Press "Enter" to skip to content

Waar kom jij tot rust?

Zoals ik in een eerdere podcast heb verteld heb ik vorig jaar een diagnose autisme gekregen. Dit betekent voor mij onder andere dat ik behoefte heb aan structuur en dat ik snel overprikkeld kan raken. Dit doordat ik geen natuurlijk filter voor beeld, geluid en geur heb. Alles komt extreem hard mijn hoofd binnen.

De afgelopen maanden heb ik geleerd dat ik rondom drukke dagen ik ook echt mijn rust moet inplannen. Maar soms zijn er dagen dat ik er gewoon niet aan toe kom om rust te nemen. Ik ben ook zo’n type die probeert zoveel mogelijk dingen te doen in korte tijd. Zo heb ik wel eens gehad dat ik op 1 dag naar het museum, een theater en een groot feest gegaan ben en tussendoor nog even naar school geweest. Ja nou dan is mijn overprikkeling duidelijk zichtbaar. Ook heb ik een keer tijdens mijn bestuursjaar voor mijn studentenvereniging een hele dag activiteiten organiseerde. Zo organiseerde ik op 1 dag een promotieactiviteit, een netwerkborrel, een diner en zou ik een cadeau aan alle leden geven vanuit de vereniging. Doordat ik voor alles eindverantwoordelijk was en weinig structuur had aangebracht, kreeg ik halverwege de dag een migraine aanval. Dit was nog voordat ik wist van mijn diagnose autisme.

Inmiddels heb ik al heel veel meer structuur aangebracht in mijn leven en kan ook beter mijn grenzen aangeven. Maar dan nu de vraag hoe kom je nou echt tot rust?

Ik heb een boek gelezen dat heet ‘Altijd Scherp’ en dat boek gaat over hoe je niet je tijd, maar je energie kunt managen. Volgens de schrijvers zijn er vier soorten energie. Namelijk fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie.

Altijd scherp

In deze blog wil ik een aantal punten eruit pakken die ik heb geprobeerd te implementeren in mijn eigen leven. Met als doel dat je zelf ook meer rust kunt pakken.

Inmiddels heb ik een best gestructureerd leventje. Mede door corona hoef ik veel het huis uit, want ik kan veel vanuit de keukentafel doen. Hierdoor heb ik zelden tot geen uitschieters waarin ik vroeg moet opstaan of pas laat thuis kom. Hierdoor heb ik een heel structureel slaapritme opgebouwd. Meestal lig ik rond 10 uur/ half 11 in bed en de volgende ochtend ben ik dan wakker tussen 7 en 8 uur.

Ik heb gemerkt wanneer ik het meest effectief ben. Dat is in de ochtend. Een opoffering die ik moet doen om ’s ochtends vroeg op te staan is om ’s avonds vroeger naar bed te gaan. Wel merk ik dat na het avondeten mijn lichaam en vooral mijn hoofd gevoeliger is voor prikkels dan op andere momenten op de dag.

Verder vind ik het lastig om uren lang op dezelfde plek te blijven zitten. Daarom dat ik op vaak naar buiten ga om te wandelen. Vooral als het geen hittegolf is, is het heerlijk om een rondje te lopen. Ik heb drie soorten rondjes die ik kan lopen. Of ik loop een rondje van tien minuten door de wijk heen, of ik ga de natuur in voor een half uur. Als ik het echt nodig heb dan ga ik echt ver de natuur in, in mijn omgeving en kan ik zo een paar uur wegblijven. Dan zet ik andere muziek op dan tijdens het werken, want dan ben ik echt even uit dat moment. Dat is wat dat boek ‘Altijd scherp’ ook echt aanbeveelt en meerdere voorbeelden van geeft. Ga echt even uit je moment en stap een nieuw moment in. Zo kom je mentaal en soms ook emotioneel tot rust. Wat dat boek ook zegt is dat als je rustmomenten echt je eigen maakt en het vaak doet dat je dan echt gaat verlangen naar die momenten. Ik heb altijd pauzes van tien minuten op mijn werk, waarin ik het tien minuten rondje loop. Maar nu met de hittegolf is het gewoon niet te doen om dat rondje te lopen. Dus ik blijf binnen, maar vind geen vervanging voor mijn rustmoment. Ik merk gewoon dat ik onrustiger ben en dat ik minder goed presteer. Daarin merk ik dat ik echt verlang naar mijn momenten van rust. Want ik heb het echt mijn eigen gemaakt.

