geeft, ook te drinken zal krijgen. Want een zegende ziel wordt verzadigd. Dit is een verwijzing naar Psalm 112:9 waarin staat ‘Ze geven aan arme mensen, alles wat ze doen is goed. Anderen hebben respect voor hen’. Geven is dus een mindset. Een mindset die kan komen vanuit het gevoel van dankbaarheid, omzien naar de ander en weten dat waarde geven aan anderen gewoon het beste is om te doen. Het is ook een stap die je moet nemen, een drempel waar je over moet. Het is wel goed om die stap te nemen, want geven is wel echt een verrijking voor je leven.

In de kerk is het ook gebruikelijk om een deel van je inkomsten aan de kerk te geven zodat zij daar weer goede dingen van kunnen doen aan armen. Ook is het zo dat christenen het meeste geven aan goede doelen. Omdat het een Bijbelse overtuiging is om te geven aan zij die het nodig hebben. De bijbel staat vol met verzen over hulp bieden aan wezen en weduwen, zieken en armen. Geven is ook een gewoonte die je moet aanleren. Daarom wil ik je nog als afsluiter een tip geven om die gewoonte aan te leren.

In je bankieren app kun je vaak een sub rekening openen. Waar je bijvoorbeeld geld apart kunt houden voor je studie, leuke dingen, vakantie of wat dan ook. Ik zou je willen adviseren om minimaal 10% van je inkomsten apart te zetten. Daar mag je dus niet meer aankomen. Dat is geld wat je weggeeft aan anderen. Je hoeft het niet direct weg te geven, maar je kunt het geven aan een goed doel wat op je pad komt waar je een warm hart voor draagt. Zo doet het geven ook geen pijn, want het geld is dus ook niet meer van jou.

Wil je meer inspiratie over geven, lees dan het boek De Go-Giver van Bob Burg en John David Mann. Het is een boekje van 130 pagina’s en leest heel makkelijk weg.

Voor nu tot de volgende keer bij de #Omarm Podcast.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692