In deze podcast probeer ik altijd iets over het geloof te vertellen. Speciaal voor mensen die niet geloven of nog niet zo lang geloven. Ik zoek daarom altijd wat Bijbelse inspiratie voor deze podcast. Wat mij opvalt is dat bijna alle Bijbelteksten die ik vind over rust gaan over het zoeken van God.

Een van de bekendste is een uitspraak van Jezus waarin Hij zegt:

‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’ Mattheus 11:28-30

Waar gaat deze tekst over? Jezus begint met de uitnodiging om bij Hem te komen. Hij zegt ‘kom naar mij’. Wie moeten er komen? ‘Jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan’. Wat wordt daarmee bedoeld? Jezus zegt die specifiek tegen mensen die onder religieuze lasten gebukt gaan. Maar ik denk dat we het ook zo kunnen lezen. Iedereen heeft last van onrust in zijn of haar hoofd. Dit kan komen door verantwoordelijkheden die je lastig vindt om je aan te houden, maar ook als je bepaalde normen hebt of kernwaarden waar je je aan wilt houden, maar het lukt je niet. Voor hen zegt Jezus ‘Kom naar Mij’. Want zegt Jezus. ‘Ik zal jullie rust geven’. Jezus wil graag dat je naar Hem toe komt, want daar kan je tot rust komen. Ik probeer altijd ’s avonds als ik in bed lig mijn dag te overdenken en denken aan wat ik goed of fout gedaan heb. Dan probeer ik in gebed naar God de Vader en naar Jezus toe te gaan en vraag ik om vergeving en of de Heilige Geest bij mij wil zijn als ik de volgende dag in vergelijkbare situaties terecht kom.

Jezus zegt verder ook dat we Zijn juk mogen opnemen en van Hem mogen leren. Wat wordt er bedoel met Zijn juk opnemen? Met juk worden de lasten bedoeld van de wet. Die van de Joden bestaat uit iets van 613 regels en wetten, waarvan de Joodse gezaghebbers er nog meer hadden bedacht. Het was gewoon niet mogelijk om aan al die wetten te houden. Daarom zegt Jezus ook ‘Kom naar Mij’. Jezus is namelijk het vermenselijkte beeld van de wet. Jezus heeft de wet helemaal uitgevoerd en we mogen dan ook Zijn voorbeeld volgen. Jezus heeft de wet dan ook samengevat in 2 zinnen.

‘Heb de Heer uw God lief met heel uw hart, heel uw ziel en heel uw verstand en uw naaste als uzelf.’ Marcus 12:30-31.

Verder zegt Jezus ook dat we Zijn voorbeeld moeten volgen. Er staan meerdere teksten in de bijbel over rust vinden en dat we die bij de Vader in hemel kunnen vinden. Wat Jezus dan ook deed was zichzelf afzonderen, om zo dichter bij God te komen.

Doe jij dat wel eens? Als je buiten bent of alleen. In alle rust. Zoeken naar God. Of naar wat God voor jou is. Of dat je je leven probeert te overzien en bedenken wat voor jou belangrijk is in het leven?

Jezus is voor mij echt een voorbeeld van het zoeken naar God op de momenten van onrust. Zeker tegen het einde van Zijn leven zocht Hij God de Vader vaak op.

Hoe doe jij dat als je vermoeid, bang, onrustig of overprikkeld ben? Zoek je dan God op of datgene wat voor jou rust is? Wat is rust voor jou en hoe vind je die? Ik hoop dat je daar over weet na te denken. Daarom wens ik je deze week, in een week midden in de zomer. Waarin het door de komkommertijd rustig lijkt, maar door de temperatuur klam en door de coronacrisis druk, onrustig en onzeker. Wens ik jou heel veel rustmomenten met God.

Volg me op Social Media

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi mijn naam is Tim Wildeman en mij kan je bereiken via: timwildeman@hotmail.com 0612563692